-Sezona je počela? Da. Građevinskih radova. Gosti mogu doći? Da, ali helikopterom! Čak ni pješaci ni Glovo dostava ne mogu do nas.
Tako svoju ovosezonsku jadikovku započinju Tamara i Mario Džaja, zadarski ugostitelji koji nisu ni sanjali na koji način će ime njihovog restorana postati „ljetni hit”. Restoran im je u Sutomiškoj ulici i zove se „Karoca gre”.
Njihov je problem u tome što „karoca” poznata kao radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava sporo „gre” i što je, evo već stiglo ljeto, a svi planirani rokovi se unedogled rastežu.
-Svi sliježu ramenima, napuštaju nas radnici koje već dugo plaćamo da bi nam bili sigurni za sezonu, osigurali smo im radne dozvole. Nemamo im što prigovoriti... Ovi s bagerima malo malo pa ne rade. Sada neslužbeno doznajemo da ako budu gotovi do 1. kolovoza - bit će dobro za nas!? A počeli su 19. svibnja uz obećanje da će sve biti gotovo i asfaltirano do 1. srpnja i da će radovi uz restoran biti gotovi 15. lipnja, nastavljaju Mario i Tamara.
Ono što ih najviše muči nije veliki projekt aglomeracije, nego nešto posve drugo:
-Razumijemo mi da je izgradnja kanalizacije veliki i važan projekt, da su osigurana sredstva iz EU fondova, ali planirati početak radova u turističkoj sezoni je katastrofalna odluka. Nama je ulica sada zatvorena s obje strane i ni otkuda se ne može prići restoranu, a rokovi se pomiču. Koliko mi vidimo, radnici ne rade ni subotom ni nedjeljom, ne rade ni cijeli radni dan, ponekad odu već u 13 ili 14 sati, a kada naiđu na neki problem jednostavno odu na neku drugu lokaciju. Uz sve to, „digne se more”, smrdi kanalizacija. Katastrofa. Ovisimo o izvođaču radova, jer sve druge „gradske instance" smo zvali i jedini odgovor je „ne možemo prekidati radove”, upozoravaju Džaje.
Slali su pisma gradonačelniku Branku Dukiću, komunalnom pročelniku Robertinu Dujeli, direktoru „Odvodnje” Grgi Peronji, ali i dalje plaćaju svojih 12 zaposlenika, a dosadašnji dio sezone im je praktično uništen.
-Imali smo dvije godine korone, pa smo pred ovu sezonu digli kredit čije nam rate stižu na naplatu, a bageri se ne miču i promet nam je drastično pao, svaki takav dan nam je novi gubitak. Očajni smo i jedino čemu se sada nadamo je da će „izaći iz naše ulice” do 1. srpnja. Makar da nam netko nešto preciznije kaže, da se znamo reorganizirati, ali ovako smo osuđeni na to da nam ubiju cijelu sezonu. Nedopustivo je ovo i ovako raditi u srcu turističke sezone i radove započeti u lipnju, tu je napravljena velika greška i sada svi ispaštamo, zaključuju Mario i Tamara Džaja dodajući da razmišljaju od Grada Zadra zatražiti neku vrstu subvencije, makar za komunalnu naknadu, kako bi pokušali ublažiti "efekte" upropaštene sezone.