StoryEditorOCM
4 kantunaLAVINA KRITIKA

Marko Vučetić: ‘Petrov i Grmoja iskorištavaju borbu za prava djece kako bi se obračunali s pripadnicima LGBTIQ zajednice!‘

Piše ANITA BELAK KRILE/SD
5. srpnja 2021. - 14:30

Nakon što je čelnik Mosta Božo Petrov pripadnicima manjina poručio da se 'trebaju probuditi u svojoj Hrvatskoj i shvatiti da su u manjini i da im mi toleriramo to', te inicijative Nikole Grmoje da se što žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande, lavina kritika sručila se na mostovce.

Čelnici Mosta naljutili su se na optužbe organizatora subotnje  zagrebačke Povorke ponosa da su oni bili inspiratori napada, udaranja, šamaranja, otimanja zastava s duginim bojama, zbog čega su im zaprijetili tužbom.

Neki njihovi dojučerašnji kolege koji su izbačeni iz saborskog Kluba ili su sami otišli iz stranke poput riječke liječnice Ines Strenje i sveučilišnog profesora i odnedavnog predsjednika Gradskog vijeća Zadra Marka Vučetića, vrlo su jasni u osudi ovakve politike bivših kolega, a i nekadašnji mostov ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao nam je kako je „od loše politike gore samo neimanje politike“.

- Radi se o jednoj nezreloj i autističnoj politici, jednom izoliranom bunkeru - kratko je komentirao Orepić.

Zadarski profesor Marko Vučetić smatra da su u Petrov i Grmoja u vrijednosnom smislu, potpuno dezorijentirani.

„Usvojili su krajnje deformiranu verziju kršćanstva koje se obračunava s drugima i podlo nameće kao politički program i izvor zakonodavne norme. Oni su sad, zapravo, potvrdili kako im ideologija nije bitna, jer ideologiji nisu dorasli, oni su djeca predrasuda kojoj ništa nije sveto. Promovirati ideal tolerancije na način dobrostive naravi većine koja u njihovoj Hrvatskoj nešto nekome daje, nije skandal, to je govor vrijednosnog i humanog ništavila. Iskorištavanje borbe za prava djece, kako bi se obračunalo s pripadnicima LGBTIQ zajednice, govor je beskarakternog ništavila – oštar je Vučetić.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Najavljene tužbe protiv Zagreb Pridea, samo je krajnje očitovanje, smatra Vučetić, Petrovljeve i Grmojine navodne borbe protiv korupcije.

- Oni traže zaštitu od Šeksovog pravosuđa, a traže je zato što ih je Zagreb Pride natjerao na uzmak. Šeksovo pravosuđe ih spašava od seksualne manjine kojoj su oni u njihovoj i Šeksovoj Hrvatskoj nešto dopustili. Očito nam slijedi nova epizoda mostovske političke parodije: Grmoja, Petrov i Šeks vs. LGBTIQ – rekao nam je Vučetić.

Mišljenja je kako su Petrov i Grmoja nesretne političke figure koje kukavički druge ostrašćuju potpuno nesvjesni društvenih posljedica jednog takvog govora.

„Izazvati nered i potom sebe pretvoriti u žrtve nije ništa novo u perfidnim politikama koje razaraju društvo i državu. Grmoja i Petrov žele politički opstati, javni život ih je uzvisio, dao im je sve ono što u sebi nemaju, zato možemo očekivati daljnju evoluciju njihove političke perfidnosti. Odustali su od sebe, od društva i države, preostaje im jedino da mahnitaju pred očima javnosti- veli naš sugovornik.

image
Goran Mehkek/Cropix

Udruge Ruka - za pružanje podrške žrtvama pedofilije: Sram vas može biti!  

Erika Valić, predsjednica udruge Ruka - za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovih obitelji navela je kako se udruga ne slaže sa stavovima koje iznose pojedini političari vezano uz Antipedofilski zakon i potreba za njegovim uvođenjem u zakone RH.

„Korištenje borbe za uvođenje Antipedofilskog zakona u cilju smanjenja prava LGBT zajednice ili nekih drugih prava nema i neće imati nikada zajedničke veze i jasno izjavljujem kako nećemo dozvoliti da se ova borba za prava djece trpa u isti koš sa bilo kakvim drugim pokušajima da se "ispod pulta" ili "uz to" provuče nešto drugo što ni po čemu nije dio onoga za što se mi zalažemo. Sramotno je kako se prljavo pokušavaju umanjiti ili radije ukinuti nečija prava pod krinkom borbe za djecu Hrvatske! Sram vas može biti!" poručila je Valić.

image
Damir Krajač/Cropix

Petrovu i Grmoji u Metković stiže poklon - knjiga Maxa Webera uz citat hrvatskog političkog velikana

HSLS je čelnicima Mosta Boži Petrovu i Nikoli Grmoji na adresu sjedišta stranke u Metkoviću poslao primjerak djela Maxa Webera "Politika kao poziv" u kojem se ističe važnost političke odgovornosti, u skladu s kojom političari moraju voditi računa o svojim postupcima.

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić, navode kako su im knjigu poslali kako bi ih podsjetili na etičke standarde odgovornosti u politici, kao i obrane tih standarda.

"U posveti smo citirali, nažalost opet aktualnu, veliku misao Vlade Gotovca: 'Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje'", istaknuli su Hrebak i Klasić.
U povodu MUP-ova izvješća o utvrđenim kaznenim, odnosno prekršajnim djelima počinjenima prema sudionicima Povorke ponosa održane ove subote u Zagrebu, HSLS naglašava kako se izgradnja slobodnog i otvorenog društva, na koju smo se kao država Ustavom obvezali kad smo komunizam odlučili zamijeniti demokracijom utemeljenoj na slobodi, ne može ostvariti bez osnovnih ljudskih prava i tolerancije. S druge strane, odgovornost za ispunjavanje tog temeljnog državnog vrijednosnog opredjeljenja osobito snose političari.

Hrebak i Klasić ističu kako su nedavne izjave Grmoje i Petrova kojima se antagonizira odnos prema seksualnim manjinama za svaku osudu, neovisno o tome jesu li njima doprinijeli navedenom nasilju i napadima prema pripadnicima te manjine jer "moralno i politički hijerarhiziraju pojedince i skupine kojima pripadaju, a time izravno uništavaju Ustavom zagarantiranu ravnopravnost u društvu".

28. travanj 2024 05:04