StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE DOGAĐA U ZADARSKOJ "LUCI"?

Mali dioničari sumnjaju u kriminal, Uprava najavljuje dolazak kineskog kapitala

29. kolovoza 2017. - 12:48
gazenica2-291012

Za četvrtak je zakazana Skupština dioničara zadarske tvrtke "Luka d.d." čiji je dnevni red izazvao uzbunu među malim dioničarima jer se predviđa dokapitalizacija poduzeća kojom bi temeljni kapital s 21,2 milijuna skočio na 66,2 milijuna kuna kuna. S tih 45 milijuna kuna išlo bi se na izdavanje dodatnih 225.000 dionica, ali su mali dioničari nezadovoljni time što se kod upisa tih dionica isključuje pravo prvenstva svih dioničara osim društva Luxury Real Estate d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu čiji bi vlasnik Zvonimir Zlopaša u četvrtak trebao postati i novi član Nadzornog odbora.

Uvertiru Skupštini dioničara obilježila je ubrzana kupnja dionica od malih dioničara, ali i dvije kaznene prijave koje su prošlog tjedna podnesene Državnom odvjetništvu. Skupina malih dioničara, njih 27, za niz navodnih kaznenih djela 16. kolovoza je podnijela prijavu protiv bivšeg direktora Jurice Kešine, sadašnjeg direktora Nikole Dragičevića, te Mihaela Budimira, predsjednika NO, i njegovog zamjenika Tihomira Voriha. Nekoliko dana kasnije, 23. kolovoza, i član NO u ime malih dioničara Slavko Matošić podnio je prijavu protiv Tihomira Voriha kojega sumnjiči da je otkupljivao dionice od zaposlenika zastrašujući ih otkazima i to uz pomoć članova uprave koristeći pritom svoju poziciju predsjednika NO. Pritom se u obje kaznene prijave navodi da posljednjih godinu dana NO nije uopće održavao sjednice, pa nije mogao ni donijeti odluku o izboru Zlopašine tvrtke Luxury Real Estate za strateškog partnera "Luke", što mali dioničari smatraju nezakonitim.

Međutim, samo tri dana prije Skupštine, Slavko Matošić je promijenio mišljenje.

- Do četvrtka ću povući svoju prijavu. U međuvremenu sam saznao da su se sjednice NO održavale telefonski, a ja nisam znao da je takvo održavanje sjednica važeće, kaže Matošić ne želeći ulaziti u detalje.

S Matošićem smo razgovarali u uredu direktora Nikole Dragičevića koji također odbacuje tvrdnje da je na bilo koga utjecao radi prodaje dionica. On u svemu vidi "interesnu skupinu koja je promašila temu".

Dragičević objašnjava da je koncesijskim ugovorom koji traje do 2039. godine "Luka" obvezna investirati 215 milijuna kuna, te da je od 2014. kada je ugovor potpisan investirano svega desetak milijuna.

- Uredno poslujemo, ali nemamo ostatak dobiti za dodatne investicije, pa je Uprava sugerirala NO traženje strateškog partnera, jer nam je prijetila opasnost od raskida ugovora. S novim partnerom bi se išlo u kupnju nove opreme, a njegovim bi poslovnim utjecajem dio prometa preusmjerili iz drugih luka u Zadar i tako, uz sadašnjih stotinjak, zaposlili još 200 ljudi. S funkcioniranjem Gaženice, gdje bismo tražili koncesiju za kontejnerski terminal, imamo uvjete za postati prva hrvatska luka, širi optimizam direktor Dragičević dodajući da je izbor strateškog partnera posao Nadzornog odbora.

Ali, mali dioničari ozbiljno sumnjaju da je Zvonimir Zlopaša odgovarajući strateški partner. Oni misle da je cijela igra s kupnjom dionica od strane Tihomira Voriha usmjerena k stjecanju kontrolnog paketa od 75 posto plus jedna dionica. Vorih je, misle mali dioničari, otkupio 24 posto dionica i na Zlopašu prenio 23 posto dionica koje, zajedno s 53 posto trenutno blokiranih dionica slovenskog taksiste Daniela Robnika s kojim je Vorih blizak, predstavlja tih 75 posto plus jednu dionicu.

Zašto se iz dokapitalizacije isključuju svi osim Zlopaše? Evo što je Uprava navela u skupštinskim materijalima:

- Uprava procjenjuje da je za opstanak i daljnje uspješno poslovanje Društva prijeko potrebna dokapitalizacija u što kraćem roku, kako bi se stvorile pretpostavke koje doprinose financijskoj stabilnosti Društva, njegovom eventualnom restrukturiranju, stabilizaciji poslovanja, kvalitetnijem obavljanju postojećih djelatnosti, stjecanju što boljeg položaja na tržištu te u konačnici ispunjenju svih uvjeta iz koncesijskog ugovora. U tom je smislu neophodno ulaganje od strane strateškog partnera – društva Luxury Real Estate, misli Uprava "Luke" po kojoj je "isključenje prava prvenstva primjereno i prikladno", a bez Zlopašine dokapitalizacije "Luci" prijeti raskid koncesijskog ugovora.

