StoryEditorOCM
4 kantunaNERED U SDP-U

Nino Mrčela zatražio poništenje izbora: u Zadru listić viška, u Gračacu na izbornu kutiju nalijepljen "šalabahter" s uputom za zaokruživanje...

Piše Predrag Opačić
28. rujna 2020. - 14:32

Zbog nepravilnosti u provođenju unutarstranačkih izbora, iz Zadra je zatraženo njihovo poništavanje i to u dijelu koji se odnosi na biranje članova Glavnog odbora SDP-a! Pravo na prigovor središnjoj izbornoj komisiji imali su samo kandidati za Glavni odbor, a to je svoje pravo iskoristio Nino Mrčela.

- To je točno, Nino Mrčela je zatražio poništavanje izbora i to zbog toga što je u izbornoj kutiji pronađen izborni listić viška. Osim toga, uočene su i neke druge nepravilnosti, pa su primjerice, iako to nije po pravilima, izbori istovremeno održavani u dvije prostorije, potvrdio nam je predsjednik gradskog SDP-a Daniel Radeta.

Članovi stranke s područja Zadarske županije trebali su izabrati četiri člana Glavnog odbora, dvije žene i dva muškarca, a svi listići na kojima istovremeno nije poštivan ukupan broj zaokruženih kandidata i njihov spolni paritet, trebali su biti poništeni. Neslužbene informacije s Trga pet bunara govore da je i u Zadru i u Ninu bilo nepravilnosti i s poštivanjem tog izbornih pravila.

- Čim je utvrđeno postojanje listića viška, glasove nije trebalo ni prebrajati, ali je to ipak učinjeno, nastavlja Radeta koji nije ni bio na biračkom mjestu.

-Svi drugi predsjednici gradskih ili općinskih organizacija su bili službeno uključeni u provođenje izbora, svi osim mene su bili ili članovi ili predsjednici na biračkim mjestima, navodi Radeta.

Po tim još uvijek neslužbenim rezultatima izbora, na području Zadra je glasalo 123 člana stranke, ali se pojavio i 124. listić, a najviše su glasova uvjerljivo dobili Irena Dragić, Erol Gaši, Danijela Vukoša i Nino Mrčela. Pokazalo se da to nije bilo dovoljno za prolaz: kada se pribroje rezultati iz ostatka Zadarske županije, nitko od njih nije prošao!

Županijski rezultati su „otkrili” da su na ta četiri mjesta predsjednica županijskog SDP-a Renata Sabljar Dračevac, Katarina Pleša Jakovljević, Goran Perović Mungos i Toni Herenda. Pritom je Renata Sabljar-Dračevac s 45 glasova osvojenih u Zadru skočila na 158 „županijskih glasova”. Osim nje, izabrani su Toni Herenda (129), Goran Perović (125) i Katarina Pleša Jakovljević (118).

image
Zadarski.hr

Upravo su to imena koja su zaokružena na „šalabahteru” objavljenom dan prije izbora na WhatsApp storyju predsjednice županijske organizacije i saborske zastupnice Renate Sabljar Dračevac. Šalabahter je ubrzo maknut, ali samo iz WhatsApp storyja županijske predsjednice.

Daniel Radeta tvrdi da se „šalabahter” pojavio na dan izbora i to u Gračacu gdje je bio zalijepljen na - biračku kutiju!? Istina, u gradskom SDP-u nitko time nije pretjerano iznenađen, jer gračački SDP je ionako godinama podložan unutarstranačkim igrama u kojima je svojedobno preko noći iz članstva izbrisano 40-ak članova stranke.

Daniel Radeta ne želi ulaziti u trajni rat između gradske organizacije SDP-a i predsjednice Županijskog odbora Renate Sabljar Dračevac, uvjeren je da će izbori na nacionalnoj razini pridonijeti kraju tog sukoba, ali ima indikativnu najavu:

- Ako dođe do poništavanja izbora, na novim izborima ću se pojaviti u ulozi „promatrača” jer me netko od kandidata može uključiti u prošireni sastav „biračkog odbora”, kazao nam je Radeta.

Odluku o tome donosi stranačka središnja izborna komisija u roku od 24 sata.

Jure Zubčić odličan, ali – nedovoljan!

Saborska zastupnica Sabina Glasovac je uz Biljanu Borzan, Ranka Ostojića i Sinišu Hajdaša Dončića, izabrana za podpredsjednicu SDP-a na čijem će se čelu ubuduće nalaziti Peđa Grbin.

U igri za stranačko Predsjedništvo je bio i Zadranin Jure Zubčić koji je osvojio dojmljivih 1.389 glasova, ali nije prošao.

19. travanj 2024 13:41