StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVDA JE SPORA...

Dvanaest godina od iznude u hotelu ‘President‘, Zdravku Barbaroši sudit će se u odsutnosti: unajmio Luku Kalmetu da Zadraninu ‘naplati‘ neplaćeni račun!

Piše B.S.
31. svibnja 2022. - 22:20

Dvanaest godina od događaja, Općinski sud u Zadru donio je rješenje da se bivšem vlasniku nekad elitnog zadarskog hotela President 70 -godišnjem Zdravku Barbaroši sada s boravištem u Italiji sudi u odsutnosti zbog kaznenog djela poticanja na iznudu.

Izvanraspravno vijeće smatra da je svrsishodno i potrebno da mu se sudi u odsutnosti, zbog duljine trajanja postupka i činjenice skorog nastupa zastare kaznenog progona i to 24. travnja 2024.

Također su zaključili da nije svrhovito niti pravno prihvatljivo predlagati suđenje u Republici Italiji, bez obzira na činjenicu pripadnosti Europskoj Uniji i Republike Italije i Republike Hrvatske. Barbaroša je bio na jednom ročištu, a kasnije je nedolaske opravdavao zdravstvenim poteškoćama. Na niti jednu od slijedećih rasprava Barbaroša nije došao čak pored uredno zaprimljenih poziva niti je opravdao izostanke s tim da je od rasprave zakazane za 18. prosinca 2017. započelo razdoblje kada dostava poziva za istog nije bila uredna na adresu poznatu sudu, a okrivljenik unatoč činjenici i znanju da je dužan izvještavati sud o svakoj promjeni adrese prebivališta/boravišta to nije učinio. Kasnije se oprvadavao preko odvjetnika zdravstvenim poteškoćama, no za to nije dostavljena sva potrebna dokumentacija.

image

Luka Kalmeta 


 

Vladimir Ivanov/Cropix/Cropix

Još u listopadu 2007. nakon boravka u hotelu President Zadranin Marko Francuzović ostao je dužan 5907 kuna zbog čega je Barbaroša, znajući da se bavi borilačkim sportovima i poznaje borilačke vještine, nagovorio Zadranina Luku Kalmetu da mu silom i prijetnjom iznudi traženi novac. Kalmeta je kasnije optužen za iznudu, a Barbaroša kao drugooptuženi za poticanje na iznudu silom i prijetnjom, od kraja listopada 2007. do 24. travnja 2009. godine u Zadru.

Kada je s njim stupio u kontakt Kalmeta je rekao Francuzoviću da sada njemu i Barbaroši duguje 12 tisuća kuna, dok mu je Barbaroša do isplate zadržao lančić mobitel i narukvicu. Francuzović im je, prema optužnici zadarskog tužiteljstva, od kraja listopada 2007. do 24. travnja 2009. godine u Zadru isplatio 28 tisuća kuna.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix
image

Zadarski poduzetnik Zdravko Barbaroša nakon ročista održanog na Općinskom sudu u Zadru

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

Nakon što mu je dao rok od 20 dana da isplati 12 tisuća kuna, Kalmeta je Francuzovića svakodnevno telefonski pozivao govoreći mu da će ga nabiti na kolac zbog čega mu je ovaj u strahu za svoj život krajem srpnja 2007. godine predao 1500 kuna.

Tada ga je Kalmeta dlanom udario po licu kazavši mu da mu je to tek upozorenje. Nakon toga ponovno ga je počeo zvati telefonom i govorio mu kako će ubiti njega i članove njegove obitelji, te mu zapaliti mu kuću.

Francuzović mu je potom sredinom kolovoza predao još dvije tisuće kuna, a početkom 2008. godine još 4300, te 25. ožujka 2009. godine još deset tisuća kuna. Kalmeta je nakon toga od njega zatražio da donese još deset tisuća kuna u hotel President, što je ovaj i učinio i došao ispred hotela tražeći zauzvrat svoje stvari.

Kalmeta ga je silom ugurao u prostor hotela gdje ih je čekao Barbaroša koji je upitao Kalmetu je li Francuzović donio novac. Tada je Kalmeta od Francuzovića uzeo deset tisuća kuna koje su obojica potom podijelili.

19. travanj 2024 06:27