stdClass Object ( [id] => 1252735 [title] => Hoće li ‘ustaša‘ Toni Šimićev zaraditi i kaznenu prijavu zbog govora mržnje? Koliko njegovi lokali imaju inspekcijskih prijava zbog kršenja zakona? [alias] => hoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona [catid] => 304 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko su puta zadarska policija i državni inspektorat proveli nadzora nad noćnim klubom Hype i cafe barom Teatro u vlasništvu Tonija Šimićeva, 37-godišnjeg ljubitelja ustaških pjesama, javnosti poznatog po bliskosti s kriminalnim krugovima i optužnicom za pranje novca?

Prema podacima koje smo dobili iz PU zadarske i Državnog inspektorata, nad njegovim je objektima u zadnje tri godine provedeno više od dvadeset nadzora i tom prilikom je zabilježeno desetak raznih prekršaja, ali i neka kaznena djela.

---

image

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Instagram/Slobodna Dalmacija
---

Odmah na početku valja reći da je službenim putem praktički nemoguće dobiti precizne informacije o postupanju policije i Državnog inspektorata prema pojedinim ugostiteljskim objektima i odgovornim osobama u ovakvim i sličnim slučajevima. Policija u pravilu ne otkriva podatke o počiniteljima, a ”cenzura” Državnog inspektorata je još šira: oni se pozivaju na članak 57. Zakona o Državnom inspektoratu koji im navodno daje za pravo da javnosti uskrate informacije o počiniteljima (ime i prezime fizičke osobe, ime pravne osobe, datum provedenih nadzora i sl.). Navodno, jer neki suci i odvjetnici koje smo konzultirali, imaju potpuno suprotan stav o tome te smatraju da informacije Državnog inspektorata o prekršiteljima zakona trebaju biti dostupne javnosti.

Policiju i Državni inspektorat smo dakle pitali koliko su imali intervencija odnosno koliko su puta provodili nadzor nad radom ugostiteljskih objekata Hype i Teatro od 2019. do danas? Koji su bili razlozi intervencija i što su tom prilikom otkrili?

Također smo ih pitali jesu li u istom vremenu imali intervencija nad ugostiteljskim objektom na području Gaženice u Zadru koje je vodio Šimićev ili njemu bliske osobe, te što su tom prilikom otkrili?

Naime, tijekom pandemije u Zadru javna je tajna bila da Hype kao noćni klub radi kad nitko drugi ne smije. Takav ”status” opravdavao se navodnom policijskom zaštitom i činjenicom da su brojni policajci, ali i komunalni redari, u Šimićevim objektima bili česti i rado viđeni gosti.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

U razdoblju prije i tijekom pandemije policija je u nekoliko navrata provodila racije u Hypea i Teatra zbog dojava i sumnji na raznorazne nezakonite aktivnosti. Jednom takvom prilikom, zbog utvrđenih nezakonitosti, inspekcija je na mjesec dana zapečatila ilegalni noćni klub na području Gaženice.

Iz odgovora PU zadarske tako doznajemo da je policija tijekom 2019. godine u dva navrata postupala u Teatru. U travnju su „zbog počinjenog prekršaja prekoračenja radnog vremena protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta nadležnom inspektoratu proslijedili obavijest o prekršaju iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti”, a u „lipnju su policijski službenici intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika su podnijeli optužni prijedlog”.

Zbog prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, prekoračenja radnog vremena, policijski službenici su u listopadu 2020. godine „protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta u Zadru u Ulici Obala kneza Branimira”, riječ je o adresi noćnog kluba Hype, proslijedili obavijest nadležnom inspektoratu, dok su u srpnju, kolovozu i prosincu u 2021. godini, također zbog prekoračenja radnog vremena, nadležnom inspektoratu protiv pravne osobe proslijedili ukupno sedam obavijesti o počinjenom prekršaju.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

U studenom 2021. godine u Ulici 84. Bojne brigade Termiti (Gaženica) u noćnom klubu, policijski službenici su za vrijeme koordiniranog nadzora s nadležnim inspektoratom, utvrdili prekršaje iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zbog ne nošenja zaštitnih maski te Zakona o osobnoj iskaznici, dok je inspektorat poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U prosincu iste godine na istoj lokaciji u Gaženici, policijski službenici su nakon utvrđenog prekršaja iz čl. 47 Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prekršajno sankcionirali odgovornu osobu zbog nepoštivanja mjere zabrane ili ograničavanja održavanja privatnih okupljanja. Ime sankcionirane osobe nije navedeno u odgovoru iz policije, kao ni ime objekta u kojem je provedena policijska racija.

