StoryEditorOCM
4 kantunaPONIŠTENJE STAROG NATJEČAJA ZA ZADARSKU MARINU IZAZVAT ĆE TUŽBE PROTIV DRŽAVE?

Ivan Čermak: Javit ćemo se na novi natječaj za koncesiju! Imamo spreman svjetski projekt za taj dio grada i cijeli Zadar!

17. listopada 2019. - 21:20
cermak

Odluka Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje je odlučilo Vladi predložiti poništenje pet godina starog natječaja za dodjelu koncesije za korištenje Marine u središtu grada, u Zadru je izazvala veliku pozornost. Priča o sudbini marine pažljivo se prati ne samo zbog izbora budućeg koncesionara, nego i zbog činjenice da je budućnost te marine u izravnoj vezi s namjerom turske Dogus Group o gradnji ekskluzivnog hotela na obližnjem prostoru bivše „Maraske”.

Dogus je najavio projekt vrijedan 100 milijuna eura, građevinsku su dozvolu od susretljive gradske vlasti već odavno dobili, a gradnja je najavljivana za kraj 2017. godine. Od svega – još ništa. Zato se u Zadru pretpostavljalo da Dogus planira „uvezati” gradnju hotela s marinom koju je desetljećima koristio „Tankerkomerc”, ali se situacija dodatno zakomplicirala kada je većinski udio u „Tankerkomercu” otkupio „Crodux” generala Ivana Čermaka.

Cijelo to vrijeme država nije donosila nikakvu odluku o dodjeli koncesije za marinu iako je natječaj raspisan još 2014. godine. Sve do prije nekoliko dana kada je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo Vladi predložiti poništenje natječaja.

Uz činjenicu da u Ministarstvu od ove koncesije (za razliku od prošle) očekuju milijunske prihode, najvažniji efekt te odluke, osim što su iz Dogus grupe najavili pravnu bitku protiv države ako natječaj na koji su se javili bude poništen, svakako je otvorena mogućnost da se na novi natječaj ovog puta javi i Čermakov „Tankerkomerc”. Prošli se put niti nisu mogli javiti na natječaj jer su bili u dugu prema državi.

Sada se ispostavilo i još nešto: Čermak je u srpnju najavio da će početkom rujna u Zadru biti priređena prezentacija velikog projekta kojim bi područje marine sa svim njenim zgradama bilo kompletno preuređeno, ali prezentacije projekta se nije dogodila do danas, a sada je pitanje hoće li se Čermak na to odlučiti prije raspisivanja javnog natječaja za koncesiju ili će čekati izbor koncesionara.

-Mi imamo spreman projekt, ali još uvijek ne mogu precizno kazati kada će on u Zadru biti predstavljen, kaže Ivan Čermak i dodaje:

-Sada se ide na poništenje natječaja za koncesiju iz 2014. godine i mi ćemo se sigurno javiti kada novi natječaj bude raspisan, najavljuje Čermak.

Iz njegove kratke izjave je očigledno da u „Croduxu” još procjenjuju u kojem bi slučaju prezentacija „svjetskog projekta za zadarsku marinu” imala jači efekt – prije ili nakon raspisivanja natječaja za koncesiju u marini.

 

Tko se sve javio i tko sve može tužiti državu zbog poništenja natječaja?

Na natječaj iz 2014., koji se zbog sporova između Tankerkomerca i države do 2017. nije mogao provesti do kraja, svoju ponudu za preuzimanje marine predali su turska Dogus grupa, koja je u neposrednoj blizini kupila zgradu Maraske u kojoj planira urediti luksuzni hotel, austrijsko-češki konzorcij Marina Signum, Olive island, državni ACI te konzorcij Porto Jadera. 

Iz Dogus grupe su nedavno potvrdili da su i dalje jako zainteresirani za marinu. Njihov regionalni direktor Burak Baykan izjavio je za tjednik Nacional kako će u slučaju poništenja natječaja iz 2014. tužiti Republiku Hrvatsku, te da mu je poznato da su drugi ponuđači s tim u vezi već poduzeli korake putem međunarodnih institucija.

Što Čermak želi graditi na prostoru Marine?

-To je velik i zaokružen projekt koji bi taj dio grada, ali i cijeli Zadar, trebao dignuti na potpuno novu, višu razinu, rekao nam je Čermak u srpnju navodeći da su u planu uređenje šetnice, poslovni i smještajni kapaciteti, wellnessi, ekskluzivne trgovine i brojni drugi sadržaji koji bi „opkolili” marinu, izjavio nam je u srpnju Ivan Čermak. Tada je najavio da će u Zadru u sklopu javne rasprave biti prezentiran cijeli projekt jer želi „da građani i lokalna zajednica kažu što na tom prostoru žele”, a bio je uvjeren da će „Croduxov” plan u Zadru naići na odobravanje, te da će „u Zadru biti shvaćeno da se radi o vrhunskom projektu”.

 

 

 

19. travanj 2024 05:56