StoryEditorOCM
4 kantunaDOMAĆA TRAGIKOMEDIJA

Kako su se ‘častili‘ korumpirani poreznici: ‘Stane u Benkovcu i uzme peku. Kad je bio u Ninu tražio je da mu ribu zapakiraju za ženu‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
5. studenog 2021. - 09:32

Slavica može raditi u Poreznoj sto godina, on se ništa ne sekira, da vidiš šta taj čovjek radi okolo, to je grozno... Kada ide u Bilice (kod Šibenika) stane u Benkovcu i uzme peku, to ne plati već stavi u auto... Kad je bio u Ninu tražio je da mu ribu zapakiraju za ženu... Govorija mi je da se mogao bilo gdje zaposliti, ali ne, neka je manja plaća da je tija u Poreznu jer će mukte isti i piti di god dođe - rečenice su kojima je jedan zadarski porezni inspektor opisivao svog kolegu Roberta Slavicu (51) iz Šibenika.

Riječ je o višem upravnom savjetniku za naplate, stečaj, ovrhe i likvidaciju, koji je uhićen u srijedu u akciji USKOK-a i zadarske krim-policije zajedno sa zadarskim kolegama Žarkom Gospićem (64) te Zlatkom Filipovićem (58).

Osim njih, podsjetimo, uhićeni su i Marin Dokoza (52), vlasnik tvrtke "Marino keramika" d.o.o., Branko Bungur (48) iz Zadra, vlasnik i odgovorna osoba firme "Slad" d.o.o., Davor Lulić (43), vlasnik firme "Lulić" d.o.o., Ivan Lulić (71) kao odgovorna osoba firme "Mehanizacija" d.d., potom Nino Šimunić (51) iz Zadra, Zef Mučaj (65) iz Nina, vlasnik pekare te Mita Mičić (53), vlasnik zadarskog lokala "Šime".

Nad svima njima otvorena je istraga, a nakon ispitivanja u Zadru USKOK je od suca istrage Županijskog suda u Splitu zatražio određivanje istražnog zatvora protiv Slavice i Gospića, i to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela. Obojica su završila iza rešetaka.

Poreznici su uhićeni jer su u posljednjih nekoliko godina uzimali i tražili mito kako bi raznim vlasnicima firmi i obrta dojavljivali kada će im biti inspekcija, nisu im slali ovrhe zbog neplaćenih poreznih dugova i slično, a zauzvrat su se častili buteljama vina, janjetinom, odojcima, pršutom, besplatno su im popravljane puknute cijevi u kupaonici, pili su besplatnu kavu, zapošljavali rodbinu u gradske firme, vozili automobile poreznih dužnika i slično.

Cijela se priča oko pohlepnih poreznika počela raspetljavati nakon što je u travnju prošle godine zadarska policija uhitila Branka Bungura, vlasnika tvrtki "Slad", "Zadarske pivovare", "Vinarije Biograd" zbog sumnje da je novac iz poslovanja firmi "Slad grupe" prebacivao na svoj račun i račun još jedne svoje firme i tako zlouporabio položaj i ovlasti.

Tada je na obavijesnom razgovoru jedna visokopozicionirana osoba u Bungurovoj tvrtki istražiteljima kazala kako Bunguru poreznici Slavica i Gospić dojavljuju povlaštene informacije kada će se provoditi porezni nadzori nad njegovim firmama i kad će biti blokirani računi tih firmi zbog poreznih dugovanja.

Istražitelji su tad stavili osumnjičene pod mjere nadzora te su imali što i čuti.

Tako je zabilježeno da je Slavica bio vrlo strog i nepopustljiv prema onim poreznim obveznicima za koje je bio zadužen i za koje je smatrao da od njih ne može imati koristi pa im je provodio blokade i zbog duga od nekoliko tisuća kuna dok je onima koji su ga častili u zadarskim restoranima zaustavljao ili odgađao blokade.

Jednom je prijevozniku odgađao blokadu računa zbog duga većeg od 150 tisuća kuna, a zauzvrat ga je ovaj više puta častio obrocima te mu je jednom, na Slavičin zahtjev, nabavio i janje za feštu za Veliku Gospu. Na njegov je račun, zabilježili su istražitelji, Slavica pojeo, primjerice, platu bifteka i ramsteka te popio vino, što je ovoga stajalo oko 700 kuna.

