StoryEditorOCM
4 kantunaNEMA STRAHA

Dom zdravlja dio ordinacija prepušta koncesionarima, ali pacijenti će i dalje imati jednaku kvalitetu usluge

Piše Sponzorirani sadržaj
27. rujna 2024. - 22:10

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su izglasali izmijenjenu Odluku o broju ordinacija u Domu zdravlja Zadarske županije koji u djelatnostima opće/obiteljske medicine, zdravstvene zaštite žena, zdravstvene zaštite predškolske djece, djelatnosti medicine rada, laboratorijske dijagnostike i zdravstvene njege kući, ima obvezu u svom sastavu osigurati 25 posto ordinacija, a u stomatološkoj djelatnosti 10 posto ordinacija sukladno mreži javne zdravstvene službe.

To u konkretnim brojkama znači da će Dom zdravlja Zadarske županije u djelatnosti obiteljske medicine osigurati najmanje 25 od potrebnih 101 timova, u djelatnosti zdravstvene zaštite žena 3 od 13 potrebnih timova, u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece 4 od potrebnih 14 timova, u zdravstvenoj njezi u kući 12 od 49 potrebnih timova, u djelatnosti medicine rada 2 od potrebnih 7 timova i u stomatološkoj djelatnosti 9 od potrebnih 90 timova. Ostale timove će popuniti ordinacije privatnih zdravstvenih radnika tzv. koncesionari koji su također ugovorni subjekti HZZO-a te kod svih njih pacijenti također imaju besplatne usluge.

Prateći popunjenost mreže javne zdravstvene službe te iskazan interes timova u Domu zdravlja Zadarske županije za obavljanje djelatnosti u svojstvu privatnih zdravstvenih radnika koji će nastaviti raditi u mreži javne zdravstvene službe, ali će plaćati zakup prostora Domu zdravlja, donesena je odluka da se u djelatnosti dentalne medicine taj postotak može smanjiti sa trenutnih 25 posot na 10 posto bez ugrožavanja dostupnosti zdravstvene zaštite. Upravo je taj podatak potaknuo jednu vijećnicu koja je za govornicom apokaliptično ustvrdila da će „zbog smanjenja timova siromašni 20-godišnjaci uskoro Zadrom hodati - krnjavi”‘.

image

Marko Kolega, županijski proćelnik za zdravstvo

Luka Gerlanc/Cropix

„Riječ je tendencioznim i zlonamjernim komentarima koji su rezultirali senzacionalističkim naslovima. Ovo nije prvi slučaj da se za govornicom Županijske skupštine zbog neznanja ili namjernim neistinitim navodima obmanjuje javnost te naše stanovnike dovodi u zbunjujuću situaciju. Sjetimo se njezine stranačke kolegice koja je na jednoj od prošlih sjednica neistinito utvrdila da se mrtvozornik na Viru ovog ljeta čekao od popodneva do navečer u 23 sata, bez imalo sućuti prema pokojnikovoj obitelji. U očitovanju i službenom izvješću pokazalo se da je mrtvozornik na teren došao u izuzetno kratkom roku. Na posljednjoj sjednici nažalost nastavilo se s istom praksom, skupljajući sitne političke poene neistinama i nebuloznim izjavama“, ustvrdio je pročelnik za zdravstvo Marko Kolega koji je tijekom obrazlaganja točke pojasnio da će pacijenti i dalje imati jednaku kvalitetu usluge, besplatnu, kao i do sada u ordinacijama koje su u sastavu Doma zdravlja. Jednako tako, u mreži javne zdravstvene zaštite stomatoloških timova ima dovoljno mjesta za upise svih pacijenata.

„Mreža javne zdravstvene zaštite odnosi se na zdravstvene djelatnike Doma zdravlja i privatne zdravstvene radnike tzv. koncesionare. Svi koncesionari su dužni, a to i rade, upisati pacijente sukladno sklopljenom ugovor sa HZZO-om te kod svih njih pacijenti dobivaju usluge koje su obuhvaćene obveznim zdravstvenim osiguranjem. Za osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje potpuno je nevažno koliko je ordinacija u domovima zdravlja, a koliko je ordinacija privatnih zdravstvenih radnika jer su jedni i drugi ugovorni subjekti HZZO-a. Dakle, oni su naša mreža javne zdravstvene službe i svaki osiguranik u istom obujmu ostvaruje zdravstvenu zaštitu u mreži javne zdravstvene službe u kojoj je utvrđen potreban broj timova za područje županije“, pojašnjava pročelnik Kolega koji napominje da je ovaj prijedlog bio u javnom savjetovanju čitavih mjesec dana.

„U tom razdoblju bio je objavljen i dostupan svim građanima te je vijećnica, ako ju je uistinu zanimala ova tema, mogla reagirati i tražiti objašnjenje za vrijeme savjetovanja. Međutim očito je teško odoljeti zovu mikrofona“, kaže Kolega.

27. rujan 2024 22:11