StoryEditorOCM
4 kantunaEUROPSKIM SREDSTVIMA PROTIV MANJKA LIJEČNIKA

Evo kojih će 10 specijalizacija biti financirano u Zadarskoj županiji

Piše Ana Vučetić Škrbić
1. rujna 2017. - 16:27
Dom

Kronični nedostatak liječnika nije problem samo u hrvatskim bolnicama, stanje je jednako zabrinjavajuće i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pogotovo u ruralnim područjima koja mladim doktorima nisu toliko atraktivna. Zato će, osim angažmana umirovljenih liječnika na pola radnog vremena, što već prakticiraju bolnice kako bi nadoknadile manjak specijalista, Ministarstvo zdravstva novcem iz Europskog socijalnog fonda financirati ukupno 273 specijalizacije mladih liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Od toga, u Zadarsku županiju dolazi ukupno deset specijalizacija.

Dom zdravlja Zadarske županije prijavio je šest specijalizacija iz obiteljske medicine, dvije iz pedijatrije te jednu iz ginekologije. Natječaji su provedeni, kandidati izabrani i čeka se početak postupka. Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije imat će jednu specijalizanticu, liječnicu iz Benkovca koja se javila na natječaj. Iako su imali dva otvorena mjesta, u Zadru su prezadovoljni i sa samo jednom kandidatkinjom s obzirom na činjenicu da specijalizacija hitne medicine zadnjih godina nije pretjerano atraktivna među mladim liječnicima.

- Ovo je prvi put da imamo specijalizaciju u našem Zavodu i jako smo zadovoljni zbog te činjenice. Sami svojim sredstvima to ne bismo mogli financirati pa je ovaj poziv Ministarstva preko europskog fonda došao u pravi čas - kazao nam je ravnatelj Zavoda dr. Petar Orlović.

Ovaj projekt specijalističkog usavršavanja doktora medicine odvija se u sklopu Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014. - 2020. i težak je 187 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a naglasak je baš na liječničkoj skrbi u manje atraktivnim i depriviranim područjima.

Dom zdravlja Zadarske županije za sada dobro stoji kad je broj liječnika u pitanju jer i rubni lički i otočni dio županije imaju popunjenu mrežu.- U općini Gračac imamo tri tima opće medicine, u Salima na Dugom otoku isto tako, pa se za sada ne možemo požaliti. Problem nestaje kad kolege idu na godišnji jer je liječnike za zamjenu jako teško naći, ali i tu se snalazimo - kaže ravnateljica Doma zdravlja dr. Renata Bek.

05. svibanj 2024 23:19