- Učestalo me je zvao i nakon tog prvog puta kad sam mu nabavio janje u Lici za sto eura nije ga platio, ali me nije ni blokirao. Puno njegovih poziva na druženje sam odbijao jer sam se osjećao jadno i iskorišteno. Slavica me pitao imam li vina, a kada sam mu kazao da je litra 30 kuna više nije govorio o tome, no bilo je jasno da očekuje da mu ga dam besplatno. Jednom smo bili u ribljem restoranu i tada je Slavica ručao ribu i vino, a ja nisam ništa jeo. To sam platio oko 150 kuna - kazao je prijevoznik istražiteljima.

image
Duje Klarić/Cropix

Kakav je, pak, Bungur odnos imao prema obvezama prema državi, zorno svjedoči i razgovor zabilježen u lipnju prošle godine, kada on sugovorniku govori da nije kreditno zadužen te "kada mi zatreba lova ne platim godinu dana porez i PDV".

- Uzmem državi nekoliko milijuna, sedam, osam, koliko mi triba, investiram to za godinu dana, a s državom se nagodim i tako već godinama funkcioniram. Blokiraju oni svaki cirkus, ali imam neuredno poslovanje, firma mi je smeće, dno dna, kategorija najgora šta može biti, ali moja je dobit ove godine pet milijuna kuna neto, i to samo od Slad grupe, a imam još četiri, pet firmi... - pojašnjavao je Bungur svom sugovorniku, a istražitelji su zaključili da je za takav stav i poslovanje morao imati svog čovjeka u Poreznoj, a to je bio baš Slavica.

Bungur je kao protuuslugu za dojave pomogao i da se Slavičin brat zaposli u šibenskoj gradskoj komunalnoj tvrtki, a davao mu je i alkoholna pića. Komunicirali su uglavnom preko poruka, a zabilježeno je kako je Slavica Bunguru u listopadu 2018. godine poslao poruku u kojoj govori da mu treba "dvadeset i dvi litre biloga, deset litara crnoga i četiri butelje" te u svibnju 2019. poruku u kojoj traži "deset butelja crnog vina i pet butelja rosea", na što Bungur odgovara potvrdno.

Zanimljivo je da su njih dvojica, nakon Bungurova uhićenja, nastavili komunicirati ali preko trećih osoba, primjerice vlasnika restorana u kojima su se nalazili te su koristili njihove telefone. Slavica je, uz ostalo, za svoje usluge od drugih, "manjih" poreznih obveznika, tražio razne ustupke pa je tako od jednog zadarskog poduzetnika tražio da posreduje kako bi dijete jednog njegovog poznanika upisao u vrtić.

Zanimljiv je i popis onoga što je kao mito uzimao drugookrivljeni inspektor Gospić koji je, primjerice, vlasniku jednog lokala u Zadru, za kojeg mu je kolega rekao da "krade kao lud" i da imaju više prijava o nefiskaliziranju računa i izdavanju lažnih računa, da ovaj radi "jače od Mite i svih njih, a prijavi 25, 30 iljada kuna..." dojavio kad će biti nadzor pa je ovaj baš tad poslovao savršeno zakonito.

Za poreznika Gospića je, među ostalim, utvrđeno da je, primjerice, ovo ljeto upozorio vlasnika ugostiteljskog obrta na inspekciju, za što je nagrađen s tri butelje vina i tri koluta sira. Od jednog je mesara za istu uslugu uzimao meso, dok je od zaposlenika jedne pečenjarnice krajem ožujka ove godine tražio da mu pripremi "po kila pečenog odojka i pivca" te kilogram pršuta.

Početkom travnja je od vlasnika jedne trgovine mesom uzeo janje od osam kilograma, a koji mjesec kasnije i "pola kokoše, dva paprčnjaka i janjeću glavu". No, nije Gospić volio samo janjetinu i kokoši, već i jaretinu, koju je uzeo od još jednog mesara kojem je javio da mu stiže porezni nadzor.

Koliko se Gospiću "osladila" ovakva moć koju je imao, govori i razgovor koji je vodio s vlasnikom jednog poznatog zadarskog restorana.

- Ja sam Žare Gospić. Je li vam poznato to ime? Kolega i ja bi gricnuli nešto lagano, nemam pojma šta imate, ali Bibinjac kaže da imate svega pa bi mi nešto lagano pojili i popili bocu vina i idemo dalje - rekao je poreznik ugostitelju, na što je ovaj pristao.

Porezniku Gospiću nije bilo mrsko uzimati mito i od Mite Mičića, također okrivljenog vlasnika lokala "Šime", koji ga je često zvao da dođe "na lešo" u njega. Davao mu je i bifteke, a krajem srpnja ove godine Mičić mu je ostavio paket liganja koje poreznik nosi jednoj svojoj prijateljici, kazavši da mu je tih "par kila ostavija Mita iz pizzerije".

- Blago tebi kad ti ljudi tako ostavljaju - kaže ona.

- To je zato jer me cijene - odgovara joj poreznik.

23. travanj 2024 18:41