U istom razdoblju, zadnje tri godine, pune ruke posla s noćnim klubom Hype i kafićem Teatrom, te klubom u Gaženici, imali su i državni inspektori. Oni su u tom razdoblju imali čak 24 intervencije, ali krenimo redom...

„Turistički, sanitarni i inspektori rada Državnog inspektorata u razdoblju od 1. travnja 2019. godine do danas po službenoj dužnosti u ugostiteljskim objektima na području iz Vašeg upita, u suradnji sa službenicima PU Zadarske, obavili su ukupno 24 inspekcijska nadzora” navodi se u odgovoru Državnog inspektorata.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

Prilikom nadzora „protiv predmetnih ugostitelja” (Hype, Teatro, Gaženica, op.a.), u vremenu dok je na snazi bila odluka Stožera CZ RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima su se ograničavala okupljanja i uvodile druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, inspektori su „vodili upravne i prekršajne postupke u kojima je podneseno devet optužnih prijedloga nadležnom Općinskom sudu u Zadru te je u jednom slučaju subjektu nadzora zbog prekoračenja propisanog radnog vremena naplaćena i kazna na mjestu počinjenja prekršaja”.

U odgovoru se nadalje navodi: „Kod jednog subjekta nadzora s područja koje navodite u svome upitu inspektori Državnog inspektorata u suradnji sa službenicima MUP-a, PU Zadarske, a temeljem naloga za pretragu Općinskog suda u Zadru, utvrdili su kako se obavlja neregistrirana ugostiteljska djelatnost. Slijedom navedenog istom je zabranjeno obavljanje predmetne djelatnosti, a rješenje je izvršeno pečaćenjem objekta. Zbog obavljanja neregistrirane ugostiteljske djelatnosti pokrenut je i prekršajni postupak u kojem je oduzeta i utvrđena protupravno stečena imovinska korist te je pokrenut prekršajni postupak protiv sudionika (fizičke osobe, op.a.) u obavljanju neregistrirane djelatnosti”.

Nakon toga, temeljem zaprimljene obavijesti PU Zadarske, a zbog opravdane sumnje da je s jednog objekta skinut postavljeni službeni znak i traka Državnog inspektorata, inspektori su protiv nepoznate osobe, temeljem čl. 317.st.1. Kaznenog zakona, podnijeli i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru”.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

Dakle, da rezimiramo, ugostiteljski objekti u vlasništvu Šimićeva i odgovorne osobe u njima, u zadnje tri godine su počinili čitav niz zakonskih prekršaja, inspekcije su pronašle brojne nepravilnosti zbog kojih su jedan objekt morali zapečatiti zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti. Dakle više nego dovoljno za jedno veliko - Nasmiješeno Sunce.

Ovoj statistici potrebno je dodati posljednji prekršaj protiv Šimićeva zbog puštanja ustaških pjesama tijekom utakmice polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru između Hrvatske i Argentine. Policija je protiv Šimićeva podnijela prekršajnu prijavu za narušavanja javnog red i mira, no ustaške pjesme iz Teatra, njegovo ustrajavanje na njima, u kombinaciji sa Šimićevim uvredljivim porukama na račun novinara i urednika portala Zadarski.hr, nekim su pravnim stručnjacima nedvojben dokaz da je Šimićev počinio kazneno djelo govora mržnje.

Hoće li Šimićev ustašluk dobiti težu kvalifikaciju, ovisi o Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Društvena i institucionalna tolerancija prema takvim i sličnim oblicima promicanja fašizma, ne samo u Zadru, razmjerno je visoka, pa ne bi trebalo čuditi da sve ostane na običnom narušavanju javnog reda i mira. I činjenici da oni koji danas slave ustaške fašiste, te domaće izdajnike i nacističke marionete koje su Zadar prepustili okupatorima, i koji su odgovorni za više hrvatskih žrtava nego četnici u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu zajedno, za svoj sramotni govor mržnje praktički budu nagrađeni benignim prekršajima i kaznama od stotinjak kuna.

---

---

---

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠMRKANO SUNCE 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NAŠMRKANO SUNCE 2 2 0 7975 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-29 13:10:05 [created_by] => 3134 [created_by_alias] => Ivica Nevešćanin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-29 20:12:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-29 20:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 116 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 304 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--4kantuna [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Teme iz Zadra i Zadarske županije [menu-meta_keywords] => zadar, zadarska županija, politika, crna kronika, gospodarstvo, gradska uprava, županijska uprava [secure] => 0 [page_title] => 4 kantuna [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li 'ustaša' Toni Šimićev zaraditi i kaznenu prijavu zbog govora mržnje? Koliko njegovi lokali imaju inspekcijskih prijava zbog kršenja zakona? [metakey] => Toni Šimićev, ustaške pjesme [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003942.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003316.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003530.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003518.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003529.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/29\/24003520.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Meta\/Slobodna Dalmacija","Instagram\/Slobodna Dalmacija","Meta\/Slobodna Dalmacija","Meta\/Slobodna Dalmacija","Meta\/Slobodna Dalmacija","Meta\/Slobodna Dalmacija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Toni \u0160imi\u0107ev na svojim dru\u0161tvenim profilima otvoreno veli\u010da usta\u0161tvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminal<\/p>","

