StoryEditorOCM
4 kantunaNEMORALNA PONUDA

Agonija među kupcima POS-ovih stanova u Biogradu: prekidaju ugovore, dizalica s gradilišta uklonjena, a netko se ‘oglasom‘ narugao APN-u!

Piše Ivica Nevešćanin
13. veljače 2020. - 19:06

Nastavlja se agonija kupaca POS-ovih stanova u Biogradu: nakon što su krajem siječnja doznali da 36 stanova na području Granda neće biti dovršeno do 31. svibnja ove godine, najmanje šest kupaca odlučilo je raskinuti predugovore o kupnji stana, a istu odluku moglo bi donijeti još njih toliko do kraja idućeg tjedna.

Riječ je o mladim obiteljima koje su se kreditno zadužile za kupnju stanova, a sada žive u podstanarstvu. Podsjetimo, APN je prošlog tjedna kupcima poslao “nemoralnu ponudu”, odnosno očitovanje da u roku osam dana odluče hoće li ostati u projektu POS-a uz neodređeni rok za dovršetak stanova ili će iz njega izaći, uz povrat novca i bankarske kamate.

- U ovom trenutku mi je teško reći točnu brojku, ali najmanje šest kupaca je odustalo od stanova. Nekolicina nas je uspjela odgoditi podizanje pošte, tako da smo rok od osam dana uspjeli produljiti na idući tjedan, ali bojim se da nam ni to neće previše pomoći. Odnosno, da APN do tada neće dati odgovor na pitanje što će biti s nama koji želimo ostati u programu POS-a – kaže nam jedan od kupaca koji nas je zamolio da ostane anoniman.

Zaboravili ih obavijestiti

Ključan je problem, dodaje, što APN odbija preuzeti odgovornost za zaustavljanje radova nakon što je tvrtka izvođač, “Centrogradnja” iz Zagreba, otišla u stečaj. Kupci smatraju da ih je APN trebao odmah o tome obavijestiti još u lipnju prošle godine kada su radovi na gradilištu obustavljeni, a najkasnije u rujnu kada je APN raskinuo ugovor s izvođačem radova.
- Prema potpisanom predugovoru, oni su nas bili dužni odmah obavijestiti o problemima koje imaju s izvođačem, odnosno da on nije u stanju izvršiti preuzetu obvezu i završiti stanove do planiranog roka. Umjesto toga, APN je raspisao natječaj za novog izvođača na koji se javio samo jedan ponuditelj s cijenom dvostruko većom od vrijednosti traženih radova. Kad im je i taj natječaj propao, njihov bivši v.d. direktor Krešimir Žunić je došao u Biograd i krajem siječnja nam rekao da stanovi do ljeta neće biti dovršeni. APN je dakle četiri mjeseca tajio od nas informaciju da su radovi zaustavljeni i da praktički nemaju izvođača radova. Mislim da je to krajnje neodgovorno i bezobzirno ponašanje prema nama kupcima. Mi smo sve svoje obveze ispunili, a oni nisu onu osnovnu – tvrdi naš sugovornik.

Njega i druge kupce, dodaje, užasno smeta što se APN dezinformacijama i spinovima koje plasira u javnost pokušava izvući od odgovornosti, a isto su napravili i u odgovoru koji su dobili iz te državne agencije, nakon što su uputili javno pismo premijeru Plenkoviću i ministru graditeljstva Štromaru.

- Postavljaju se kao bogovi, a zapravo su nas uvalili u probleme do grla. Raspisali su natječaj za novog izvođača radova koji istječe 17. ožujka i tako još jednom odgodili odluku. Što ako ponuda opet bude previsoka? Tko će pokriti razliku od nekoliko milijuna kuna? APN? Vlada? Grad Biograd sigurno nema toliko novca. Zašto se ne odrede prema tim stvarima, nego izbjegavaju odgovore na naša pitanja? Govore nam da mi možemo raskinuti predugovor kad mi god hoćemo i da će nam biti vraćen novac i kamate, ali to nije istina! U 16. točki predugovora stoji da u slučaju ako kupac traži raskid ugovora bez krivnje APN-a, nama kupcima će biti vraćen novac, ali umanjen za 5 posto i to bez povrata kamata! Osim toga, ni sad se nisu usudili navesti krajnji rok u kojem će ti stanovi biti završeni. Predložili smo im da do završetka izgradnje stanova sufinanciraju kupce u podstanarstvu, ali o tome nema ni riječi. Ne mogu vam reći koliko sam razočaran ja i moja obitelj, ali i svi drugi koju su se veselili kupnji stana i rješenju svog stambenog pitanja... – ogorčen je naš sugovornik.

Nestao jedan stan

Dodaje kako su i APN i ministar Štromar od početka govorili o izgradnji 36 POS-ovih stanova za mlade biogradske obitelji, potom je ta brojka podijeljena na 30 stanova POS-a i šest kadrovskih stanova za Grad Biograd, a sada se pak govori o 29 kupaca stanova POS-a.
- Kako je sad odjednom nestao jedan stan? Možda je bolje upitati se za koga je on namijenjen, kad vidite što ti šefovi APN-a godinama rade sa stanovima izgrađenim po povlaštenim uvjetima... – ciničan je naš sugovornik. 

NATPIS NA PLOČI IZVOĐAČA RADOVA ‘Molim vas da mi ovako više ne pomažete‘

Nakon što je Slobodna Dalmacija otkrila propast projekta POS-a u Biogradu, na zatvorenom gradilištu stanova došlo je do promjena. Dizalica koja je stajala između šest započetih stambenih objekata odjednom je razmontirana, a na ploči s natpisom izvođača radova nepoznat netko zalijepio je papir s natpisom 'Turističko naselje APN-a u Biogradu na Moru - plaćeno sredstvima poticane stanogradnje', uz dodatak 'hvala vam što brinete o mladim obiteljima, ali vas molim da mi ovako više ne pomažete'.

 

OČITOVANJE KUPACA Sramota APN-a

'Strašno sam razočarana i povrijeđena vašim postupkom i postupcima vašeg prethodnika koji su doveli do današnjeg stanja, a imaju direktan i neizmjeran utjecaj na život mene i moje obitelji, a i na život ostalih 29 obitelji koje su svoje povjerenje za rješavanje stambenog pitanja dali APN-u' - piše u svom očitovanju APN-u jedna od kupaca, koja je odlučila raskinuti ugovor. Smatra uvredljivima pozivanje APN-a na 'neistinite zaključke' sastanka u Biogradu 29. siječnja, kada je prvi put doznala za probleme na gradilištu, iako je APN, prema članku 12. stavak 3 predugovora, bio dužan 'odmah obavijestiti kupce o odgađanju ili novom roku za predaju stana u posjed'. Istovremeno, naglašava, 'iako niste u mogućnosti predvidjeti niti odrediti novi rok predaje stana (...), od nas kupaca tražite da se u roku od osam dana očitujemo o raskidu predugovora ili prolongaciji do nepoznatog roka, za što držim da je to vaša odgovornost i vaša sramota'.

 

24. travanj 2024 10:35