StoryEditorOCM
4 kantunaSVI ŽELE STRUJU

Izgradnju trafostanice u Poličniku nestrpljivo čekaju ne samo suvlasnici Centra za gospodarenje otpadom, već i gradovi Nin i Benkovac. Što kaže HEP?

Piše P.O.
31. kolovoza 2021. - 21:55

U gospodarskoj zoni „Grabi” na području Općine Poličnik bit će izgrađena trafostanica iz koje će se električnom energijom snabdijevati Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim. Tu istu trafostanicu željno očekuju i brojne jedinice lokalne samouprave na potezu od Benkovca do Nina, ali je potpuno sigurno da će upravo CGO biti najveći „pojedinačni” potrošač u tom dijelu Zadarske županije.

Međutim, Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija kao suvlasnici tvrtke „Eko” koja vodi preko pola milijarde kuna vrijedan projekt izgradnje CGO-a, već sada upozoravaju na mogućnost da prijeko potrebna trafostanica neće na vrijeme biti dovršena. Mada će dio potreba CGO-a za električnom energijom biti pokriven postavljanjem solarnih panela, bez trafostanice CGO neće moći niti u probni rad, a planirano je da i ta faza njegove izgradnje bude dovršena do kraja sljedeće godine.

-Svi suvlasnici tvrtke „Eko” su već odavno tražili da trafostanica zbog puštanja u rad CGO-a bude izgrađena na vrijeme, imali smo na tu temu i sastanke u Zagrebu, u HEP-u. Grad Benkovac je zainteresiran ne samo kao suvlasnik tvrtke „Eko”, nego i zbog svoje poslovne zone u Biljanima Donjim koju planiramo razvijati, što bez odgovarajuće instalirane snage nije moguće. Naravno, očekujemo i da bude poboljšana niskonaponska mreža i snabdijevanje strujom domaćinstava ne širem benkovačkom području, kaže Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

Direktor Dino Perović kaže da je „Eko” potpisao s HEP-om ugovor o sufinanciranju izgradnje trafostanice i već uplatio 9,5 milijuna kuna kao svoj udjel u tom projektu, a po informacijama Davora Lončara, načelnika Općine Poličnik, ponude u javnom natječaju za izgradnju trafostanice otvorene su 14. kolovoza.

U kojoj se fazi projekt trafostanice nalazi?

-Postupak javne nabave za izgradnju trafostanice u gospodarskoj zoni „Grabi” na području Općine Poličnik je u fazi pregleda i ocjene ponuda. Investitori u izgradnju trafostanice su HEP – Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), a procijenjena vrijednost investicije iznosi 44,1 milijun kuna. Snaga trafostanice 110/20 kV Poličnik iznosit će 2x20 MVA. Trafostanica će uz postojeće potrošače koji se trenutno napajaju iz pravca Zadra, Nina, Benkovca i Selina, opskrbljivati i nove potrošače, od kojih su najvažniji Županijski centar za gospodarenje otpadom Biljane Donje i Crpna stanica Vlačine. Trafostanica će ujedno omogućiti i preuzimanje električne energije iz sunčanih elektrana Zemunik, Marinivac i Poličnik, stoji u dopisu kojega su nam poslali iz HEP-a.

Iz tog odgovora nije jasno hoće li trafostanica biti dovršena na vrijeme, a suvlasnici tvrtke „Eko” se boje da bi kašnjenje izazvalo i odgađanje puštanja CGO-a u probni rad, čime bi bili izloženi mogućem zahtjevu izvođača radova, slovenskog „Rika”, za plaćanje penala.

EMIL ĆURKO: I Nin čeka bolje snabdijevanje strujom!

-Priča o potrebama Nina za kvalitetnijim snabdijevanjem električnom energijom traje već godinama. Izgradnjom trafostanice u Poličniku, rasteretila bi se 110 kilovoltna trafostanica u Ninu i konačno riješili problemi sa snabdijevanjem strujom naših naselja Poljica Brig i Žerava. Tu trafostanicu u Poličniku je trebalo graditi još odavno i neovisno o Centru za gospodarenje otpadom, a pogotovo ako se uzmu u obzir potrebe tog objekta za električnom energijom. Posljednje informacije kojima raspolažem govore da će trafostanica konačno ići u gradnju, kaže gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

11. lipanj 2024 15:24