Vlasnik kafi\u0107a teatro Toni \u0160imi\u0107ev<\/p>","

Objave Tonija \u0160imi\u0107eva na dru\u0161tvenim mre\u017eama<\/p>","

Objave Tonija \u0160imi\u0107eva na dru\u0161tvenim mre\u017eama<\/p>","

Objave Tonija \u0160imi\u0107eva na dru\u0161tvenim mre\u017eama<\/p>","

Objave Tonija \u0160imi\u0107eva na dru\u0161tvenim mre\u017eama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"302x223","hd_24003942_1920.jpg":"1920x1080","k_24003942_1280.jpg":"1280x1280","k_24003942_1024.jpg":"1024x1024","k_24003942_640.jpg":"640x640","k_24003942_480.jpg":"480x480","k_24003942_340.jpg":"340x340","k_24003942_220.jpg":"220x220","o_24003942_1280.jpg":"1280x945","o_24003942_1024.jpg":"1024x756","o_24003942_640.jpg":"640x472","o_24003942_480.jpg":"480x354","o_24003942_340.jpg":"340x251","o_24003942_220.jpg":"220x162","h_24003942_1280.jpg":"1280x854","h_24003942_1024.jpg":"1024x683","h_24003942_640.jpg":"640x427","h_24003942_480.jpg":"480x320","h_24003942_340.jpg":"340x227","h_24003942_220.jpg":"220x147","pp_24003942_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003942_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003942_640.jpg":"640x814","pp_24003942_480.jpg":"480x611","pp_24003942_340.jpg":"340x432","pp_24003942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"298x240","hd_24003316_1920.jpg":"1920x1080","k_24003316_1280.jpg":"1280x1280","k_24003316_1024.jpg":"1024x1024","k_24003316_640.jpg":"640x640","k_24003316_480.jpg":"480x480","k_24003316_340.jpg":"340x340","k_24003316_220.jpg":"220x220","o_24003316_1280.jpg":"1280x1030","o_24003316_1024.jpg":"1024x824","o_24003316_640.jpg":"640x515","o_24003316_480.jpg":"480x386","o_24003316_340.jpg":"340x273","o_24003316_220.jpg":"220x177","h_24003316_1280.jpg":"1280x854","h_24003316_1024.jpg":"1024x683","h_24003316_640.jpg":"640x427","h_24003316_480.jpg":"480x320","h_24003316_340.jpg":"340x227","h_24003316_220.jpg":"220x147","pp_24003316_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003316_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003316_640.jpg":"640x814","pp_24003316_480.jpg":"480x611","pp_24003316_340.jpg":"340x432","pp_24003316_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x810","hd_24003530_1920.jpg":"1920x1080","k_24003530_1280.jpg":"1280x1280","k_24003530_1024.jpg":"1024x1024","k_24003530_640.jpg":"640x640","k_24003530_480.jpg":"480x480","k_24003530_340.jpg":"340x340","k_24003530_220.jpg":"220x220","o_24003530_1280.jpg":"1280x960","o_24003530_1024.jpg":"1024x768","o_24003530_640.jpg":"640x480","o_24003530_480.jpg":"480x360","o_24003530_340.jpg":"340x255","o_24003530_220.jpg":"220x165","h_24003530_1280.jpg":"1280x854","h_24003530_1024.jpg":"1024x683","h_24003530_640.jpg":"640x427","h_24003530_480.jpg":"480x320","h_24003530_340.jpg":"340x227","h_24003530_220.jpg":"220x147","pp_24003530_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003530_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003530_640.jpg":"640x814","pp_24003530_480.jpg":"480x611","pp_24003530_340.jpg":"340x432","pp_24003530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"914x701","hd_24003518_1920.jpg":"1920x1080","k_24003518_1280.jpg":"1280x1280","k_24003518_1024.jpg":"1024x1024","k_24003518_640.jpg":"640x640","k_24003518_480.jpg":"480x480","k_24003518_340.jpg":"340x340","k_24003518_220.jpg":"220x220","o_24003518_1280.jpg":"1280x981","o_24003518_1024.jpg":"1024x785","o_24003518_640.jpg":"640x490","o_24003518_480.jpg":"480x368","o_24003518_340.jpg":"340x260","o_24003518_220.jpg":"220x168","h_24003518_1280.jpg":"1280x854","h_24003518_1024.jpg":"1024x683","h_24003518_640.jpg":"640x427","h_24003518_480.jpg":"480x320","h_24003518_340.jpg":"340x227","h_24003518_220.jpg":"220x147","pp_24003518_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003518_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003518_640.jpg":"640x814","pp_24003518_480.jpg":"480x611","pp_24003518_340.jpg":"340x432","pp_24003518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"300x522","hd_24003529_1920.jpg":"1920x1080","k_24003529_1280.jpg":"1280x1280","k_24003529_1024.jpg":"1024x1024","k_24003529_640.jpg":"640x640","k_24003529_480.jpg":"480x480","k_24003529_340.jpg":"340x340","k_24003529_220.jpg":"220x220","o_24003529_1280.jpg":"1280x2227","o_24003529_1024.jpg":"1024x1781","o_24003529_640.jpg":"640x1113","o_24003529_480.jpg":"480x835","o_24003529_340.jpg":"340x591","o_24003529_220.jpg":"220x382","h_24