StoryEditorOCM
4 kantunaSPAŠAVANJE KLUBA

Nadzorni odbor predložio dva modela za dugoročno financiranje KK Zadar: evo kako su na njih reagirali gradonačelnik i gradski vijećnici...

Piše Iva Ivanac
15. lipnja 2023. - 16:47

Iako je sastanak održan u četvrtak u gradskoj upravi između izvršne vlasti i gradskih vijećnika na dnevnom redu trebao imati tri teme, na kraju su razgovaralo samo o KK Zadru. Sastanak je održan bez javnosti.

- Prezentirana nam je financijska situacija u klubu i rečeno nam je kako je potrebna hitna reakcija Grada i Gradskog vijeća. Dogovorili smo buduće korake između Grada, gradskih vijećnika i Nadzornog odbora KK Zadar, kazao nam je kratko pročelnik Ureda gradonačelnika Ante Ćurković.

Na sastanku su osim njega bili gradonačelnik Branko Dukić, pročelnik Ivan Mijolović te pročelnice Dina Bušić i Stefani Mikulec Perković. Od gradskih vijećnika bili su nezavisni Enio Meštrović i Adela Frank, Mate Lukić (HSP), Damir Biloglav (DP) i Bruno Milin (HDZ), dok su SDP - zato jer smatraju da "ima prioritetnijih tema u gradu poput parkinga" - i Akcija mladih - koji "ne žele sjediti s izdajicama za stolom" - odlučili bojkotirati sastanak.

Sastanku su nazočili i članovi Nadzornog odobra KK Zadar, a predsjednik NO-a Dino Martinović prezentirao je vijećnicima modele za financiranje kluba.

Prvi model, prema kojim nazočni vijećnici nisu bili nakloni, jest trenutni model u kojem KK Zadar od Grada Zadra dobiva pet milijuna kuna godišnje, iznos koji trenutno nije dostatan, a u budućnosti bi zahtjevao drastično rezanje budžeta za prvu ekipu, ali i radnu zajednicu.

Drugi model za kojeg se čvrsto bori i Nadzorni odbor, a koji je vijećnicima bio puno prihvatljiviji i čime bi KK Zadar, kako je bilo rečeno na sastanku, dobio financijsku stabilnost, podrazumijeva da se idućih pet godina KK Zadar iz gradskog proračuna financira s milijun eura godišnje. 

Ono što su predstavnici Nadzornog odbora tražili, kako bi što prije riješili problem financija u klubu, jest jamstvo za novi kredit koje bi trebalo biti predloženo na idućoj sjednici Gradskog vijeća, potpisivanje ugovora, točnije modela financiranja, za idućih pet godina i sredstva koja bi dobili rebalansom proračuna s tim da je rebalans u startu bio otpisan kao prijedlog.

Meštrović je nakon sastanaka kazao kako s vijećnicima iz Kluba moraju raspraviti o modelima financiranja kako bi zaštitili građane, ali i Klub te kako će, nakon što donesu jedinstvenu odluku, obavijestiti javnost.

Podsjetimo kako je gradonačelnik Dukić i ove godine, nakon izglasavanja proračuna, KK Zadru dao pozajmicu u maksimalnom iznosu od 130 tisuća eura, odnosno milijun kuna. Klubu je od ovogodišnjih pet milijuna kuna koja su im pripala iz proračuna, na račun "sjelo" samo 600 tisuća kuna jer je ostatak novca "pojeo" prošlogodišnji kredit u iznosu od 3,7 milijuna kuna i prošlogodišnja gradonačelnikova pozajmica u iznosu od 700 tisuća kuna. 

O ostale dvije teme koje se tiču upravljanja Centrom za mlade te Providruovom i Kneževom palačom, nije se razgovaralo. Iz Grada najavljuju kako će uskoro organizirati novi sastanak na kojem će se raspravljati o ove dvije teme.

04. svibanj 2024 17:54