StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL U BIOGRADU

Nakon što je 11-godišnjeg dječaka u WC-u napala skupina učenika, još jedna majka potvrdila: "I moj je sin zlostavljan godinu dana u toj školi..."

Piše Matea Magaš
24. rujna 2022. - 15:17

Novi slučaj nasilja u školi potresao je u srijedu biogradski kraj. Skupina od preko desetero starijih dječaka napala je u školskom WC-u 11-godišnjeg učenika osnovne škole u Biogradu koji je na kraju, zbog ozljeda, modrica, natučenosti i mučnine, prevezen u Opću bolnicu u Zadru gdje je i hospitaliziran.

U subotu ujutro je pušten kući, što je potvrdio i doktor Emilio Dijan s abdominalne kirurgije.

- Prije dva dana smo zaprimili pacijenta starog 11 godina zbog lakših tjelesnih ozljeda, radi opservacije. Laboratorijskom, ultrazvučnom i radiološkom obradom nismo utvrdili teška unutarnja oštećenja te smo ga jutros otpustili kući – rekao je u subotu ujutro ispred okupljenih novinara. Dodao je kako dječaku nije pružena psihološka pomoć. 

- Psihološka nije pružena jer nije bilo kliničkih tragova nekakve traume, odnosno posttraumatskoga sindroma. Što će kasnije biti, to je pitanje - zaključio je dr. Dijan. 

Majka dječaka, koja je nedugo nakon događaja istupila u medije, opisala je kako su joj sina počeli tuči učenici šestog i sedmog razreda. Prvo šakama, a kad je pao na pod, nastavili su ga i dalje tuči. Jedan mu je, prema njezinim riječima, stao na glavu, odnosno nogom ugazio lice. To je trajalo dok nije naišla profesorica engleskog jezika koja ih je razdvojila.

image

dr. Emilio Dijan

Luka Gerlanc/Cropix

Majka dječaka nam se javila i zamolila za razumijevanje što više neće davati izjave za medije.

- Ne želimo izlaziti više u medije jer nam u ni jednom trenutku medijska pozornost bila bitna kao takva, već smo samo htjeli da se ne sakrije i zaboravi, nego da se zna što se dešava. Nama imena počinitelja ni tko su nisu važna, samo želimo da se najstrože kazne za ono što su napravili našem djetetu i da se zaustavi nasilje u školi i da su djeca sigurna. Želimo da se on oporavi i zaboravi čim prije, a nadležne službe neka odrade svoj posao – izjavila je za Slobodnu Dalmaciju majka dječaka, inače šokirana reakcijom škole. Naime, kako je ranije izjavila u medijima, nitko ju nakon incidenta ju nije nazvao, a tvrdi, zna da ovo nije prvi slučaj vršnjačkog nasilja u ovoj školi.

To nam je u ekskluzivnom razgovoru potvrdila i majka bivšeg učenika iste škole koji je godinu dana trpio zlostavljanje koje je, tvrdi, u školi bilo javna tajna.

- Prvo i osnovno, ovo što je škola napravila poslavši učenika kući je čisto kršenje zakona! Po pravilniku s kojim ravnatelj škole, kao i svi njezini djelatnici, mora biti upoznat, odmah je trebala biti pozvana policija, socijalna služba te roditelji zlostavljanog djeteta kao i zlostavljača. Sve to znam jer su isto napravili i s mojim sinom – govori majka kojoj je glas drhtao od ljutnje i muke jer joj se sve ponovo vratilo kada je saznala za ovaj novi slučaj. Nevjerojatna joj je činjenica da se sve ovo dogodilo u istoj školi, gotovo identično kao i njezinom sinu. 

- On je bio u šestom razredu kad je maltretiranje počelo, a kulminiralo je, baš kao i u ovom slučaju, u školskom WC-u - govori nam majka koja optužuje školu za “pranje ruku“.

- Jedino mi, njegovi roditelji, nismo ni o čemu imali pojma jer nam on sam jadan nikad nije ništa htio reći. Djeca u toj dobi su najosjetljivija i često misle da su sama kriva za zlostavljanje. Još kad se jedna obrazovna ustanova ne stane iza njih i postavi tako da ispadne da je žrvta kriva za sve, kako onda da se dijete ikome otvori – revoltirano govori ova majka koja je, kad je shvatila da ne dobiva nikakvu podršku od djelatnika škole, odlučila sina prebaciti u drugu školu.

Ravnatelj škole Joško Brtan nije se javljao na naše pozive tek he šturu poruku u kojoj kaže kako ‘dok traju policijski izvidi ne može davati izjave za medije‘.

- Po okončanju izvida biti ću na raspolaganju zainteresiranim medijima – napisao nam je Brtan.

S obzirom na to da je škola u nadležnosti Zadarske županije, za izjavu smo zamolili i županijskog pročelnika za školstvo, Ivana Šimunića, koji je istaknuo kako je vršnjačko nasilje je za svaku osudu.

image

zupanijski procelnik za skolstvo Ivan Simunic

Luka Gerlanc/Cropix

- Informacije o ovom događaju u školi su stvarno šokantne. U tijeku su policijski izvidi i vjerujem da će se utvrditi sve relevantne činjenice kako bi institucije mogle na odgovarajući način postupiti. Nadam se da će se ovakvi oblici nasilja prestati događati – zaključio je Šimunić. 

Glasnogovornica PU Zadarske Ivana Grbin potvrdila je kao policija tijekom jučerašnjeg dana zaprimila dojavu o događaju koji je dogodio u Biogradu i u kojem je jedno dijete ozlijeđeno. 

- Odmah po zaprimljenoj dojavi policija je počela s poduzimanjem intenzivnih mjera i radnji kako bi utvrdila same okolnosti događaja.
 Izvidi su i dalje u tijeku, a po završetku ćemo izvijestiti javnost - potvrdila je kako je dijete zaprimljeno u OB Zadar gdje su konstatirane lakše tjelesne ozljede. 

S obzirom da je riječ o maloljetnicima, Grbin nije htjela ništa otkrivati pa ni tako to tko je pozvao policiju i o kojem je broju osumnjičenih riječ. 

- Jedino što mogu reći je da je ovo prvo prijavljeno međuvršnjačko nasilje u školama na području naše policijske uprave, za ovu godinu - zaključila je. 

29. studeni 2022 05:34