003529_1280.jpg":"1280x854","h_24003529_1024.jpg":"1024x683","h_24003529_640.jpg":"640x427","h_24003529_480.jpg":"480x320","h_24003529_340.jpg":"340x227","h_24003529_220.jpg":"220x147","pp_24003529_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003529_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003529_640.jpg":"640x814","pp_24003529_480.jpg":"480x611","pp_24003529_340.jpg":"340x432","pp_24003529_220.jpg":"220x280"},{"size0":"305x527","hd_24003520_1920.jpg":"1920x1080","k_24003520_1280.jpg":"1280x1280","k_24003520_1024.jpg":"1024x1024","k_24003520_640.jpg":"640x640","k_24003520_480.jpg":"480x480","k_24003520_340.jpg":"340x340","k_24003520_220.jpg":"220x220","o_24003520_1280.jpg":"1280x2211","o_24003520_1024.jpg":"1024x1769","o_24003520_640.jpg":"640x1105","o_24003520_480.jpg":"480x829","o_24003520_340.jpg":"340x587","o_24003520_220.jpg":"220x380","h_24003520_1280.jpg":"1280x854","h_24003520_1024.jpg":"1024x683","h_24003520_640.jpg":"640x427","h_24003520_480.jpg":"480x320","h_24003520_340.jpg":"340x227","h_24003520_220.jpg":"220x147","pp_24003520_1280.jpg":"1280x1628","pp_24003520_1024.jpg":"1024x1303","pp_24003520_640.jpg":"640x814","pp_24003520_480.jpg":"480x611","pp_24003520_340.jpg":"340x432","pp_24003520_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [description] => [parent] => 301 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"301","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8061631 Threads: 6 Questions: 1603639162 Slow queries: 4904829 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112626102 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 304 [name] => 4 kantuna [alias] => 4-kantuna [parent] => 301 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /zadar/4-kantuna ) ) [link] => /zadar/4-kantuna/hoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona-1252735 [printLink] => /zadar/4-kantuna/hoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona-1252735?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700275 [name] => Toni Šimićev [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-16 18:58:14 [main_article_id] => 0 [alias] => toni-simicev [link] => /tag/toni-simicev ) [1] => stdClass Object ( [id] => 636724 [name] => ustaške pjesme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-22 18:38:25 [main_article_id] => 0 [alias] => ustaske-pjesme [link] => /tag/ustaske-pjesme ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠMRKANO SUNCE 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li ‘ustaša‘ Toni Šimićev zaraditi i kaznenu prijavu zbog govora mržnje? Koliko njegovi lokali imaju inspekcijskih prijava zbog kršenja zakona? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3134 [name] => Ivica Nevešćanin [username] => ivica.nevescanin [email] => ivica.nevescanin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$dvf/Fim4uuFs2azWGhuZw.uCSZYgWQEm.S3IDrCVmuQDMDlRd4njO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-nevescanin-3134 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1652 [gender] => m [description] => [image] => 1652.webp [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1652.webp ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003942.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Meta/Slobodna Dalmacija [mainImageDesc] =>

Toni Šimićev na svojim društvenim profilima otvoreno veliča ustaštvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminal

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003942.jpg [title] =>

Toni Šimićev na svojim društvenim profilima otvoreno veliča ustaštvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminal

Meta/Slobodna Dalmacija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003316.jpg [title] =>

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Instagram/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003530.jpg [title] =>

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003518.jpg [title] =>

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003529.jpg [title] =>

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/29/24003520.jpg [title] =>

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko su puta zadarska policija i državni inspektorat proveli nadzora nad noćnim klubom Hype i cafe barom Teatro u vlasništvu Tonija Šimićeva, 37-godišnjeg ljubitelja ustaških pjesama, javnosti poznatog po bliskosti s kriminalnim krugovima i optužnicom za pranje novca?

