StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOSUDNI APSURDI

Devet godina od kada je u stanu u Zadru bakrenom cijevi premlatio ženu donesena presuda: žrtva u međuvremenu preminula, a on je - rehabilitiran!

Piše Božana Sviličić
8. rujna 2023. - 21:59

Na uvjetnu kaznu od deset mjeseci s rokom kušnje od tri godine, osuđen je 57-godišnji Zadranin, odlikovani sudionik Domovinskog rata, jer je 4. svibnja 2014. godine, u podstanarskom stanu u Zadru bakrenom cijevi premlatio izvanbračnu suprugu. Nekoliko puta udario je po glavi i tijelu, a nakon toga je njenom glavom udario u  - zid.

U sumanutom napadu žena je zadobila lake tjelesne ozljede u području glave i leđa i to: krvni podljev s oguljotinom na glavi zatiljno, oguljotinu na donjem dijelu vrata sprijeda, te krvni podljev na leđima u lijevom slabinskom području.

Okrivljenika se teretilo za počinjenje kvalificiranog kaznenog djela tjelesne ozljede, a to je ozljeđivanje bliske osobe, odnosno izvanbračne partnerice sa kojom je živio gotovo 16 godina.

Tijekom postupka rekao je kako se ne smatra krivim, a tijekom vođenja kaznenog postupka iznimno se dobro skrivao, te je samo u jednom trenutku bio dostupan, no nisu se bili ispunili uvjeti za njegovim suđenjem u odsutnosti. 

Izvanbračna supruga je u u tijeku kaznenog postupka preminula, a njezin iskaz je na sudu pročitan. 

Detaljno je opisala inkriminirani dan 4. svibnja 2014. godine, kao i sve što je prethodilo samom događaju, a također i ponašanje 57- godišnjaka nakon događaja. Navela je kako je primijetila da je toga dana bio u alkoholiziranom stanju. Opisala je što je prethodilo događaju, verbalna svađa, odnosno optužba okrivljenika da ona ima ljubavnika i da je to - susjed.

Rekla je kako ju je premlatio bakrenom cijevi dužine oko 40 centimetara po leđima, rukama, nogama i po glavi. Udario ju je nogom u stomak, a također ju je sa tom šipkom i gušio. Udario joj je i glavom o zid.

Obrana je smatrala kako je žena nevjerodostojan svjedok, pa je provedeno njezino psihijatrijsko – psihologijsko vještačenje  koje je pokazalo da može biti svjedok, da je za to sposobna, da i sama ima psihičkih poteškoća, ali i da je od dugogodišnjeg okrivljenikovog zlostavljanja razvila PTSP. Inkriminiranog dana i sama je bila pod utjecajem alkohola, međutim, ta činjenica nije umanjila percepciju događaja niti njezinu sposobnost da bude vjerodostojan svjedok u postupku.

Psihijatrijsko vještačenje okrivljenika u cijelosti je potkrijepilo kazivanje oštećenice kako je stalno optužuje da ima ljubavnika, a vještačenje je pokazalo da se radi o osobi s paranoidnim crtama, promjenjenom osobnosti radi dugotrajne konzumacije alkohola, impulzivnog karaktera, sa PTSP-om i depresivnim poremećajima.

- Sud navedenu kaznenopravnu sankciju smatra u cijelosti primjerenom kako osobi okrivljenika, tako i njegovoj krivnji i težini kaznenog djela te smatra da će se i samom prijetnjom kaznom zatvora a bez izvršenja istoga ostvariti kako opća svrha kaznenopravnih sankcija tako i svrha uvjetne osude. Sud predloženu kaznenopravnu sankciju od strane tužitelja smatra prestrogom, obzirom na činjenicu da je u vrijeme zaključenja postupka u odnosu na sve ranije kaznene i prekršajne osude okrivljeniku nastupila rehabilitacija, te je isti u trenutku presuđivanja neosuđivana osoba koju činjenicu je sud morao uvažiti kao olakotnu na strani okrivljenika - navela je u obrazloženju presude sutkinja Općinskog suda u Zadru Ana Zrilić. 

30. travanj 2024 17:59