StoryEditorOCM
4 kantunaOPG PROROK

Kako je gradonačelnikov kamp dobio „3 zvjezdice” i je li mu gradska uprava „izbrisala” dug za komunalnu naknadu? „Glupost, sve je to rekla-kazala!”

Piše Predrag Opačić
30. studenog 2020. - 20:00

Podpredsjednik Gradskog vijeća Biograda Ante Fuzul podsjetio je na izjavu gradonačelnika Ivana Kneza da neće oprostiti dužnicima niti da ga „razapnu na križ poput Isusa Krista” i pritom iznio otvorenu sumnju da je Knez ostao dužan vlastitoj gradskoj upravi. Po dokumentu kojeg Fuzul ima, Knez je bio dužan za komunalnu naknadu.

-Na adresi na kojoj je prebivalište gradonačelnika nije plaćena komunalna naknada duži niz godina, te zbog visine duga od 7.400,93, sa zaduženjem od oko 1.400 kuna za ovu godinu, sumnjam da se komunalna naknada nije plaćala ni u vrijeme kada je Knez grmio da neće oprostiti dužnicima. Osim toga u samom dokumentu je naznačeno da je postupak obustavljen, pa sumnjam da je dug najvjerojatnije otpisan, ustvrdio je Fuzul pitajući se „zbog čega bi dug bio otpisan ako je došlo do prijenosa vlasništva naslijeđem, a nasljednik je sam gradonačelnik.

Fuzul je postavio i pitanje na koji je način „ranč” Ivana Kneza kategoriziran s 3 zvjezdice.

-Prema dokumentima kojima raspolažem, Ured državne uprave u Biogradu je Knezu izdao i dostavio rješenje u kojem je kategorizirao s 3 zvjezdice dva objekta za kraći smještaj gostiju u kampu znakovitog naziva „Prorok“. Temeljem tako izdanog rješenja gradski Jedinstveni upravni odjel izdaje rješenje o naplati komunalne naknade koju određuje u visini od 29.940 kuna godišnje, odnosno 3.742,50 mjesečno. Gradonačelnik tu utvrdi da je Grad zatražio previše novca od njega za djelatnost koju ne obavlja, te izjavi žalbu ustavši hrabro protiv gradskog JUO i njihove gramzivosti i u žalbi ustvrdi da se tu u kampu ne obavlja nikakva djelatnost jer tu nema tih kućica koje se spominju u kategorizaciji Ureda državne uprave te da ih nikada nije ni bilo, da otkloni bilo kakvu sumnju da on tu ima bilo kakvu djelatnost. No, u isto vrijeme podnosi zahtjev za priključak na vodu i iako nema nikakve kućice kako sam tvrdi, dobiva rješenje o odobrenju priključka. I sad sam ja malo zbunjen, jer isti JUO prihvaća žalbu i poništava rješenje o komunalnoj naknadi, iako privremeno rješenje istječe tek krajem ove godine, nastavlja Fuzul primjećujući da u Odluci o komunalnoj naknadi ne stoji da se nekoga oslobađa plaćanja zbog toga što ne radi, a ima rješenje.

Na koncu, podpredsjednik Gradskog vijeća pita se što je to „kategorizirao Ured državne uprave i tko je taj koji je pregledao navedene, prema gradonačelnikovoj žalbi, nepostojeće objekte”.

-U obrazloženju rješenja piše da je ukupni smještajni kapacitet kampa 2 mobilhome kućice s vlastitim kupaonicama. Može li netko pojasniti kako se može utvrditi kategorizacija objektu koji u naravi ne postoji i nikad ga nije ni bilo. Nije problem ne opraštati dužnicima ni lipe, ako je istina da ti je netko pobrisao dug! No, to vjerojatno nećemo nikada saznati, jer kad je u pitanju gradonačelnik, njega štiti Uredba o zaštiti osobnih podataka. Ali, samo njega, jer za druge građane ta uredba očito ne postoji, zaključuje Ante Fuzul.

Gradonačelnik Ivan Knez ima svoju verziju i objašnjenje:

-Prije otvaranja kampa sam nazvao Povjerenstvo za sukob interesa i od njih dobio zeleno svjetlo. Registrirao sam i OPG, ali taj kamp nikada nije funkcionirao. Shvatio sam da bi mi kreditne i sve ostale obveze bile prevelike, pa sam odustao od otvaranja kampa. Prethodno je na terenu bila postavljena jedna kućica za iznajmljivanje, ali sam i nju maknuo. Eto, o tome se radi, kaže gradonačelnik Ivan Knez.

IVAN KNEZ: „Plaćao sam svoj dio komunalne naknade!

-Točno je da je postojao dug za komunalnu naknadu za obiteljsku kuću moje pokojne majke. Nakon njene smrti, bila je ostavinska rasprava, pa su članovi moje obitelji s imovinom preuzeli i odgovarajući dio tog duga, s time što sam ja cijelo vrijeme uredno podmirivao iznos komunalne naknade za dio kuće koji je nakon ostavinske rasprave postao moje vlasništvo. Ne vidim u čemu je problem!? To da računovodstvo gradske uprave nekome može po svojoj volji „brisati dugove” je obična glupost, to je „rekla-kazala”, ne ide to tako, kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez.

19. travanj 2024 22:46