Prema podacima koje smo dobili iz PU zadarske i Državnog inspektorata, nad njegovim je objektima u zadnje tri godine provedeno više od dvadeset nadzora i tom prilikom je zabilježeno desetak raznih prekršaja, ali i neka kaznena djela.

---

image

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Instagram/Slobodna Dalmacija
---

Odmah na početku valja reći da je službenim putem praktički nemoguće dobiti precizne informacije o postupanju policije i Državnog inspektorata prema pojedinim ugostiteljskim objektima i odgovornim osobama u ovakvim i sličnim slučajevima. Policija u pravilu ne otkriva podatke o počiniteljima, a ”cenzura” Državnog inspektorata je još šira: oni se pozivaju na članak 57. Zakona o Državnom inspektoratu koji im navodno daje za pravo da javnosti uskrate informacije o počiniteljima (ime i prezime fizičke osobe, ime pravne osobe, datum provedenih nadzora i sl.). Navodno, jer neki suci i odvjetnici koje smo konzultirali, imaju potpuno suprotan stav o tome te smatraju da informacije Državnog inspektorata o prekršiteljima zakona trebaju biti dostupne javnosti.

Policiju i Državni inspektorat smo dakle pitali koliko su imali intervencija odnosno koliko su puta provodili nadzor nad radom ugostiteljskih objekata Hype i Teatro od 2019. do danas? Koji su bili razlozi intervencija i što su tom prilikom otkrili?

Također smo ih pitali jesu li u istom vremenu imali intervencija nad ugostiteljskim objektom na području Gaženice u Zadru koje je vodio Šimićev ili njemu bliske osobe, te što su tom prilikom otkrili?

Naime, tijekom pandemije u Zadru javna je tajna bila da Hype kao noćni klub radi kad nitko drugi ne smije. Takav ”status” opravdavao se navodnom policijskom zaštitom i činjenicom da su brojni policajci, ali i komunalni redari, u Šimićevim objektima bili česti i rado viđeni gosti.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

U razdoblju prije i tijekom pandemije policija je u nekoliko navrata provodila racije u Hypea i Teatra zbog dojava i sumnji na raznorazne nezakonite aktivnosti. Jednom takvom prilikom, zbog utvrđenih nezakonitosti, inspekcija je na mjesec dana zapečatila ilegalni noćni klub na području Gaženice.

Iz odgovora PU zadarske tako doznajemo da je policija tijekom 2019. godine u dva navrata postupala u Teatru. U travnju su „zbog počinjenog prekršaja prekoračenja radnog vremena protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta nadležnom inspektoratu proslijedili obavijest o prekršaju iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti”, a u „lipnju su policijski službenici intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika su podnijeli optužni prijedlog”.

Zbog prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, prekoračenja radnog vremena, policijski službenici su u listopadu 2020. godine „protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta u Zadru u Ulici Obala kneza Branimira”, riječ je o adresi noćnog kluba Hype, proslijedili obavijest nadležnom inspektoratu, dok su u srpnju, kolovozu i prosincu u 2021. godini, također zbog prekoračenja radnog vremena, nadležnom inspektoratu protiv pravne osobe proslijedili ukupno sedam obavijesti o počinjenom prekršaju.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

U studenom 2021. godine u Ulici 84. Bojne brigade Termiti (Gaženica) u noćnom klubu, policijski službenici su za vrijeme koordiniranog nadzora s nadležnim inspektoratom, utvrdili prekršaje iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zbog ne nošenja zaštitnih maski te Zakona o osobnoj iskaznici, dok je inspektorat poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U prosincu iste godine na istoj lokaciji u Gaženici, policijski službenici su nakon utvrđenog prekršaja iz čl. 47 Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prekršajno sankcionirali odgovornu osobu zbog nepoštivanja mjere zabrane ili ograničavanja održavanja privatnih okupljanja. Ime sankcionirane osobe nije navedeno u odgovoru iz policije, kao ni ime objekta u kojem je provedena policijska racija.

U istom razdoblju, zadnje tri godine, pune ruke posla s noćnim klubom Hype i kafićem Teatrom, te klubom u Gaženici, imali su i državni inspektori. Oni su u tom razdoblju imali čak 24 intervencije, ali krenimo redom...

