StoryEditorOCM
4 kantuna‘ROGIĆEV EPILOG‘

Nekad najuspješniji predsjednik Općinskog suda u Zadru razriješen dužnosti zbog četiri stegovna djela! Ima pravo žalbe Ustavnom sudu RH

Piše B.S.
28. siječnja 2022. - 21:39

Bivši predsjednik Općinskog suda u Zadru Željko Rogić, koji je po svom dolasku na čelo suda 2012. godine prepolovio broj predmeta, a javnost upozorio na nepotizam na hrvatskim sudovima, razriješen je dužnosti. Tu je odluku donijelo Državno sudbeno vijeće (DSV), tri mjeseca nakon što je Rogić privremeno udaljen s Parničnog odjela Općinskog suda u Zadru zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti, nepostupanja po odluci donesenoj u postupku za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku, te nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti. Još u siječnju prošle godine DSV mu je odrezao i trećinu plaće tijekom četiri mjeseca zbog neodržavanja suđenja u razumnom roku.

- Odlukom DSV-a od 21. siječnja 2022., koja je objavljena na mrežnim stranicama DSV-a, sucu Željku Rogiću je izrečena stegovna kazna razrješenje od dužnosti, a na koju odluku sudac ima pravo žalbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Na istoj sjednici DSV je stoga sucu Rogiću produljio privremeno udaljenje od obavljanja sudačke dužnosti za daljnja tri mjeseca, računajući od 4. veljače 2022. – rekao je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Davor Dubravica.

Kako odluka DSV-a o razrješenju od sudačke dužnosti nije pravomoćna, eventualno popunjavanje upražnjenog sudačkog mjesta drugim sucem zasad se ne može razmatrati.

Sudac Željko Rogić je odlukom Državnog sudbenog vijeća od 4. studenog 2021. privremeno udaljen od obavljanja sudačke dužnosti. Odmah po zaprimanju odluke DSV-a o privremenoj suspenziji, predmeti iz referade suca Rogića su preraspodijeljeni drugim sucima Općinskog suda u Zadru - naveo je Dubravica.

Hoće li se žaliti Ustavnom sudu na odluku koju je donio DSV sudac Rogić nije htio komentirati.

DSV mu je izrekao kaznu razriješenja dužnosti zbog četiri stegovna djela.

Utvrđeno je, naime, da je Rogić počinio dva stegovna djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti, te stegovno djelo nepostupanja po odluci donesenoj u postupku za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku , kao i stegovno djelo nanošenja štete ugledu suda ili sudačke dužnosti na drugi način.

Prema statističkim pokazateljima Vrhovnog suda zadarski sud je pod Rogićevim predsjedanjem niz godina bio u samom vrhu hrvatskih sudova. U svom mandatu prepolovio je 20 tisuća neriješenih predmeta, te je uveo i druge promjene na sudu, specijalizaciju sudaca, te otvaranje suda prema javnosti, no Rogićeve žestoke kritike nepotizma i nerada na sudu izazvali su reakcije njegovih kolega sudaca. Nazvali su ga populistom, lažnim “narodnim sucem”, a zbog niza privatnih tužbi bivših i sadašnjih sudaca našao se na optuženičkoj klupi. Državno sudbeno vijeće mu je 2015.godine ukinulo sudački imunitet i odobrilo pokretanje postupka tri sutkinje Općinskog suda u Zadru koje su ga privatno tužile. Rogić je tada izjavio kako je to doživio kao izdaju i pucanj u leđa.

Dvoje zadarskih sudaca kažnjeno. ukorom!

Na 68. sjednici Državnog sudbenog vijeća, održanoj 20. i 21. siječnja 2022., ukorena su još dva zadarska suca. Neven Troskot, sudac Općinskog suda u Zadru, stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi stavka 3. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću pa mu je, na temelju članka 63. stavak 1. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, izrečena stegovna kazna ukora. Vjenceslav Oštarić, sudac Općinskog suda u Zadru, stegovno je odgovoran što je počinio stegovno djelo neurednog obnašanja sudačke dužnosti iz članka 62. stavak 2. točka 1., u svezi stavka 3. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću pa mu je, na temelju članka 63. stavak 1. točka 1. Zakona o Državnom sudbenom vijeću, izrečena stegovna kazna ukora
- Sudac Neven Troskot je u vrijeme počinjenja stegovnog djela bio sudac Prekršajnog odjela, a sudac Vjenceslav Oštarić radi u Stalnoj službi u Pagu gdje radi na predmetima iz područja prekršaja. Odlukom DSV-a od 21. siječnja 2022. izrečena im je stegovna kazna ukora zbog počinjenja stegovnog djela iz 62. stavak 2. točka 1., u svezi stavka 3. točka 3. Zakona o Državnom sudbenom vijeću (broj odluka koje je sudac donio u jednogodišnjem razdoblju je manji od potrebnog broja odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca) - kazao je glasnogovornik suda Davor Dubravica.

23. travanj 2024 01:36