Danas se ide na sve ili ništa! Čak i kad je riječ o proslavama sakramenata. Naime, rijetko koja obitelj na proslave krštenja, pričesti ili krizme pozove manje od 20 ljudi. U velikom broju slučajeva ta se brojka uzvanika penje i do 50! Da, pomislit ćete, kao mali pir. A takve su i cijene...
Jedna je Zadranka imala točno toliko ljudi za proslavu krštenja svoga sina. Mjesto za održavanje kasnog ručka počela je tražiti već početkom veljače.
- Većina restorana koje smo imali na listi želja, i koje smo nazvali, bila je dobrano bukirana za dan kad je nama trebalo, a to je bila sredina travnja. Tako da sam jednostavno otišla na internet i išla po redu – prepričava nam ova mlada majka koju su na nekim mjestima cijene za ponuđeno blago rečeno – šokirale.
- Nazvali smo jednu privatnu konobu koja je za 50 eura po osobi nudila hladno predjelo i teletinu ispod peke s krumpirima. Da se razumijemo, ispostavljeni račun tu ne bi ni vidjela. Raspitivala sam se malo i shvatila da neki za dodatnih pet eura nude više sljedova kao i na piru, samo nemate pašticadu u ponoć – smije se ova Zadranka koja je u konačnici odabrala skuplju opciju od 55 eura, ali za uslugu koju je ocijenila vrhunskom.
- Osim što je riječ o novom, modernom i ugodnom restoranu, van Zadra, prema Briševu, nije bilo osobe na krštenju koja nije pohvalila spizu. Bilo je hladno predjelo: pršut, šokol, pečenica, sir, francuska salata, domaći kruh, zatim juha, onda teleći i crni rižot te nakon toga je servirana teletina ispod peke s krumpirima i janjetina s ražnja uz sezonsku salatu. U cijenu je bilo uključeno piće kao što je pivo, vino, sokovi. Žestoka su se plaćala posebno. Kolače i tortu smo mi donijeli, a oni su nam za kraj uz kavu poslužili i voće. Zaista nemam zamjerke – naglasila je.
Cijena od 55 eura je trenutno najviša koja se nudi u Zadru, barem prema onome što smo i sami istražili. Nazvali smo nekoliko konoba i restorana kako bi provjerili kretanje cijena, ponudu, ali i rezervacije.
- Mi smo od Uskrsa bukirani svake subote do 1. srpnja - rekao na je voditelj jednog poznatog restorana, koji se osim ovih proslava, bavi i cateringom, a la carte uslugom, ali i često organizacijom večeri glazbe uživo.
- Imamo tri jelovnika koja nudimo zainteresiranima: onaj osnovni ili pak bolje rečeno ‘početni paket‘ nudi za 34 eura po osobi hladna predjela i toplu platu. U cijenu je uključeno vino, pivo, gazirani i negazirani sokovi, voda. Od te se osnove kreće i onda gosti mogu tražiti nadogradnju menija. Završna se cijena kreće od oko 45 do 50 eura po osobi – pojašnjava nam voditelj koji ističe da su se morali prilagoditi tržištu.
S njim se slaže i vlasnik restorana s velikom salom za vjenčanja koji ističe kako je prošle godine cijena bila po glavi 30 eura, a sada se to popelo na 40.
- Znamo da je to sve skupo, ali nama je nabava skočila toliko da smo neke namirnice koje smo prije imali u jelovnicima morali izbaciti kako bi ljudima i dalje bile relativno prihvatljive ponude – govori nam ovaj ugostitelj, čije se cijene danas kreću od 37 do 40 eura po osobi.
Onaj koji nije prilagođavao jelovnik cijenama na tržištu već se drži svoga, provjerene kvalitete je i vlasnik poznate konobe izvan grada. On tvrdi da je po kvaliteti svojih namirnica i jela nadaleko poznat i zbog toga ništa ne misli mijenjati.
- Nama je cijena 48 eura po osobi s uključenim pićem. Radi se o tri slijeda hrane: hladno predjelo gdje mi dodamo i naše ručno rađene paštete, tri vrste lokalnog sira, domaći pršut i naš topli kruh. Goste dočeka i aperitiv. Sami radimo juhe s domaćim noklicama, janjetina je s ražnja, a teletina ispod peke. Želim naglasiti kako kod nas nema normativa, mi stalno punimo stolove. Kolače gosti najčešće donose sami – pojasnio nam je u detalje ovaj ugostitelj.
Onaj koji tvrdi da radi na rubu isplativosti za 40 eura po osobi je ugostitelj i Arbanasa. On govori kako još nije podigao cijene od prošle godine, što mu i nije bila namjera, ali nastavi li tržište divljati i on će biti prisiljen.
- Uz tu cijenu, u koje je uključeno piće, osim žestokog, za djecu naplaćujemo pola. Svjesni smo da dijete neće pojesti kao odrasla osoba, pa smo tu izašli u susret, no eto, ipak zauzimaju sjedalicu – naglašava ovaj ugostitelj. Najgore mu je što ovisi o vremenu jer nema unutarnjeg prostora već samo veliku natkrivenu terasu.
- Evo, već sam zbog lošeg vremena dvije krizme morao otkazati... Ali, tako je kako je. Čekamo sezonu i strane goste – zaključio je ovaj vlasnik restorana.