„Turistički, sanitarni i inspektori rada Državnog inspektorata u razdoblju od 1. travnja 2019. godine do danas po službenoj dužnosti u ugostiteljskim objektima na području iz Vašeg upita, u suradnji sa službenicima PU Zadarske, obavili su ukupno 24 inspekcijska nadzora” navodi se u odgovoru Državnog inspektorata.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

Prilikom nadzora „protiv predmetnih ugostitelja” (Hype, Teatro, Gaženica, op.a.), u vremenu dok je na snazi bila odluka Stožera CZ RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima su se ograničavala okupljanja i uvodile druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, inspektori su „vodili upravne i prekršajne postupke u kojima je podneseno devet optužnih prijedloga nadležnom Općinskom sudu u Zadru te je u jednom slučaju subjektu nadzora zbog prekoračenja propisanog radnog vremena naplaćena i kazna na mjestu počinjenja prekršaja”.

U odgovoru se nadalje navodi: „Kod jednog subjekta nadzora s područja koje navodite u svome upitu inspektori Državnog inspektorata u suradnji sa službenicima MUP-a, PU Zadarske, a temeljem naloga za pretragu Općinskog suda u Zadru, utvrdili su kako se obavlja neregistrirana ugostiteljska djelatnost. Slijedom navedenog istom je zabranjeno obavljanje predmetne djelatnosti, a rješenje je izvršeno pečaćenjem objekta. Zbog obavljanja neregistrirane ugostiteljske djelatnosti pokrenut je i prekršajni postupak u kojem je oduzeta i utvrđena protupravno stečena imovinska korist te je pokrenut prekršajni postupak protiv sudionika (fizičke osobe, op.a.) u obavljanju neregistrirane djelatnosti”.

Nakon toga, temeljem zaprimljene obavijesti PU Zadarske, a zbog opravdane sumnje da je s jednog objekta skinut postavljeni službeni znak i traka Državnog inspektorata, inspektori su protiv nepoznate osobe, temeljem čl. 317.st.1. Kaznenog zakona, podnijeli i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru”.

---

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija
---

Dakle, da rezimiramo, ugostiteljski objekti u vlasništvu Šimićeva i odgovorne osobe u njima, u zadnje tri godine su počinili čitav niz zakonskih prekršaja, inspekcije su pronašle brojne nepravilnosti zbog kojih su jedan objekt morali zapečatiti zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti. Dakle više nego dovoljno za jedno veliko - Nasmiješeno Sunce.

Ovoj statistici potrebno je dodati posljednji prekršaj protiv Šimićeva zbog puštanja ustaških pjesama tijekom utakmice polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru između Hrvatske i Argentine. Policija je protiv Šimićeva podnijela prekršajnu prijavu za narušavanja javnog red i mira, no ustaške pjesme iz Teatra, njegovo ustrajavanje na njima, u kombinaciji sa Šimićevim uvredljivim porukama na račun novinara i urednika portala Zadarski.hr, nekim su pravnim stručnjacima nedvojben dokaz da je Šimićev počinio kazneno djelo govora mržnje.

Hoće li Šimićev ustašluk dobiti težu kvalifikaciju, ovisi o Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Društvena i institucionalna tolerancija prema takvim i sličnim oblicima promicanja fašizma, ne samo u Zadru, razmjerno je visoka, pa ne bi trebalo čuditi da sve ostane na običnom narušavanju javnog reda i mira. I činjenici da oni koji danas slave ustaške fašiste, te domaće izdajnike i nacističke marionete koje su Zadar prepustili okupatorima, i koji su odgovorni za više hrvatskih žrtava nego četnici u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu zajedno, za svoj sramotni govor mržnje praktički budu nagrađeni benignim prekršajima i kaznama od stotinjak kuna.

---

---

---

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Meta/Slobodna Dalmacija Instagram/Slobodna Dalmacija Meta/Slobodna Dalmacija Meta/Slobodna Dalmacija Meta/Slobodna Dalmacija Meta/Slobodna Dalmacija
Meta/Slobodna Dalmacija

Toni Šimićev na svojim društvenim profilima otvoreno veliča ustaštvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminal

Instagram/Slobodna Dalmacija

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Meta/Slobodna Dalmacija

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/zadar/4-kantuna/hoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona-1252735 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab1d953c51349fa13cad54e9c53a9a9869d9920c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+%E2%80%98usta%C5%A1a%E2%80%98+Toni+%C5%A0imi%C4%87ev+zaraditi+i+kaznenu+prijavu+zbog+govora+mr%C5%BEnje%3F+Koliko+njegovi+lokali+imaju+inspekcijskih+prijava+zbog+kr%C5%A1enja+zakona%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fhoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona-1252735 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fzadar%2F4-kantuna%2Fhoce-li-ustasa-toni-simicev-zaraditi-i-kaznenu-prijavu-zbog-govora-mrznje-koliko-njegovi-lokali-imaju-inspekcijskih-prijava-zbog-krsenja-zakona-1252735 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NAŠMRKANO SUNCE 2 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
4 kantunaNAŠMRKANO SUNCE 2

Hoće li ‘ustaša‘ Toni Šimićev zaraditi i kaznenu prijavu zbog govora mržnje? Koliko njegovi lokali imaju inspekcijskih prijava zbog kršenja zakona?

