StoryEditorOCM
4 kantunaAGLOMERACIJA RAZDORA

Ninčević odgovara Dukiću: Zašto toliko mrzite građane koje zastupate? Za koga vi zapravo radite, u čije ime govorite? Priznajte...

Piše Zadarski.hr
17. travnja 2024. - 13:18

Nakon što je na dan predizborne šutnje gradonačelnik Branko Dukić u Kožinu održao sastanak s nezadovoljnim mještanima, koji se protive izvođenju radova na aglomeraciji tijekom turističke sezone, o čemu je izvijestio Zadarski.hr, dobili smo reagiranje Mladena Ninčevića, direktora Euro projekta, tvrtke koja izvodi 25 milijuna eura vrijedne radove na izgradnji kanalizacijske i vodovodne mreže od Zadra do Petrčana.

Suočen s peticijom 419 mještana i otvorenim prijetnjama da će blokirati prometnice prema Zadru, te strahom da bi se bijes mještana mogao odraziti na rezultate HDZ-a na izborima u srijedu, Dukić je na sastanku, nakon četiri mjeseca upornog odbijanja, ipak pristao na obustavu radova od 1. srpnja do 1. rujna, te je odgovornost za sve probleme u svezi aglomeracije prebacio na izvođača radova, dovevši u pitanje njihovo znanje, volju i sposobnost. Ninčevićevu reakciju prenosimo u cijelosti:

image

Gradonačelnik Branko Dukic na sastanak s mještanima Kožina

Luka Gerlanc/Cropix

"Nakon izjave gradonačelnika Dukića na sastanku s mještanima Kožina više nema baš nikakve sumnje da nam on i svi oni koje on zastupa žele zagorčati život.

Nakon Dukićevih riječi i onim najskeptičnijima je postalo jasno da bi gradonačelniku i svima koje on predstavlja bilo najdraže da je natječaj za aglomeraciju Zadar – Petrčane propao, što znači da žitelji Petrčana, Kožina i sliva Bokanjca u narednih 20 godina ne bi dobili kanalizaciju i kvalitetnu opskrbu vodom.

Jer, kao što je poznato, samo je tvrtka Euro projekt ostala na tom natječaju nakon dvije i pol godine od raspisivanja do odabira najboljeg ponuditelja. I da smo mi kojim slučajem odustali upravo bi se to dogodilo. Na stotine i tisuće građana, na stotine i tisuće obitelji, ostali bi u 21. stoljeću bez priključka na kanalizaciju i vodovod.

Zašto Gradonačelniče? Zar toliko mrzite svoju domaću tvrtku i građane koje zastupate?

Tvrdite da smo mi toliko nesposobni da nam vi morate govoriti što i kako treba raditi, jer se mi nikad u životu nismo s tim bavili. Kada bi bili svjesni toga što ste rekli, onda bi znali da ste tom svojom izjavom ponajprije ponizili inženjera Igora Pukeca (FIDIC) i dipl. inženjera Joška Šupu koji se svojim nadzorom brinu da radovi Euro projekta zadovoljavaju kvalitetom. Oni nam ovjeravaju situacije koje Odvodnja uredno plaća.

Zatim ste ponizili dipl. inženjera Ivana Žeravicu i dipl. ing. Davida Ljubičića koji su sudjelovali na radovima aglomeracije u Šibeniku, a sad vode brigu o radovima u Euro projektu. Ponizili ste i sve naše ostale inženjere te sve djelatnike koji su u punom sastavu prešli iz tvrtke Labora iz Turnja u Euro projekt a prije toga su se dugi niz godina bavili upravo niskogradnjom.

Zar smo svi mi idioti? Malo me prosvijetlite, što ste to Vi koji nama govorite što da radimo?

Ni Vi, a ni vaši predstavnici, ne radite ono što bi trebali raditi. Ne doprinosite javnom interesu zbog kojeg vas građani plaćaju. Šest mjeseci niste bili u stanju dostaviti nam dokumentaciju, ne rješavate imovinsko pravne situacije, dokumentacija vam je nepotpuna, svoju odgovornost učestalo prebacujete na nas izvođače i onda sebi nađete za pravo da nas optužujete da ne radimo! A i ono malo po vama što radimo je nekvalitetno!

