StoryEditorOCM
4 kantunaAFERA CRNIH KARATA: PRODALI 2300 ULAZNICA, NA TRIBINAMA 6000 LJUDI

Kako je KK Zadar s lažnim ulaznicama protiv Partizana oštetio ŠC Višnjik za 100.000 kuna!

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin, Predrag Opačić
27. listopada 2017. - 23:25
IMAG0865

Košarkaški klub Zadar mogao bi se opet naći pod istragom policije i državnog odvjetništva, ovaj put zbog prodaje lažnih ulaznica i crnog novca koji se na taj način ostvaruje. Naime, na utakmici ABA lige između Zadra i Partizana prije dva tjedna, na tribinama dvorane Krešimira Ćosića bilo je, prema novinarskim procjenama, između 5.500 i 6.500 gledatelja iako je prodano svega 2.302 ulaznice! Kad se toj brojci doda i oko 440 godišnjih pretplatnika, broj gledatelja na tribinama Višnjika penje se maksimalno do 3.000. Odakle onda 6.000 gledatelja na tribinama i tko im je prodao karte čija se cijena kretala između 30 i 40 kuna?

- Ne znam tko im ih je prodao, ni kako su te ulaznice distribuirane, ali je očito da se radi o dupliranim kartama koje idu preko KK Zadar u vidu pozivnica – kaže Denis Karlović, direktor Športskog centra Višnjik, javne tvrtke u vlasništvu Grada Zadra, jedinog ovlaštenog prodavatelja i distributera ulaznica za utakmice KK Zadar.

- Mi smo s klubom potpisali ekskluzivni ugovor o prodaji i distribuciji ulaznica. To znači da nitko drugi, osim ŠC Višnjik, nema pravo taj posao raditi. U slučaju da klub odluči svaku utakmicu podijeliti 1.000 ulaznica, na što imaju pravo, oni to mogu napraviti isključivo preko nas, ali nikako samostalno. Tko to radi, zašto i kako, pitajte ljude u klubu. Oni to najbolje znaju – govori Karlović prema čijim je procjenama zbog lažnih ulaznica ŠC Višnjik, samo na utakmici s Partizanom, oštećen za iznos od oko 100 tisuća kuna.

- Kad sam primijetio toliki nesrazmjer između broja gledatelja i prodanih ulaznica, odmah nakon utakmice zatražio sam sastanak s direktorom kluba Željkom Žilavcem i predsjednikom Nadzornog odbora kluba Ivanom Mijolovićem. Skrenuo sam im pažnju na lažne ulaznice i ukazao na dimenzije problema. Vjerujem da postoji dobra volja da se to riješi – kaže Karlović ističući da se takvom distribuicijom karata krši ugovor, no ne zna je li to i protuzakonito.

No da je cirkus s lažnim ulaznicama postojao i prije utakmice Zadar-Partizan, u Zadru je javna tajna, što nam je i potvrdilo nekoliko naših sugovornika. Klupska blagajna se ionako teško puni, a tijekom sezone samo tri do četiri utakmice - protiv Partizana, Crvene Zvezde, Cedevite i Cibone - mogu ispuniti dvoranu do zadovoljavajućih brojki. Lažne ulaznice prije je imalo desetak, možda stotinu gledatelja, ali ovaj put taj je nesrazmjer bio toliko evidentan da se jednostavno nije mogao ignorirati.

Zato smo direktoru kluba Želju Žilavecu, koji je tu dužnost preuzeo prije 40 dana, postavili nekoliko pitanja: tko je (imenom i prezimenom) u KK Zadru odgovoran za karte? Koliko je karata Klub pustio u prodaju za utakmicu s Partizanom? Na koji su način te karte prodane s obzirom da je ŠC Višnjik ekskluzivni distributer karata za utakmice KK Zadra? Koliko takva praksa traje u KK Zadru te postoji li evidencija takvih karata i sredstava od njihove prodaje?

Žilavec međutim na naša pitanja nije odgovorio, nego je uputio javno priopćenje u kojem ističe da je klub dio godišnjih ulaznica izdvojio za sponzore, veterane kluba te za škole košarke. "Konkretno u brojkama, za Zlatni VIP, Obiteljski VIP, Press VIP i VIP parter tiskano je ukupno 389 ulaznica. Za žutu tribinu smo, u cilju popularizacije košarke u našem gradu odlučili podijeliti besplatne godišnje ulaznice polaznicima svih škola košarke u Zadru, pa smo izradili 960 ulaznica od čega je do sada podijeljeno njih 780."