Piše Ivica Nevešćanin
29. prosinca 2022. - 21:12
Toni Šimićev na svojim društvenim profilima otvoreno veliča ustaštvo, a protiv njega se vodi postupak za gospodarski kriminalMeta/Slobodna Dalmacija

Koliko su puta zadarska policija i državni inspektorat proveli nadzora nad noćnim klubom Hype i cafe barom Teatro u vlasništvu Tonija Šimićeva, 37-godišnjeg ljubitelja ustaških pjesama, javnosti poznatog po bliskosti s kriminalnim krugovima i optužnicom za pranje novca?

Prema podacima koje smo dobili iz PU zadarske i Državnog inspektorata, nad njegovim je objektima u zadnje tri godine provedeno više od dvadeset nadzora i tom prilikom je zabilježeno desetak raznih prekršaja, ali i neka kaznena djela.

image

Vlasnik kafića teatro Toni Šimićev

Instagram/Slobodna Dalmacija

Odmah na početku valja reći da je službenim putem praktički nemoguće dobiti precizne informacije o postupanju policije i Državnog inspektorata prema pojedinim ugostiteljskim objektima i odgovornim osobama u ovakvim i sličnim slučajevima. Policija u pravilu ne otkriva podatke o počiniteljima, a ”cenzura” Državnog inspektorata je još šira: oni se pozivaju na članak 57. Zakona o Državnom inspektoratu koji im navodno daje za pravo da javnosti uskrate informacije o počiniteljima (ime i prezime fizičke osobe, ime pravne osobe, datum provedenih nadzora i sl.). Navodno, jer neki suci i odvjetnici koje smo konzultirali, imaju potpuno suprotan stav o tome te smatraju da informacije Državnog inspektorata o prekršiteljima zakona trebaju biti dostupne javnosti.

Policiju i Državni inspektorat smo dakle pitali koliko su imali intervencija odnosno koliko su puta provodili nadzor nad radom ugostiteljskih objekata Hype i Teatro od 2019. do danas? Koji su bili razlozi intervencija i što su tom prilikom otkrili?

Također smo ih pitali jesu li u istom vremenu imali intervencija nad ugostiteljskim objektom na području Gaženice u Zadru koje je vodio Šimićev ili njemu bliske osobe, te što su tom prilikom otkrili?

Naime, tijekom pandemije u Zadru javna je tajna bila da Hype kao noćni klub radi kad nitko drugi ne smije. Takav ”status” opravdavao se navodnom policijskom zaštitom i činjenicom da su brojni policajci, ali i komunalni redari, u Šimićevim objektima bili česti i rado viđeni gosti.

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

U razdoblju prije i tijekom pandemije policija je u nekoliko navrata provodila racije u Hypea i Teatra zbog dojava i sumnji na raznorazne nezakonite aktivnosti. Jednom takvom prilikom, zbog utvrđenih nezakonitosti, inspekcija je na mjesec dana zapečatila ilegalni noćni klub na području Gaženice.

Iz odgovora PU zadarske tako doznajemo da je policija tijekom 2019. godine u dva navrata postupala u Teatru. U travnju su „zbog počinjenog prekršaja prekoračenja radnog vremena protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta nadležnom inspektoratu proslijedili obavijest o prekršaju iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti”, a u „lipnju su policijski službenici intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira na naročito drzak i nepristojan način. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenika su podnijeli optužni prijedlog”.

Zbog prekršaja iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, prekoračenja radnog vremena, policijski službenici su u listopadu 2020. godine „protiv odgovorne osobe ugostiteljskog objekta u Zadru u Ulici Obala kneza Branimira”, riječ je o adresi noćnog kluba Hype, proslijedili obavijest nadležnom inspektoratu, dok su u srpnju, kolovozu i prosincu u 2021. godini, također zbog prekoračenja radnog vremena, nadležnom inspektoratu protiv pravne osobe proslijedili ukupno sedam obavijesti o počinjenom prekršaju.

