StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON DVIJE GODINE

Hoće li sud konačno potvrditi optužnicu koja 15 osoba i 5 tvrtki tereti za organizirani kriminal u Zadru: posebno upozorenje Vedranu Ikiću!

Piše B.S.
22. rujna 2023. - 20:58
Na fotografiji: (s lijeva) Bore Mršić, bivši voditelj službe krim policije i Anton Dražina načelnik PU zadarske.  Jure Mišković/Cropix

Dvije godine od podizanja optužnice, koja 15 osoba i pet tvrtki, odnosno pravnih osoba, tereti za organizirani kriminal u Zadru, Županijski sud zakazao je sjednicu Optužnog vijeća radi odlučivanja o njezinom potvrđivanju za srijedu, 22. studenog.

Kazneni postupak na sudu, naime, ne može početi dok optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zadru ne postane pravomoćna, odnosno dok je ne potvrdi Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru.

Vijeće je sada uredno pozvane osobe upozorilo da će se sjednica održati i u njihovoj odsutnosti, a prvoookrivljenog Vedrana Ikića da će se sjednica optužnog vijeća održati i u slučaju obavezne obrane i ukoliko se njegov uredno pozvani branitelj nije odazvao.

- Ukoliko se okrivljeniku poziv ne može uručiti zbog neprijavljivanja sudu promjene adrese, sjednica će se održati u njegovoj odsutnosti sukladno odredbi čl. 349. st. 3. Zakona o kaznenom postupku – navela je u pozivu za sjednicu predsjednica Vijeća sutkinja Dijana Grancarić.

Kriminalistička policija zadarske policijske uprave čiji je voditelj tada bio Bore Mršić podnijela je kaznene prijave za organizirani kriminal u Zadru još u kolovozu 2019. godine.

Preko tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina optuženi su izvukli više od 12 milijuna kuna. Najveći iznos, oko 5 milijuna kuna, iz svojih je tvrtki izvukao Vedran Ikić, bivši svjetski prvak u džiju-džicu i bivši pripadnik specijalne policije iz Zadra, a zajedno sa svojim poslovnim partnerom i bivšim policajcem Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna.

Ikić se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju čime je pribavljena znatna imovinska šteta ili prozoročena znatna šteta za što je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Na sjednicu su uz Ikića pozvani i drugookrivljeni Budimir Savarin, trećeokrivljeni Žilijen Satmari, četvrtookrivljeni Dejan Adam, petookrivljeni Marko Čulina, šestokrivljeni Andrija Čulina, sedmookrivljeni Mario Bilić, osmookrivljeni Mate Ivković, devetookrivljena Irena Knego, desetookrivljeni Žarko Vlahović, 11-okrivljeni Franko Klarica, 12-okrivljeni Toni Šimićev, 13-okrivljeni Domagoj Miloš, 14-okrivljeni Krešimir Bušljeta, 15-okrivljeni Dalibor Bakmaz, predstavnici tvrtki 16-okrivljena pravna osoba Bilić Gradnja d.o.o., Zadar, 17-okrivljena pravna osoba Zadruga Sokol, 23226 Pridraga, 18-okrivljena pravna osoba Atena d.o.o, Zadar, 19-okrivljena pravna osoba Diklovac d.o.o., 20-okrivljena pravna osoba Ira Grad d.o.o., Zadar

Kao oštećene tvrtke u postupku pozvane su Atena d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Chill j.d.o.o., Diklovac d.o.o., Ekologika d.o.o., Ira grad d.o.o., Mango d.o.o., Porezna uprava Zadar, Sokol projekt d.o.o. u stečaju, Sportski turizam j.d.o.o., Teatro j.d.o.o., Vipera Protecta, te Zadruga Sokol d.o.o.,

Optužnicom se pojedine okrivljenike tereti da su izdavali neistinite račune za neistinite poslove, robu i usluge, iako ti radovi, roba i usluge nisu izvršeni niti isporučeni, pa su na temelju takvih računa obavljene isplate sa računa trgovačkih društava izdavateljima tih računa koji su potom, tako isplaćene novčane iznose podizali sa računa svojih trgovačkih društava i u gotovini predavali pojedinim okrivljenicima.

Tereti ih se da su na opisani način, pored kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su oštećena pojedina trgovačka društva nezakonitim isplatama te pored kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ostvarena i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine jer po takvim računima nije bilo moguće knjiženje niti unos evidencija poreznim tijelima, a nije mogao biti iskorišteni niti pretporez jer nije bilo nikakvog utemeljenja za uplatu po tim računima iz razloga što nije bilo nikakvih isporuka. Na opisani je način oštećen i proračun Republike Hrvatske, a za opisano kazneno djelo utaje poreza ili carine tereti se i pet pravnih osoba čije su se odgovorne osobe okoristile zakidanjem proračuna u određenim iznosima.

Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, izdali neistinite račune i na taj način omogućili prvookrivljeniku i šestookrivljeniku neutemeljene isplate na štetu svojih trgovačkih društava, kao i utaju poreza na štetu proračuna, pa su im tako pomogli u zlouporabi povjerenja svojih trgovačkih društava kao i utaju poreza na štetu proračuna, dok je istovremeno petookrivljenik potaknuo šestookrivljenika na zlouporabu povjerenja i utaju poreza.

Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, na isti način izdavanjem neistinitih računa pomogli u zlouporabi povjerenja na štetu svoga trgovačkog društva danas pokojnom osumnjičeniku te utaju poreza na štetu proračuna.

Drugookrivljenika se tereti da je istim načinom postupanja odnosno izdavanjem neistinitih računa omogućio ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika) da na temelju njih ostvare nezakonite isplate prema trgovačkim društvima drugookrivljenika (u jednom slučaju i prema trećeokrivljeniku) koji potom podiže takve isplate i u gotovini predaje nalogodavcu isplate tj. ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika). Drugookrivljenika se tereti da je na opisani način izdavanjem neistinitih računa (a ranije trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik) pomogao ostalim okrivljenicima u ostvarenju kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju izvlačenjem novčanih sredstava na teret svojih trgovačkih društava, ali i oštećenje državnog proračuna jer nije bilo nikakvih evidencija poreznim tijelima zbog izostanka bilo kakvih isporuka robe i usluga.

U optužnici je predloženo da se oduzme od devetero okrivljenika imovinska korist u ukupnom iznosu od 12.370.508,74 kuna.

27. travanj 2024 21:13