StoryEditor
4 kantunaOBRAČUN NA RIVI

Mornaru s otoka Paga uvjetna kazna. Mještaninu slomio čeljust jer mu je zaprljao brod: ‘Nisam ga udario, poskliznuo se u svojoj mreži i završio u moru‘

Piše B.S.
23. svibnja 2022. - 21:36

Na uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od dvije godine na Općinskom sudu u Zadru osuđen je 62-godišnji mornar s otoka Paga jer je još 2012. godine na rivi u Miškovićima mještaninu pljunuo u lice prigovorivši mu da je svojim brodom zaprljao njegov, nakon čega ga je i udario šakom u glavu. Mještanin je nakon udarca pao preko krme broda u more zadobivši prijelom kosti donje čeljusti, zbog čega je 62-godišnak osuđen za nanošenje teške tjelesne ozlijede.

U svojoj obrani opovrgnuo je krivnju navodeći kako mu je taj dan, 16. prosinca u 10.15 sati, prigovorio zbog hidraulične pumpe za vađenje mreže iz mora koju su mu, kako mu je rekla policija, ukrali njegov brat i otac. Kada je došao na rivu ovaj je s njegovog broda skočio na provu svog broda, a nakon toga i na rivu, te se zaletio na njega i htijući ga udariti ali se poskliznuo u svojoj vlastitoj mreži i završio u moru.

Naveo je kako misli da je ovaj cijeli kazneni postupak protiv njega montiran zbog novca, a kada mu je na sudu predočeno da oštećeni ne traži nikakvu naknadu štete i ne postavlja imovinskopravni zahtjev, rekao je kako ni on od njega ništa ne traži.

Oštećenik je pak u svom iskazu naveo da se tog dana nalazio na svom brodu na rivi kada mu je 62-godišnjak u jednom trenutku prišao i rekao da mu je zaprljao brod. Odgovorio mu je da nije, da će pogledati, te da će mu oprati brod ako je to istina. No on je tada sa rive ušao na njegov brod i pljunuo ga u lice, na što ga je on opsovao, a okrivljenik ga je tada pozvao da izađe van na rivu.

Dok se nije ni snašao 62-godišnjak ga je udario šakom zbog čega se, da ne bi pao preko konopca leđima na brod, prebacio i pao u more. Dok se još nalazio u moru 62-godišnjak ga je pozvao da dođe na rivu da se obračunaju, no on je onako mokar izašao na suprotnu rivu i otišao u svoju kuću. Okrivljenik je došao i kod njega kući, a on je otišao na hitnu pomoć u Pag, a potom i u Opću bolnicu u Zadru.

Pojasnio je da sa okrivljenikom nije bio u sukobu niti ga je izazivao. Tek naknadno je doznao da sumnjiči njegovog brata za nekakvu krađu ali on s tim nema nikakve veze. Istaknuo je kako je okrivljenik stariji, ali u dobroj fizičkoj kondiciji, te da je visok oko 190 metara i težak oko 120 kilograma.

Jedan od svjedoka događaja potvrdio je kako je vidio okrivljenika kako je snažno udario oštećenika šakom u glavu zbog čega je ovaj pao preko krme u more.

Sud je okrivljeniku kao olakotnu okolnost cijenio osobne i obiteljske prilike, imovinske prilike, te korektan odnos prema sudu, kao i neosuđivanost dok otegotnih okolnosti nije bilo. Sud navedenu kaznenopravnu sankciju smatra u cijelosti primjerenom kako osobi okrivljenika, tako i njegovoj krivnji i težini kaznenih djela te smatra da će se i samom prijetnjom kaznom zatvora a bez izvršenja istoga ostvariti kako opća svrha kaznenopravnih sankcija tako i svrha uvjetne osude.

13. kolovoz 2022 06:05