StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJA SE...

Još jedan sudac podnio žalbu nakon prijave predsjednika Općinskog suda u Zadru koji je zbog neurednog obnašanja sudačke dužnosti tražio njegov otkaz!

Piše B.S.
27. svibnja 2022. - 15:24

Još jedan sudac Općinskog suda u Zadru, Neven Troskot, podnio je žalbu Ustavnom sudu RH protiv odluke Državnog sudbenog vijeća (DSV) kojom je proglašen odgovornim za počinjenje stegovnog djela neurednog obnašanja sudačke dužnosti nakon prijave predsjednika suda Maria Pešića.

Ranije je to učinio sudac Slaven Vrdoljak, a Pešić je za obojicu tražio razrješenje od dužnosti jer nisu ispunili svoje sudačke obaveze za 2019. godinu, no DSV je to odbio te im je izrekao ukor. Suci su se žalili i Ustavnom sudu RH, no sud im nije dao za pravo ocijenivši da je DSV proveo stegovni postupak u skladu s mjerodavnim propisima materijalnog i procesnog prava.

Vrdoljaka je Pešić prijavio DSV-u navodeći kako je u 2019. godini donio odluku u 395 predmeta ili 71,7 posto od potrebnog broja odluka propisanog Okvirnim mjerilima za rad sudaca. Troskot je pak u 2019. godini donio 636 odluka što iznosi 81,76 posto u odnosu na broj odluka koje je trebao donijeti na temelju Okvirnih mjerila za rad sudaca.

Vrdoljak je naveo kako normu nije ispunio jer je tijekom 2019. godine bio preko dva mjeseca na rehabilitaciji nakon operacije kralježnice, te i zbog toga što je bio zadužen s predmetima prekršaja protiv javnog reda i mira, što zahtijeva saslušanje stranaka, a koje nije mogao riješiti jer po povratku s bolovanja nije imao na raspolaganju zapisničara.

Troskot je obrazložio kako je osnovni razlog bila promjena ustrojstva sudova, prelazak na rad faktično u novi sud, promjena načina dodjele predmeta, zbog čega nije imao na raspolaganju zapisničara puno radno vrijeme, a što sve zajedno predstavlja opravdane razloge za neispunjene okvirnih mjerila.

Istaknuo je kako bi bilo jako interesantno provjeriti i doznati koliko sudaca ima u Hrvatskoj koji su riješili predmeta ispod 100 posto okvirnih mjerila, a iznad 80 posto, i je li ikada protiv bilo koga od njih pokrenut stegovni postupak.

Vijeće je međutim utvrdilo da Troskot uz dodatan angažman, a prvenstveno bolju organizaciju rada mogao ispuniti svoju sudačku obvezu, a da Vrdoljakovi razlozi nisu bili odlučujući i opravdani.

Vrdoljak se još prošle godine obratio ministru pravosuđa Ivanu Malenici, Upravi za pravosudnu i upravnu inspekciju te saborskom Odboru za pravosuđa, zbog odluke predsjednika Općinskog suda u Zadru Marija Pešića da u sklopu akcijskog plana za saniranje loših rezultata Općinskog suda, ukine Prekršajni odjel i formira novi Kazneno-prekršajni odjel.

Sudac Vrdoljak u svojoj predstavci upućenoj i predsjednicima Vrhovnog i Visokog prekršajnog suda, te Državnom sudbenom vijeću, istaknuo kako probleme ima „većina kolega”, koji su uložili prigovor na Godišnji raspored poslova (GRP) predsjednika Pešića za 2022. godinu.

Vrdoljak je u svom dopisu naveo kako predsjednik suda vrši neviđeni mobing, šikaniranje, tlačenje do iživljavanja, „progon vještica” i rukovodi sudom na način koji je štetan ugledu suda, zaposlenima u sudu i građanima, dakle državi.

- Da li to radi iz neznanja i nesposobnosti, da li iz nekih niskih pobuda poput želje za osvetom, revanšom ili možda netrpeljivosti, da li zato što kalkulira i želi potjerati što više zaposlenih da bi doveo „svoj kadar”, da li to radi samoinicijativno ili po naputku nekoga tko ga je doveo na tu poziciju jer možda nekome itekako odgovara da u neredu i konsternaciji koja je na sudu zavladala „lovi u mutnome” i u nekim postupcima pred sudom postigne ono što inače ne bi mogao postići, to je na vama da istražite i utvrdite, a ako ne budete to učinili bit ćete sudionici u njegovim rabotama- naveo je Vrdoljak u svom dopisu.

25. travanj 2024 12:18