StoryEditorOCM
4 kantunaORTOPEDSKA BOLNICA

Biograd daje 11 stanova za deficitarne kadrove; Knez: Učinit ćemo sve da bolnica opstane; Kutleša: Troje liječnika na posao dolazi iz Splita i Sinja!

Piše Lada Burčul
10. studenog 2021. - 20:53

- Morali smo naći način da osiguramo stanove za liječnike ortopede, za koje će biti raspisan natječaj za zapošljavanje u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu. Posegnuli smo za POS-ovim stanovima, nije bilo druge – kaže biogradski gradonačelnik Ivan Knez, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za ortopediju Biograd.

- Ortopeda nedostaje, neki se spremaju u mirovinu. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća donijeli smo odluku o dodjeljivanju 11 stanova deficitarnim kadrovima, jer pored ortopeda to su nam i nastavnici. Osnovna i srednja škola u Biogradu imaju probleme s pronalaženjem profesora matematike, fizike i kemije, pa smo računali na stanove i za njih. Jedan kvadratni metar, jedna kuna. Znači, stan od 50 kvadrata samo za 50 kuna mjesečno, mislim da bi ova mjera trebala donijeti rezultate – kazao je Knez, apostrofirajući da je Ortopedska bolnica jedan od prioriteta Gradu Biogradu, te da će se učiniti što god treba za njezin „ostanak i opstanak“.

image
Ivan Knez, gradonačelnik Biograda i predsjednik UV Ortopedske bolnice
 
Luka Gerlanc/Cropix

Koliko bolnici treba ortopeda i da li je situacija alarmantna, pitamo ravnatelja Matu Kutlešu, koji potvrđuje da su se ortopedi iz KBC-a Split raspitivali o uvjetima rada u Biogradu, te da su ti razgovori uvijek aktualni, bez obzira da li u KBC ortopedi iskazuju nezadovoljstvo uvjetima rada ili se stanje popravilo.

- Mi trenutačno imamo 11 ortopeda. Međutim, stanovi o kojima govori gradonačelnik i predsjednik UV-a bolnice Ivan Knez mi trebamo za liječnike koji već sada rade u našoj bolnici, a na posao dolaze iz Splita i iz Sinja. Njih bi prvenstveno trebalo riješiti, a onda razmišljati o zapošljavanju novih ortopeda i osiguravanju stanova za njih – kaže ravnatelj biogradske ortopedske bolnice Mate Kutleša.

Imate liječnike koji svakodnevno iz Splita i iz Sinja dolaze na posao u Biograd?

- Da. To se spaja sa dežurstvima, pa ne govorimo o svakodnevnom dolasku i odlasku. Iz Splita nam na posao dolaze dvojica ortopeda, a iz Sinja anesteziolog. Oni su zaista prioritet da im se riješi stambeno pitanje u Biogradu – kaže ravnatelj Kutleša.

image
Mate Kutleša, ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju Biograd
Cropix

- Zbog situacije u drugim bolnicama, kod nas na operacije dolaze pacijenti s velikog područja, osim zadarskog, pacijenti nam dolaze iz Makarske, Omiša, Splita, sa Brača, iz Drniša, Imotskog… Mi za sada uspijevamo s 11 ortopeda, ali troje liječnika nam je u dobi od 62 do 64 godine i treba na vrijeme misliti što će se dogoditi kada odu u mirovinu. Specijalizacija traje pet godina. Stoga će vjerojatno biti potrebno zaposliti „gotovog“ ortopeda. No kako god da okrenemo, za takve kadrove bit će potrebno osigurati stan. Bude li interesa iz Splita, pogotovo će to biti nužno – kaže ravnatelj Mate Kutleša.

Unatoč tome što je dio bolnice postao i Covid odjel, do 8. studenog ove godine napravljen je veći broj operacija nego do istog datuma rekordne 2019. godine.

- Napravljeno ih je 981, a pretprošle godine 959. To naoko nije veliko povećanje, ali u uvjetima pojave epidemije svakako jest – ustvrdio je Kutleša.

Specijalna bolnica za ortopediju u Biogradu postala je Covid bolnica u rujnu 2021. godine. Od tada je kroz nju prošlo preko 470 pacijenata oboljelih od koronavirusa.   

10. svibanj 2024 02:15