StoryEditorOCM
4 kantunaSTIŽU LI REDUKCIJE VODE USRED SEZONE?

Kvar pumpe i noćni kradljivci ugrožavaju sustav - Vodovod ide s kaznenim prijavama!

25. srpnja 2017. - 22:58
voda

Prijeti li Zadru zaista nestašica vode u srcu turističke sezone i je li direktor Vodovoda Tomo Matek s razlogom upalio alarm u najnezgodnijem trenutku? Matek tvrdi da je "situacija ozbiljna" i da će se iz napetosti koja je na terenu uslijedila prošlog vikenda uskoro izroditi kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja.

U glavnom crpilištu Vodovoda u Muškovcima standardno su u pogonu četiri pumpe od kojih tri imaju kapacitet od 400 litara u sekundi, a jedna je upola slabija. Jednoj od tri veće pumpe nedavno se pokvario elektromotor, što je kapacitete Muškovaca srezalo s 1.400 na 1.000 sekundnih litara. S obzirom da je u špici potrošnje vode na području koje pokriva zadarski Vodovod potrebno 1.200 litara u sekundi, Matek je signalizirao moguće nestašice.

-U ovakvim slučajevima mi se okrećemo našim preostalim lokalnim izvorištima kako bismo nadoknadili "manjak" vode, ali s obzirom na sušno vrijeme, tim izvorištima prijeti presušivanje zbog kojeg ne bismo bili u stanju zadovoljiti sve potrebe naših potrošača, objašnjava direktor Matek.

Osim kvara na pumpi, u Vodovodu su uzbunu izazvali i podaci o krađama vode koje nekim dijelovima zadarskog zaleđa prijete redukcijama. Matek navodi da ih je alarmirao rast potrošnje vode na takozvanom Istočnom pravcu, na potezu od Grgurica do Raštana, ali i prema Radovinu i Ražancu:

-Potrošnja vode je s dnevnih 65 litara u sekundi preko noći skakala na čak 115 litara u sekundi, što je jasna indicija krađe vode. Kada smo u Radovinu htjeli zamijeniti hidrante i to spriječiti, došlo je do razgovora s predstavnicima lokalne samouprave, pa smo na kraju ipak odlučili samo staviti plombe na hidrante. Došlo je do pobune dijela stanovnika, parkiranim vozilima su onemogućili prilaz naših radnika hidrantima, zvali smo policiju, ali su nam javili da će kasniti, pa smo povukli radnike da ne bi došlo do nekakvog incidenta. Ali, naknadno se ispostavilo da su plombe s hidranata skinute, a krađe vode su nastavljene, priča Matek po kojemu je noćni rast potrošnje najuočljiviji na području Radovina, Islama Latinskog i Prkosa.

Ali, u Vodovodu su odlučili ići do kraja:

-Zajedno s uračunatim kubicima ukradene vode, imamo ukupne gubitke od 70 posto. Nemamo izbora i podnijet ćemo kaznenu prijavu ne samo zbog skidanja plombi nego i zbog narušavanja vodoopskrbnog sustava, jer smo dužni provesti sve što nam zakon dopušta kako ne bismo doveli u pitanje snabdijevanje vodom, pogotovo u turističkoj sezoni, zaključuje direktor Vodovoda Tomo Matek.

Iz Vodovoda najavljuju mogućnost noćnih redukcija vode na područjima gdje su noćne brojke s mjerila značajno veće od dnevne potrošnje.


 

Pumpu s Muškovaca popravlja "Sever" iz Subotice

Kvar elektromotora pumpe iz Muškovaca riješit će njen proizvođač, tvrtka "Sever" iz Subotice.

-Pokušali smo to riješiti brzo, ali su ponude koje smo dobili bile više od 300.000 kuna, a rokovi od 45 do 60 dana, što nam nikako nije odgovaralo. Zato smo odlučili da popravak izvede tvrtka "Sever" iz Subotice koja je i proizvela tu pumpu. Trošak je stotinjak tisuća kuna, a rok za popravak 12 dana, kaže direktor Vodovoda Tomo Matek.

29. rujan 2024 17:36