Međutim, u kaznenoj prijavi malih dioničara ozbiljno se sumnja da je Zlopaša odgovarajući strateški partner, a u podrobnoj analizi njegova dosadašnjeg poslovanja mali dioničari navode da njegova tvrtka "u 2017. godini nema zaposlenih djelatnika", a sve do 2016. je spadala u "kategoriju malih poduzetnika". Ukratko, mali dioničari smatraju da financijske i poslovne reference Zvonimira Zlopaše ne osiguravaju ni minimum sigurnosti u vjerodostojnost i dobronamjernost", već mu je cilj "zaraditi višemilijunski iznos eura preko leđa malih dioničara koji "Luku" održavaju već 65 godina!"

Istovremeno, mali dioničari tvrde da je Zlopaša direktor trgovačkog društva "Zhongya nekretnine" u vlasništvu "Luxury Real Estatea" čiji je direktor i Hu Jinxiong, pa mali dioničari ne samo što sumnjaju da je Zlopaša pravi strateški partner, već u podtekstu strahuju i da je riječ o prikrivenom investitoru bliskom kineskom kapitalu koji bi dokapitalizacijom ušao u zadarsku "Luku", pa su o svojim sumnjama u kriminalne aktivnosti obavijestili i veposlanstvo Kine.

Skupština će biti održana u četvrtak u 13 sati.

 

DIREKTOR DRAGIČEVIĆ: Nisam ja raskidao ugovor s Croatia Osiguranjem

 

Direktora Nikolu Dragičevića se u kaznenoj prijavi optužuje da je nepotrebnim raskidom ugovora s Croatia Osiguranjem oštetio "Luku" za najmanje 200.000 kuna i prešao k Jadranskom osiguranju na nagovor Ž.D., te da je kasnije, kada je Ž.D. otišao iz Jadranskog u HOK osiguranje, tamo "otišla" i "Luka".

- Nema to veze, raskid ugovora s Croatia Osiguranjem bio je napravljen prije nego što sam došao u "Luku", kaže Dragičević.

 

 

Tko je podnio kaznenu prijavu?

Pod kaznenu prijavu su se potpisali sljedeći mali dioničari "Luke": Ante Bičić, Edoard Božićev, Marko Bukarica, Silvestra Dukić, Jure Elez, Berislav Gambiraža, Mario Gambiraža, Nikola Gašparić, Ivan Gospić, Ante Ikić, Petar Ikić, Venci Ivković, Martin Karamarko, Buđoni Karlić, Arsen Marin, Andrija Marinović, Dragutin Matak, Mirjana Matak, Vito Milković, Emil Peričić, Miro Perić, Petar Režan, Drago Vrkić, Marko Vrkić, Srećko Župan, Marija Rogić i Blaženko Mrkić.
 

"Luka" postaje dio kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put"


Nadzorni odbor "Luke" nam je poslao dopis u kojemu se potvrđuje interes kineskog kapitala za ulaganje u zadarsku "Luku".

-Skupština Luke Zadar na sjednici koja je na rasporedu 31. kolovoza trebala bi odlučivati o dokapitalizaciji u visini 45 milijuna kuna. Investitor je zagrebačka tvrtka Luxury Real Estate koja će uplatiti 225.000 dionica po nominalnoj cijeni od 200 kuna. Tvrtka je već vlasnik 23,13 posto dionica Luke Zadar, a nakon dokapitalizacije trebala bi steći udjel od 76 posto.

Direktor Luxury Real Estatea je Zvonimir Zlopaša, a jedan od osnivača kompanije je i kineski investitor Hu Jingxiong koji je već najavio ulaganja u Hrvatsku poput hotela u Krapinskim Toplicama i interesa za investiranje u Agrokor. Tvrtka za idućih nekoliko godina u prvoj fazi najavljuje ulaganja od 215 milijuna kuna u Luku Zadar čime će ova luka postati ozbiljan igrač na istočnoj obali Jadrana.

Nakon toga, u drugoj fazi se očekuju ulaganja od 200 milijuna eura koja će Luku Zadar pretvoriti u suvremenu lučku kompaniju. Kineski partneri prepoznali su Luku Zadar zbog njezinog povoljnog strateškog položaja. Roba za luku Zadar putovala bi desetak dana kraće nego do luka na sjeveru Europe.

Još važnije, kineski partneri prepoznali su Luku Zadar kao dio važnog kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put". Unazad posljednjih nekoliko godina poslovanje Luke Zadar je loše, opterećeno i visokim troškovima koncesijskih naknada pa je za opstanak kompanije nužan ulazak ozbiljnog strateškog investitora. U svim nastojanjima kineski su investitori dobili potporu Zadarske županije i Grada Zadra, stoji u tom dopisu.


 

28. lipanj 2024 05:41