StoryEditorOCM
4 kantunaHDZ-OVI PODUZETNICI 

Koncesionar Vrsaljko naplaćivao ležaljke šest dana prije nego je ‘počeo raditi‘, a za iznajmljivanje 20 ležaljki na Sakarunu godišnje plaća 400 kuna!

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin
22. srpnja 2021. - 21:26
Fotografija Sakaruna koju je čitatelj poslao nastala je 16. srpnja, šest dana prije nego što je Vrsaljko službeno počeo raditiČitatelj

Mještani Dugog otoka, na kojem se nalazi zasigurno najljepša pješčana plaža u Hrvatskoj, reagirali su na pisanje Slobodne Dalmacije o uzurpaciji Sakaruna gdje je vlasnik obrta Lanterna i HDZ-ov predsjednik mjesnog odbora Jazine I u Zadru, Marin Vrsaljko, dobio koncesijsko odobrenje za iznajmljivanje suncobrana i ležaljki. Upozoravaju kako se koncesionar definitivno ne pridržava onoga što piše u planu upravljanja koncesioniranim dijelovima obale objavljenom u službenom Glasniku Općine Sali, a uz to su nam poslali i fotografiju napravljenu, kako navode, 16. srpnja, dokazujući da je Vrsaljko već tada iznajmljivao suncobrane i ležaljke, opovrgavajući tako njegove navode da je s iznajmljivanja započeo u četvrtak 22. srpnja, dakle šest dana kasnije.

- Fotografija koju Vam šaljem je uslikana 16. srpnja, tako da se već tada počelo s iznajmljivanjem suncobrana. Njih 20, a svaki ima i dvije ležaljke što je, dakle, 40 ležaljki. Problem je što su ležaljke stavljene na metar od mora i to baš na onom dijelu plaže koja je, koliko toliko, čista od lažine, upozorava naš čitatelj prilažući i Službeni glasnik Općine u kojem je jasno objašnjeno što koncesionar koji drži ležaljke i suncobrane smije, a što ne na koncesioniranom dijelu pomorskog dobra.

U njemu se navodi da jedan korisnik pomorskog dobra može imati najviše do 20 ležaljki i suncobrana, te da svi suncobrani i ležaljke moraju biti udaljeni najmanje dva do četiri metra od mora, te kako ne smiju ometati korištenje plaže kao općeg dobra. 

U pravilniku se ističe kako je zabranjeno slaganje ležaljki i suncobrana na površini cijele plaže prije iznajmljivanja te kako je ležaljke i suncobrane koji se iznajmljuju potrebno držati na kupu, a po iznajmljivanju pojedinu ležaljku i suncobran postaviti na odobreni dio površine sukladno željama korisnika. 

Naši čitatelji tvrde da ih je zaposlenik koncesionara tjerao s plaže kako bi moga postaviti veći broj ležaljki nego što smije te kako je pritom bio jako neugodan. Dodaju da se dnevni najam ležaljke i suncobran naplaćuje oko 200 kuna, da radnici koncesionara ne izdaju fiskalizirane račune nego račune ispisane na paragon blokovima, možda zato što ne podliježu obvezi plaćanja PDV-a.

Opet smo nazvali načelnika Općine Sali, Zorana Morovića, koji nam je kazao da je kontaktirao koncesionara Vrsaljka i ponovio mu kako smije imati najviše 20 ležaljki i suncobrana te kako se mora pridržavati svih donesenih odluka i odredba Općine Sali.

Zanimalo nas je pod kojim je uvjetima Vrsaljko dobio koncesijsko odobrenje odnosno koliko mora platiti Općini za korištenje pomorskog dobra na jednoj od najekskluzivnijih plaža na Jadranu.

Cijena plaćanja koncesije uostalom govori o tome koliko država brine o svom pomorskom dobru. Odgovor nas je šokirao! Naime, za korištenje pomorskog dobra na Sakarunu, točnije za iznajmljivanja 20 ležaljki i suncobrana, Vrsaljko će Općini za ovu godinu platiti samo 400 kuna!

Takvu mizernu naknadu za korištenje pomorskog dobra nije odluka Općine Sali već Vlade RH koja je u ožujku 2004. godine donijela Odredbu o postupku davanja koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, a koju Općina mora poštivati.

- Cijena plaćanja koncesionara ovisi o toj Odredbi i o turističkim razredima. Na tom području mi spadamo u "c razred" i koncesionaru možemo naplatiti minimalno 15 i maksimalno 20 kuna za postavljanje jedne ležaljke za godinu dana. Mi smo stavili najveću dozvoljenu cijenu, odnosno 20 kuna, ističe načelnik Morović i dodaje kako zasigurno neće dopustiti nikakvo uzurpiranje plaže već kako jednaka pravila vrijede za sve koncesionare i kako ih se svi trebaju pridržavati.

Je li se koncesionar pridržavao svih pravila koje je postavila Općina Sali provjerava komunalni redar. No, kako u Salima trenutno nemaju komunalnog redara, a natječaj za zaposlenje novog redara još nije završen, kazne koje komunalni redar ispisuje sada može uručiti i pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Vladimir Radulić koji je po struci i pravnik.

- Ako se koncesionar bude oglušivao na upozorenja i ako ne bude poštivao propisane zakone, Općina Sali može raskinuti ugovor o koncesijskom odobrenju, ističe načelnik Morović te dodaje kako su mu u četvrtak javili kako je koncesionar maknuo višak ležaljki i odmaknuo ih od mora, ali će on u četvrtak popodne svakako otići sam provjeriti je li to uistinu tako.

Pokušali smo provjeriti kod Vrsaljka koliko uistinu naplaćuje dnevni najam ležaljki i je li obveznik PDV-a, ali se na naše pozive i poruke nije javljao.

Za one koji nisu sigurni da su dobro shvatili, na koncu ponovimo: za pravo iznajmljivanja ležaljki na jednoj od najatraktivnijih pješčanih plaža na Jadranu, koncesionar za maksimalno 20 ležaljki godišnje treba općini platiti samo 400 kuna! Koncesionar na Sakarunu, prema tvrdnjama posjetitelja, ležaljke iznajmljuje za 200 kuna dnevno, što znači da svoje godišnje obveze pokrije u pet minuta najmom dvije ležaljke. Sva druga zarada od iznajmljivanje mu je čisti prihod, na koji ne mora plaćati porez na dodanu vrijednost, jer, vrlo vjerojatno, nije u sustavu PDV-a. Takvo nezamislivo arčenje javnog dobra, koncesionaru je omogućila država svojom smiješnom uredbom od prije 17 godina. Štoviše, vođen pohlepom, koncesionar na Sakarunu je postavio gotovo dvostruko više ležaljki nego što smije u prvi red do mora, i pritom je tjerao goste, a nadzor nad njegovom koncesijom treba provoditi komunalni redar, kojeg Općina Sali trenutačno - nema. Pametnom dosta.

18. travanj 2024 03:36