Tko vam je to rekao? Vi ste po profesiji ginekolog zar ne, što znači da vam je netko dao naputke što da o ovome kažete. Tko je ta osoba kojoj ste vi glasnogovornik? Za koga vi to radite? U čijem interesu?

image

Gradonačelnik Branko Dukic na sastanak s mještanima Kožina

Luka Gerlanc/Cropix

Upravo sam Vas ja, koga tako neosnovano blatite, obavijestio na vrijeme, još u prosincu prošle godine, da se treba najkasnije u siječnju 2024. pozabaviti inicijativom mještana Petrčana i Kožina kako bi se na vrijeme došlo do kompromisnog dogovora za radove tijekom ljeta, na što ste vi, na zajedničkom sastanku u gradskoj upravi s predstavnicima mještana Petrčana i Kožina, odlučno odgovorili da to ne dolazi u obzir. I da mi kao izvođač moramo poštovati svoje ugovorne uvjete, to jest, da radimo bez prekida dok se mještani moraju strpjeti dok traju radovi.

Ni jučer u Kožinu niste bili dovoljno jasni hoćete li od nas kao izvođača zahtijevati da ne radimo ljeti ili ne. Spominjali ste odluku Gradskog vijeća i sad ste prvi put rekli da je odluka GV-a mjerodavna za radove ljeti. Do tada ste, i vi i Grgo Peronja tvrdili da se odluka o obustavi radova tijekom sezone NE ODNOSI na radove aglomeracije i da mi MORAMO RADITI.

Hoće li se raditi ljeti odlučujete isključivo Vi kao gradonačelnik, a Grgo Peronja kao direktor Odvodnje mora slušati svog vlasnika, a to je Grad Zadar kojeg Vi privremeno zastupate. Vi ste, barem zvanično, bili taj koji je prelomio u odnosima s Pfeifferom te im dodao aneks na ugovor tako da mogu predati završene radove po svakoj građevinskoj dozvoli te odmah naplatiti razliku u cijeni zbog povećanja cijene materijala na tržištu. Za razliku od nas, za koje to isto pravilo ne vrijedi. Što bi naši stari rekli, nekome ste majka a nekome maćeha.

Tvrdite da trebamo pojačati operativu, a ja vas pitam: kad pojačamo operativu, koja je već ionako dovoljno jaka, gdje da ih pošaljemo, što da rade? Kožino Primorje ima imovinske situacije koje ne rješavate i zbog kojih ne možemo raditi, projekti Odvodnje su nepotpuni i drže nas u blokadi, na Belafuži u tri od pet ulica imamo prepreku tj. ogradu i zid na cesti...

image

Kozino, Zadar, 160424.
Gradonacelnik Branko Dukic odrzao sastanak s mjestanima Kozina na temu radova na aglomeraciji za vrijeme turisticke sezone.
Na fotografiji: Branko Dukic.
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX

Luka Gerlanc/Cropix

Vama izgleda upravo to odgovara, situacije koje ne rješavate, za koje ste vi kao gradonačelnik i predstavnik vlasnika Odvodnje odgovorni, a u isto vrijeme nas optužujete za neučinkovitost.

Odgovorno tvrdim da će Euro projekt i svi njegovi ljudi, kako vlasnici tako i djelatnici, uvijek tražiti kompromisna rješenja na korist svih građana i cjelokupne zajednice. Ali gradonačelniče, ne možemo nažalost mi umjesto Vas donositi odluke koje bi bile od koristi građanima. To ćete ipak morati učiniti Vi. Ili pak nećete učiniti.

Mi smo trenutno samo u ulozi izvođača radova i naše ovlasti su otprilike, kako bi naš narod rekao, ”veži konja gdje ti gazda kaže”.

Bojim se da je Vaš konj odavno vezan tamo gdje vam je gazda rekao.

28. travanj 2024 19:01