StoryEditorOCM
4 kantunaVRŠNJAČKO NASILJE

Nakon nalaza prosvjetne inspekcije troje članova školskog odbora Osnovne škole Biograd podnijelo neopozive ostavke! Evo koji su razlozi

Piše AVŠ
28. listopada 2022. - 14:40

Troje članova školskog odbora Osnovne škole Biograd u kojoj se prije mjesec dana dogodio težak slučaj vršnjačkog nasilja- Drina Bešenić, Ivan Čupić i Paula Rogić Dubravica- jutros su podnijeli neopozive ostavke na svoju dužnost i kuvertirali ih pročelniku Upravnog odjela za školstvo Zadarske županije Ivanu Šimuniću. 

Ovo troje članova školskog odbora predstavnici su osnivača, odnosno Zadarske županije, no ujedno su i zaposlenici  lokalne samouprave u Biogradu čime gradonačelnik Ivan Knez očito želi poručiti kako niti on niti Grad ne žele imati ništa s postupcimna ravnatelja Joška  Brtana kojega niti postavljaju niti mogu smijeniti. 

Njihove ostavke uslijedile su nakon što je prosvjetna inspekcija utvrdila kako biogradska škola odnosno ravnatelj nisu postupali u skladu s protokolom nakon što je 11-godišnjeg učenika napalo desetak starijih dječaka u školskom toaletu. Udarali su ga šakama, a kad je pao na pod jedan mu je stao na glavu i ugazio lice. Razdvojila ih je profesorica engleskog jezika. Dječak je zbog ozljeda zadržan na promatranju u bolnici. 

U izvješću o provedenom nadzoru stoji da kako "škola nije događaj od 22. rujna među učenicima prepoznala kao nasilje te nije postupila u skladu s Protokolom o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima i Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima." Ukratko, kako ni škola ni ravnatelj kao odgovorna osoba nisu poduzeli ništa od onoga što se moralo napraviti. 

Među sedam članova školskog odbora tri su predstavnika osnivača Zadarske županije, dva su predstavnika učiteljskog vijeća te po jedan predstavnik roditelja i svih zaposlenika školske ustanove.

02. svibanj 2024 03:27