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

U studenom 2021. godine u Ulici 84. Bojne brigade Termiti (Gaženica) u noćnom klubu, policijski službenici su za vrijeme koordiniranog nadzora s nadležnim inspektoratom, utvrdili prekršaje iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti zbog ne nošenja zaštitnih maski te Zakona o osobnoj iskaznici, dok je inspektorat poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

U prosincu iste godine na istoj lokaciji u Gaženici, policijski službenici su nakon utvrđenog prekršaja iz čl. 47 Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, prekršajno sankcionirali odgovornu osobu zbog nepoštivanja mjere zabrane ili ograničavanja održavanja privatnih okupljanja. Ime sankcionirane osobe nije navedeno u odgovoru iz policije, kao ni ime objekta u kojem je provedena policijska racija.

U istom razdoblju, zadnje tri godine, pune ruke posla s noćnim klubom Hype i kafićem Teatrom, te klubom u Gaženici, imali su i državni inspektori. Oni su u tom razdoblju imali čak 24 intervencije, ali krenimo redom...

„Turistički, sanitarni i inspektori rada Državnog inspektorata u razdoblju od 1. travnja 2019. godine do danas po službenoj dužnosti u ugostiteljskim objektima na području iz Vašeg upita, u suradnji sa službenicima PU Zadarske, obavili su ukupno 24 inspekcijska nadzora” navodi se u odgovoru Državnog inspektorata.

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

Prilikom nadzora „protiv predmetnih ugostitelja” (Hype, Teatro, Gaženica, op.a.), u vremenu dok je na snazi bila odluka Stožera CZ RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima su se ograničavala okupljanja i uvodile druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, inspektori su „vodili upravne i prekršajne postupke u kojima je podneseno devet optužnih prijedloga nadležnom Općinskom sudu u Zadru te je u jednom slučaju subjektu nadzora zbog prekoračenja propisanog radnog vremena naplaćena i kazna na mjestu počinjenja prekršaja”.

U odgovoru se nadalje navodi: „Kod jednog subjekta nadzora s područja koje navodite u svome upitu inspektori Državnog inspektorata u suradnji sa službenicima MUP-a, PU Zadarske, a temeljem naloga za pretragu Općinskog suda u Zadru, utvrdili su kako se obavlja neregistrirana ugostiteljska djelatnost. Slijedom navedenog istom je zabranjeno obavljanje predmetne djelatnosti, a rješenje je izvršeno pečaćenjem objekta. Zbog obavljanja neregistrirane ugostiteljske djelatnosti pokrenut je i prekršajni postupak u kojem je oduzeta i utvrđena protupravno stečena imovinska korist te je pokrenut prekršajni postupak protiv sudionika (fizičke osobe, op.a.) u obavljanju neregistrirane djelatnosti”.

Nakon toga, temeljem zaprimljene obavijesti PU Zadarske, a zbog opravdane sumnje da je s jednog objekta skinut postavljeni službeni znak i traka Državnog inspektorata, inspektori su protiv nepoznate osobe, temeljem čl. 317.st.1. Kaznenog zakona, podnijeli i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru”.

image

Objave Tonija Šimićeva na društvenim mrežama

Meta/Slobodna Dalmacija

Dakle, da rezimiramo, ugostiteljski objekti u vlasništvu Šimićeva i odgovorne osobe u njima, u zadnje tri godine su počinili čitav niz zakonskih prekršaja, inspekcije su pronašle brojne nepravilnosti zbog kojih su jedan objekt morali zapečatiti zbog obavljanja neregistrirane djelatnosti. Dakle više nego dovoljno za jedno veliko - Nasmiješeno Sunce.

Ovoj statistici potrebno je dodati posljednji prekršaj protiv Šimićeva zbog puštanja ustaških pjesama tijekom utakmice polufinala Svjetskog prvenstva u Kataru između Hrvatske i Argentine. Policija je protiv Šimićeva podnijela prekršajnu prijavu za narušavanja javnog red i mira, no ustaške pjesme iz Teatra, njegovo ustrajavanje na njima, u kombinaciji sa Šimićevim uvredljivim porukama na račun novinara i urednika portala Zadarski.hr, nekim su pravnim stručnjacima nedvojben dokaz da je Šimićev počinio kazneno djelo govora mržnje.

Hoće li Šimićev ustašluk dobiti težu kvalifikaciju, ovisi o Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru. Društvena i institucionalna tolerancija prema takvim i sličnim oblicima promicanja fašizma, ne samo u Zadru, razmjerno je visoka, pa ne bi trebalo čuditi da sve ostane na običnom narušavanju javnog reda i mira. I činjenici da oni koji danas slave ustaške fašiste, te domaće izdajnike i nacističke marionete koje su Zadar prepustili okupatorima, i koji su odgovorni za više hrvatskih žrtava nego četnici u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu zajedno, za svoj sramotni govor mržnje praktički budu nagrađeni benignim prekršajima i kaznama od stotinjak kuna.

19. svibanj 2024 16:36