"Uz navedene ulaznice", dodaje Žilavec, "postoje i dnevne pozivnice koje koristimo za goste koji dolaze na pojedinu utakmicu ili za nagradne igre preko lokalnih medija. Tako smo, primjerice, na utakmici s Partizanom ugostili igrače vaterpolo kluba Zadar i boksačkog kluba Gladijator iz Zagreba. Od početka sezone, ukupno je do sada iskorišteno 150 dnevnih pozivnica koje se ne naplaćuju."

Ali kad se i Žilavčeve brojke u apsolutnom iznosu zbroje brojkama prodanih karata i pretplatnika opet ostajemo "kratki" za nekih tisuću karata, odnosno tisuću gledatelja koji su bili na tribinama, ali najvjerojatnije nisu imali službenu ulaznicu.

Naime, sve službene karte printaju se na mjestu kupnje i svaka je čipirana, što znači da se svaka na ulazu u dvoranu može laserski očitati preko barkoda. Međutim, ta mogućnost na utakmici između Zadra i Partizana nije korištena, iako je utakmica od strane policije bila proglašena utakmicom visokog rizika. Kod takvih utakmica policija najčešće od organizatora susreta traži da podigne barijeru, odnosno da ulaz blokira željeznom preprekom koja se može otvoriti isključivo s čipiranom kartom. Iako taj sustav kontrole na ulazu zadarska dvorana ima, na spornoj utakmici nije primijenjen, nego se, najvjerojatnije u dogovoru između organizatora utakmice, kluba i policije, dozvolio ulaz samo uz predočenje ulaznice, bez provjere jesu li čipirane odnosno imaju li barkod. 

"Obzirom da se u dvorani Višnjik ne koriste brojači ulaznica, KK Zadar ne može utvrditi točan broj posjetitelja već se službena statistika radi prema procjeni službenog stola. U suradnji sa ŠC Višnjik pokušat ćemo pojačati nadzor kako bi poduzeli sve da u dvoranu ulaze isključivo osobe sa ulaznicom", piše u svom priopćenju direktor Žilavec.

Komentar o lažnim kartama za utakmicu Zadar-Partizan zatražili smo i od Ivana Mijolovića, gradskog pročelnika za financije, koji je odnedavno i predsjednik klupskog Nadzornog odbora.

- Čuo sam za tu priču, a nekoliko tih karata mi je i pokazano. Direktor Kluba Željko Žilavec je dobio nalog da ispita cijelu stvar i vidi o čemu se radi. Nama je trenutno najvažnije spriječiti da se takvo što dogodi ponovno, pogotovo zato što sam čuo da se to događalo i prije. Treba precizno utvrditi što se događa i tko to radi, izjavio nam je Mijolović.

 

Klub lažirao i godišnje ulaznice?!

Posebno neugodno iskustvo na utakmici Zadar-Partizan imali su neki redoviti pretplatnici koji su otkrili da je i njihove godišnje karte netko iz KK Zadra - lažirao.

- Kao pretplatnik došao sam na svoje mjesto na tribini, ali je ono već bilo zauzeto. Na njemu je sjedio čovjek s ulaznicom, s točno istim brojem reda i sjedala kao što je i moje na godišnjoj pretplati. Ista je stvar bila i s još dva mjesta u susjedstvu na kojima također postoji godišnja pretplata. Odmah sam otišao do "kapunjere" za prodaju karata i pitao ih kako se dogodilo da netko s ulaznicom sjedi na mom mjestu. Oni su mi rekli da je očito došlo do zabune, odnosno da ih klub nije na vrijeme obavijestio o pretplatničkim mjestima, pa su ta mjesta išla u prodaju. Kasnije sam o tome obavijestio i ljude u klubu. Utakmicu sam gledao s drugog mjesta, nisam htio stvarati probleme ljudima koji su imali karte s istim mjestom kao i ja. Ovakva mi se situacija nikad prije, ali ni poslije toga, nije dogodila – ispričao nam je jedan rodoviti pretplatnik KK Zadar.

01. srpanj 2024 16:52