StoryEditorOCM
4 kantunaDINHEIRO FALSIFICADO

Brazilke Camila i Luana nakon više mjeseci puštene iz zatvora u Zadru: u trgovinama na Poluotoku kufer i odjeću platile dvjema lažnim novčanicama!

Piše Božana Sviličić
15. travnja 2022. - 19:56

Državljanke Brazila Camila C. K. (31) i Luana C. T. H. (23), kozmetičarka i trgovkinja iz grada Curitibe, puštene su iz istražnog zatvora u Zadru gdje se bile od od 21. prosinca 2021. godine zbog krivotvorenja novca.

Dosad neosuđivane Brazilke u dva su navrata 'plasirale' dvije novčanice od tisuću kuna u trgovinama na zadarskom Poluotoku gdje su kupile kufer i odjeću, a puštene na slobodu nakon što je Općinski sud u Zadru 8. ožujka, dva mjeseca nakon podizanja optužnice, donio i objavio presudu kojom je obje proglasio krivima.

Zbog kaznenog djela krivotvorenja novca osuđene su na Općinskom sudu u Zadu na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine s rokom kušnje od pet godina uz istodobno izricanje novčane kazne u visini 7.122,00 kune za svaku, te sudske troškove u iznosu od 300 kuna.

Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretile su se da su kazneno djelo počinile od 18. do 20. prosinca 2021. nakon što su pribavile najmanje dvije krivotvorene novčanice od tisuću kuna istog serijskog broja u cilju da s njim plaćaju kupljenu robu i stave ga na taj način u optjecaj.

Prvom su novčanicom od tisuću kuna platile 18. prosinca 2021. u 16,50 sati u prodavaonici Carpise na Kalelargi gdje su kupile kufer od 979,00 kuna. Dva dana kasnije, 20. prosinca, u 13 sati u trgovini Nocturno u ulici Dalmatinskog sabora kupile su različite odjevne predmete za 700,00 kuna.

Pritvor im je dva puta produžen zbog opasnosti od bijega, nakon čega su 8. ožujka priznale krivnju u pisanom Sporazumu na osnovu kojeg im je odmjerena blaža kazna, te je naloženo njihovo hitno puštanje iz zatvora u Zadru.

- Obzirom obje opisane radnje počinjenja navedene u optužnici zapravo predstavljaju jedno produljeno kazneno djelo, jer predstavljaju jedinstvenu cjelinu u pravnom smislu, iako se radi o više odvojenih radnji u prirodnom smislu, a to s obzirom na njihovu prostornu i vremensku povezanost, imajući u vidu da su oba kaznena djela počinjena na gotovo identičan način, u vremenskom periodu od 18. do 20. prosinca 2021. u Zadru - navodi se u obrazloženju presude predsjednice Sudskog vijeća Općiskog suda u Zadru, sutkinje Ivane Parać Krišto.

U optužnici je obrazloženo kako je riječ o jedinstvenoj namjeri obje okrivljenice da pribave i posjeduju lažni novac, te ga stave u optjecaj kao pravi.

26. travanj 2024 17:55