StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNALI SMO LOKACIJE

Na zadarske gradske ulice stiže 12 kamera za nadzor brzine, bit će postavljene na udarnim mjestima gdje se brzo vozi, a i noćnim utrkama je kraj...

Piše Mišel Kalajžić
18. lipnja 2020. - 20:51

Grad Zadar, u suradnji s Policijskom upravom zadarskom, kreće u odlučan "obračun" s prekršiteljima brzinskim limita na području grada, uvođenjem nadzornih kamera na čak 12 lokacija koji će kontrolirati, ali i sankcionirati vozače koji gradom jure prebrzo, kao i one koji koriste mobitel za vrijeme vožnje, nemaju vezane sigurnosne pojaseve i sl.

Od kad su prošle godine postavljene prve kamere za nadzor brzine na širem zadarskom području, evidentirano je 15.140 prekršaja i to zbog počinjenja prekršaja iz čl. 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, tj. nepoštivanje brzinskih limita. Toliko je kazni poslano vozačima samo u razdoblju od mjeseca srpnja 2019. godine do veljače 2020, godine, pa se može sa sigurnošću pretpostaviti da je na području koje je pod teritorijalnom nadležnosti Policijske uprave zadarske na mjestima koje kamere "pokrivaju", do sada poslano puno više kazni zbog raznih prekršaja koje su snimile kamere, a najviše prekoračenje brzine.

Primjetno je da se na mjestima gdje su postavljene kamere vozi znatno sporije i pažljivije, a to je uzduž dionica Jadranske magistrale koja prolazi kroz Zadarsku županiju. Ukupno je do sada na potezu od Starigrada do Draga postavljeno 13 kamera za nadzor tipa Cordon M2 visoke rezolucije koje mogu snimiti čak i lice vozača i suvozača, pa čak i lica putnika na stražnjim sjedalima.

image
Lokacije kamera u Zadru
Grad Zadar

Mnogi će se vozači "razveseliti" kad doznaju da se slična stvar priprema i na – zadarskim ulicama. Nakon stradavanja mladića koji su na Liburnskoj obali sletjeli audijem u more i utopili se, načelnik PU zadarske Anton Dražina najavio je dodatno pojačanje nadzora prometa, a kao jedno od efikasnih mjera u suzbijanju prekoračenja brzine (i drugih prekršaja) najavljena je realizacija projekta postavljanja nadzornih kamera za nadzor brzine i kretanja vozila na gradskim prometnicama, koja je dogovorena na njihovu inicijativu u suradnji s Gradom Zadrom.

To je tada potvrdio i zadarski gradonačelnik Branko Dukić koji je kazao kako Grad odlično surađuje sa zadarskom policijom, te u suradnji s njima aktivno razrađuju preventivne akcije suzbijanja brzine ali i sprječavanja i utrkivanja gradskim ulicama koja se događaju u noćnim satima, a jedna od najefikasnijih mjera bit će upravo kamere za aktivan nadzor i sankcioniranje prekršitelja.
Ono što je novo u tim planovima je da je njihova realizacija – u tijeku, odnosno da se neće morati dugo čekati dok se kamere postave na gradskim prometnicama.

image
Lokacije kamera u Zadru
Grad Zadar

- Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra još je koncem 2019. godine planirao milijun kuna proračunskih sredstava za postavljanje kamera za nadzor brzine na gradskim prometnicama. U tom trenutku planirana je nabava deset kučišta i dva uređaja za mjerenje brzine koja bi se izmjenjivala po lokacijama. Inicijativa je nastala u komunikaciji i kvalitetnoj suradnji sa PU zadarskom. Još početkom 2020. godine dali smo izraditi elaborat koji će biti sastavni dio natječajne dokumentacije. Na njega smo proteklih dana dobili suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, dok smo u iščekivanju i na suglasnost Hrvatskih cesta obzirom da su uključene i dvije državne ceste. Ono što slijedi je objava javnog natječaja, nakon čega se dinamika realizacije nastavlja dalje ritmom regulative zakona javne nabave. Iako je naknadnom analizom potreba u elaborat uključeno 12 lokacija - koje ćemo nastojati realizirati kroz dvije proračunske godine - u dogovoru s Policijskom upravom zadarskom u prvom tenderu odabrat ćemo tri lokacije procjenjujući vrijednost instalacije na 350 tisuća kuna, kaže pročelnik Upravnog odjela Robertino Dujela te naglašava:

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Kamere će financirati Grad Zadar isključivo s ciljem nadzora brzine vozila, a realizacija prvog tendera bit će već na jesen!

Doznali smo i potencijalne lokacije kamera na gradskim ulicama. To su: Put Vrela na ulazu u Vodovod d.o.o., Splitska ulica kod križanja sa Ulicom Slavka Perovića, Benkovačka cesta, Ulica braće Miroslava i Janka Perice, Ulica Benka Benkovića, Ulica Ante Starčevića, Ulica dr. Franje Tuđmana, Ulica Hrvatskog Sabora, Ulica Antuna Gustava Matoša, Put Bokanjca, Ulica Bregdetti i Put Bokanjca (druga lokacija).

Očigledno će kamerama biti pokriveni dijelovi grada gdje su se događala najveća prekoračenja brzine, čime bi se otkrivanje uzastopnih prekršitelja trebalo znatno povećati. "Nasmiješite se, upravo vas snima MUP", uskoro će se moći "čuti" i na zadarskim ulicama.

I osjetiti – u takujinima...

Najviše se "gazi" 20 km/h

Prema kvalifikaciji do sad počinjenih prekršaja, najviše je prekoračenja brzinskih limita za 20 km/h, zatim za 40 km/h, potom za 60 km/h, a najmanje za prekoračenje brzinskih limita za 80 km/h, koji su doduše i najopasniji.

Kazne

Najveće pojedinačne kazne za počinjene prekršaje iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama su u iznosima od 10.000 do 20.000 kuna, dok je najviše prekršaja evidentirano na području grada Zadra i biogradskom području.

Postojeće kamere

Trenutne lokacije nadzornih kamera na državnoj cesti D-8 u Zadarskoj županiji: Zagrebačka ulica, Ulica 84. Gardijske bojne HV „Termiti“, Bibinje, Sukošan, Sveti Petar, Biograd n/m, Pakoštane, Murvica, Poličnik, Starigrad, Seline, Posedarje i Drage.

02. lipanj 2024 14:31