StoryEditorOCM
4 kantunaON ‘DAO‘ ONI SKRIVALI?

Evo zbog čega se još sudi bivšim šefovima Prometne policije, nakon što je Števanja suspendiran jer je ‘dao‘ snimku jurnjave zamjenika šefa policije kroz Briševo

Piše Božana Sviličić
31. ožujka 2023. - 21:00

Zadarski prometni policajac Dragan Števanja koji je bio osumnjičen je da je novinarima dostavio snimku prebrze vožnje tadašnjeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića dobio je presudu protiv Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva unutarnjih poslova. Od 2019. godine zbog toga je bio suspendiran, a protiv njega je i pokrenut stegovni postupak radi odavanje službene tajne. Prema nepravomoćnoj presudi koja je na Općinskom sudu u Zadru donesena u utorak, 28. ožujka, MUP mu sada mora nadoknaditi plaće koje je izgubio.

- Sud je tijekom postupka utvrdio da je tužitelj rješenjem PU zadarske bio udaljen iz službe zbog osnovane sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti i da je u odnosu na istu oslobođen od odgovornosti, pa da mu treba vratiti obustavljeni dio plaće od prvog dana udaljenja. Iznos obustavljenog dijela je utvrđen provedenim financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem. Nakon vještačenja, tužitelj je odustao od prvotnog zahtjeva za naknadu s osnova neiskorištenog godišnjeg odmora - rekao je Davor Dubravica, glasnogovornik Općinskog suda Zadru.

Števanja je, naime, nakon afere podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, radi isplate, s osnova naknade razlike plaće u razdoblju za koje je bio udaljen iz službe. Za to razdoblje mu je bila određena isplata plaće u visini od 80 posto posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu. Zatražio je i isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor za 2019. i 2020., sve uvećano za pripadajuće kamate od čega je kasnije oduatao.

- Presudom je naloženo tuženici isplatiti tužitelju, iznos od 10.026,60 eura/75.545,42 kuna bruto, s pripadajućim zakonskim zateznim kamatama, osim u dijelu dosuđenih zateznih kamata na iznos poreza na dohodak i prireza na dohodak. Također je naloženo tuženici da naknadi tužitelju troškove tog postupka u iznosu od 1.750,28 eura/13.187,50 kuna s pripadajućim kamatama - rekao je Dubravica.

Bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića policijski presretač snimio je 12. ožujka 2019. godine u Briševu kod Zadra. Vozio je 166 kilometara na sat na cesti gdje je dopuštena brzina bila 50 kilometara na sat. Sedam mjeseci kasnije snimka je objavljena na RTL-u, nakon čega je uslijedio Ćelićev zahtjev za premještaj na drugo radno mjesto.

Na Prekršajnom sudu u Zadru oslobođen je od optužbi jer je ustanovljeno da je vozio brzo jer je bio na službenom zadatku,a pri tome nije ugrožavao druge sudionike u prometu.

Nakon što je snimka Ćelićeve jurnjave objavljena u medijima u zadarskoj policiji suspendiran je jedan policajac protiv kojeg je MUP pokrenuo disciplinski postupak. Nitko nije znao o kome je riječ sve dok ga njegov odvjetnik Branko Šerić i sindikat MUP-a nisu doveli su na konferenciju za novinare.

- Dobar dan. Ja vas sve skupa pozdravljam. Ja ću vam se sada svima skupa predstaviti. Dragan Števanja, rekao je tada, te dodao kako nema ništa sa snimkama presretača.

Njegov odvjetnik Šerić je naglasio kako je Števanja suspendiran samo zato jer je pao na poligrafu na kojeg uopće nije trebao ići zbog zdravstvenih problema, te da je u doticaju sa snimkom moglo biti više od 20 osoba. 

Nacionalni sindikat policije MUP-a RH, čiji je Števanja sindikalni povjerenik u podružnici PU zadarske, Upravnom sudu u Splitu podnio je tužbu u kojoj tražio poništenje odluke o udaljenju iz službe svog sindikalnog povjerenika. Smatrali su da je odluka o udaljenju iz službe koju je donio načelnik PU zadarske Anton Dražina bila temeljena isključivo na ljutnji njegovih nadređenih prema Števanji, jer je učinio dostupnom službenu snimku Ćelićevog prekršaja.

Interna kontrola je, međutim, u međuvremenu, u zadarskoj policiji otkrila niz nepravilnosti. Osim što Ćelić nije sankcioniran na vrijeme, tri minute nakon prekršaja evidentiran je i telefonski kontakt s načelnikom zadarske policije Dražinom. Otkriveno je i novo nesankcioniranje tadašnjeg načelnika krapinsko -  zagorske policije Darka Cara koji je 9.ožujka 2019. kroz Sabunike pokraj Zadra vozio 122,5 kilometara na sat.

USKOK je zbog toga pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv bivših načelnika Postaje prometne policije Zadar Ivice RumoreLuzarija Kulaša.

Protiv obojice je tijeku suđenje na Županijskom sudu u Splitu. Optuženi su za kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti jer su prikrili prometne prekršaje tadašnjih načelnika Cara i Ćelića.

USKOK-ovom optužnicom Rumora se tereti da je, od 12. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, spriječio pokretanja prekršajnih postupaka protiv Cara i Ćelića.

To je učinio znajući da su prethodno dvojica policijskih službenika zadarske Prometne policije presretačem zatekli Cara, a potom i Čelića. Od tih je policajaca Rumora zatražio i preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima. Dokumentaciju je zadržao kod sebe, te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije nije poduzeo niti jednu zakonom propisanu radnju radi procesuiranja tih prometnih prekršaja. Dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje prometne policije Zadar, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao Luzariju Kulašu, novoimenovanom načelniku Postaje prometne policije Zadar.

Kulaš je potom nastavio držati papire ‘u ladici‘ sve do 23. listopada 2019. kada ih je, potaknut upitima medija žurno dostavio službenici referade za prekršaje radi pokretanja prekršajnih postupaka.

Istoga dana službenica je sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim Kulaš potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije prekršajni nalozi su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.

Darko Car je od prošle godine načelnik PU karlovačke, Josip Ćelić je načelnik Policijske akademije, a Anton Dražina načelnik je PU zadarske.

 

 

28. travanj 2024 20:33