StoryEditorOCM
4 kantunaPRVI RADNI DAN

Dio obrtnika i trgovaca ni danas neće raditi: ‘Još ne znamo hoće li nam se isplatiti‘

Piše Gordana Grgas/Novac.hr
27. travnja 2020. - 11:31

Neizvjesnost je ono što u najkraćem opisuje osjećaj s kojim dio malih poduzetnika danas kreće s radom, nakon više od mjesec dana pauze zbog koronavirusa, a neki od onih koji nisu obuhvaćeni faznim mjerama “relaksacije” gospodarstva u travnju i svibnju, pitaju se hoće li uopće i dočekati priliku da otvore vrata, kako nam je rekao vlasnik zagrebačke rođendaonice Pingo.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite danas se mogu otvoriti sve trgovine (osim one u shopping centrima), uslužne djelatnosti koje nemaju nužni bliski kontakt s klijentima, poput postolara, krojača, izrađivača ključeva, fotografskih radnji i slično, kao i knjižare, antikvarijati, galerije. Poseban problem imaju pak oni koji posluju u središtu Zagreba, zbog posljedica potresa, nekima je to i veći problem za biznis nego Covid-19.

Bez plana

Frane Podvršnik, vlasnik zadarske fotokopiraonice “Meta” te Party shopa, odlučio je zasad otvoriti samo fotokopiraonicu, a za dućan nema plan. Dvjema su zaposlenicama u dućanu istekli ugovori o radu 31. ožujka i nije ih produljio jer mu nije bilo jasno kako će potpore za plaću funkcionirati niti kako će poslovati u kriznim uvjetima. “Naša ponuda je za vjenčanja, rođendane i druge proslave, a one se sada ne održavaju. Kad i bude dopušteno okupljanje, pitanje je tko će si to moći priuštiti i htjeti trošiti na balone s helijem.

Ljudi odgađaju vjenčanja, neki su ostali bez posla ili su im smanjene plaće, a ne zna se ni hoće li biti prihoda od turizma”, komentira. U poduzetništvu je već 17 godina i dosad nikad, kaže, nije trebao državnu pomoć, ali sada je zatražio potporu za plaću za travanj jer uopće ovog mjeseca nisu radili.

U fotokopiraonici inače izrađuju i ključeve te sada traži nove kanale za njihovu prodaju, nada se i preko web shopa Bazzar.hr. Dvoje radnika mu je otišlo, dali su otkaz, tako da su sada zaposleni samo on i supruga. Oko epidemioloških uvjeta u radnji ne brine, opskrbio se i misli da će sve dobro funkcionirati. Stavit će na metar od ulaznih vrata stol, a ispred ulaza natpis da u radnju može ulaziti samo jedan po jedan kupac.

“Ploču od pleksiglasa neću stavljati, to bi bio prevelik trošak, a mislim da i ne trebam. Dezinficijens sam već ranije kupio za 500 kuna. Imam i dovoljnu količinu jednokratnih maski. U veljači sam kupio deset kutija s po 50 maski i platio ih 250 kuna, a sada jednu prodaju po šest kuna”, dodaje.

Unatoč svemu je, kaže, optimističan, a dio razloga za to su akcije Udruge Glas poduzetnika: “Da njih nema, mi bismo bili na koljenima.” Ove godine očekuje, prema tom optimističnom scenariju, da će s PDV-om doći do 700 tisuća kuna prometa, dok je ranijih godina to bilo oko 950 tisuća kuna.

Razumni uvjeti 

Dražen Oreščanin, jedan od inicijatore Udruge Glas poduzetnika, kaže da će promet svima biti puno manji nego u normalnim uvjetima, ali poduzetnici “žele raditi i privređivati uz razumne uvjete zaštite, ne žele sjediti kod kuće i primati minimalac, to je reklo u anketi 80 posto naših članova”. Dodaje kako se trenutačno možemo samo nadati da turistička sezona neće biti na nuli i da će biti barem nekakvih prihoda od turizma.

“Ako nema prihoda, nema PDV-a i proračun se ne puni. Državna blagajna je u ozbiljnim problemima i gospodarska aktivnost se mora što prije vratiti koliko-toliko u normalu. Moguće je da će se prave posljedice na opstanak poduzetnika i punjenje budžeta osjetiti tek krajem ljeta i na jesen, kada će se morati raditi drastični rezovi u javnoj potrošnji”, komentira Oreščanin današnji početak “relaksacije” gospodarstva.

Vlasnica zagrebačke postolarske radionice Gloria iz Vlaške ulice neće, međutim, danas početi raditi, iako bi smjela. “Ne mogu otvoriti radnju jer je prostor u potresu oštećen, srušio se strop, a u vlasništvu je države. Tražila sam da mi otpišu zakupninu za travanj, ali još mi nisu odgovorili”, kaže nam Svetlana Bursać, vlasnica obrta koji drži već 34 godine. Za sebe i jednu zaposlenicu je zatražila potporu za plaću, ali što će nakon što ta mjera istekne, kaže da nema pojma.

Nema vjenčanja

“Kad bih i imala uvjete da otvorim radnju, pitanje je koliko to sada ima smisla. Tramvaji još ne voze, ljudima će biti komplicirano doći u centar grada. K tome, izrađujemo ženske i plesne cipele te one za vjenčanja, a za time sada nema potražnje. Možda i zatvorim obrt, nisam još odlučila”, kaže. Za nju je ključno tko će i kada popraviti zgradu da bi mogla početi raditi, dodaje, a o tome nema nikakvih informacija.

Direktorica male zagrebačke knjižare Bookara Martina Petrinjak je za sebe i dvoje zaposlenika dobila potporu za plaće za ožujak i zatražila za travanj te otvara danas vrata, iako kaže da je to više eksperimentalne naravi, pokušat će raditi i vidjeti što će biti. S epidemiološke strane su spremni - imaju širok pult pa ne trebaju pleksiglas “kojem je cijena skočila 200 posto”, imaju dezinficijens i držat će se mjera po kojima istodobno u knjižari neće biti više od dva kupca.

Goran Mehkek / CROPIX

Martina Petrinjak, vlasnica male knjižare Bookara

 

Pitanje je, međutim, koliko će kupaca knjiga uopće biti u sadašnjoj ekonomskoj situaciji, kada se dijele otkazi i snižavaju plaće, a i dosad su se jedva izvlačili. Komentirajući izazove koji su pred poduzetnicima u ovom razdoblju, kaže nam kako se najviše plaši da bi im poteškoće mogli raditi inspektori jer su svojim zahtjevima kroz novu udrugu poduzetnici “izazvali nervozu u javnom sektoru”.

Kada će moći opet zarađivati, pitanje je koje muči Damira Lazića, vlasnika dvije dječje rođendaonice u Zagrebu. “Imali smo punu bilježnicu rezervacija, a sada nemamo ništa”, zdvojan je. Ovo bi mu bila špica sezone. Trenutno ne plaća najam za prostore, tako je uspio dogovoriti s vlasnikom, ali ne zna koliko dugo će to još tako moći, a plaću za sebe, suprugu i dvoje zaposlenika osigurava također od državne potpore. Dobio je i tromjesečni moratorij na leasing za kombi, ali morat će plaćati kamatu. Smatra da ima načina da barem djelomično počnu poslovati budući da bi mogli za djecu ponuditi 3D projekcije filmova te igre na PlayStationu uz razmak, ali njihova djelatnost trenutno nije dopuštena. “Možda ću u rujnu morati zatvoriti biznis i prodati opremu. Ne znam”, kaže nam Lazić.

25. travanj 2024 10:37