stdClass Object ( [id] => 1247434 [title] => Zelenski traži poseban sud za zločine Putina i suradnika, međunarodna zajednica podijeljena, neki se pitaju zašto se SAD-u i Britaniji nije sudilo za invaziju na Irak [alias] => zelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Već se deset mjeseci u svijetu s užasom i zaprepaštenjem gledaju razaranja i zločini u Ukrajini koji je ratom pokrenula i provodi ruska vojska. Ubojstva vojnika i civila, golema razaranja gradova i baštine, prekid opskrbe hrane i energenata, prijetnje nukleranim oružjem ostaju bez adekvatnog odgovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine.

"Mir je nemoguć bez pravde, a pravda je nemoguća bez pravilnog pravnog postupka", rekao je Zelenski u poruci koju je prenio Andrij Jermak, šef predsjedničkog kabineta, na događaju koji je u srijedu organizirao Institut za mir SAD-a.

---

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine

AFP
---

"Zbog toga je neophodno za ovu mirovnu formulu uspostaviti poseban tribunal za zločin ruske agresije počinjene protiv Ukrajine", dodao je Jermak.

Apel Zelenskog uslijedio je nakon višemjesečnog nastojanja ukrajinskih predstavnika da lobiraju u europskim zemljama i SAD-u za formiranje posebnog tribunala, piše Virginia Pietromarchi za Al Jazeeru.

rezerva SAD-a, Njemačke i Velike Britanije

Često nazivan "majkom svih zločina", zločin agresije je počinjen kada vodstvo zemlje nezakonito koristi vojnu silu protiv druge države. U ovom slučaju, optuženi bi bili ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najuži krug suradnika.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ne može procesuirati državljane zemlje koje nisu njegove članice, a Rusija nije potpisnica. Umjesto toga, ICC istražuje ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Ukrajini, koje je teško direktno povezati sa zapovijedima iz Kremlja.

Međutim, neki stručnjaci izrazili su sumnju u zakonitost posebnog tribunala i zabrinutost o pitanju selektivne pravde. Pritisak na poseban sud dobio je zamah prošli tjedan nakon što je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala prijedlog. Ubrzo nakon toga, Francuska je postala prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku. Baltičke države i Nizozemska navodno zastupaju isti stav, no SAD, Njemačka i Velika Britanija izražavaju rezervu.

---

image

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je prijedlog Volodimira Zelenskoga

Ludovic Marin/AFP
---

Von der Leyen je rekla da se posebni tribunal može formirati samo uz podršku Ujedinjenih naroda. Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a. Kremlj je oštro odbacio prijedlog, rekavši da ne bi imao legitimitet.

Komisija je predložila dvije mogućnosti – samostalni međunarodni tribunal temeljen na multilateralnom ugovoru ili "hibridni sud" integriran u nacionalni pravosudni sistem s međunarodnim sucima. U oba slučaja, blagoslov UN-a "bio bi ključan", stoji u dokumentu Komisije objavljenom 30. studenoga.

velike ribe izvan optužnice

Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u, rekao je Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu, koji je prvi predložio stvaranje posebnog suda.

"Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin", rekao je Sands za Al Jazeeru.

Nakon što je iznio ideju o tribunalu u članku u Financial Timesu, Sands je rekao da je neočekivano primio gomilu poziva od stručnjaka i vođa, uključujući bivšeg britanskog premijera Gordona Browna.

---

image

Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu: Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin

AFP
---

Iako su šanse da se Putin i drugi visoki ruski dužnosnici pojave pred međunarodnim sudom trenutno male, Sands vjeruje da bi to moglo utjecati na one iz Putinovog kruga.

"Za mene je ideja o posebnom tribunalu sredstvo za postizanje cilja, a ne cilj sam po sebi", rekao je.

Protivnici posebnog tribunala kažu da bi to preusmjerilo sredstva od ICC-a i potkopalo njegov rad. Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan usprotivio se ideji tribunala, rekavši da se, iako ICC ne može procesuirati Putina, njegovim visokim dužnosnicima može suditi. "Trebali bismo izbjeći fragmentaciju i umjesto toga raditi na konsolidaciji", rekao je Khan na godišnjem sastanku nadzornog tijela ICC-a u ponedjeljak.

američko-britanska invazija na Irak bez optužnice

Tribunal bi također zahtijevao velike napore EU-a da pridobije podršku među zemljama globalnog juga koje bi ga mogle vidjeti kao prikaz selektivne pravde, rekao je Makane Moise Mbengue, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu u Ženevi.

Rezolucija UN-a sredinom studenoga, kojom se Rusija poziva na plaćanje ratne odštete Ukrajini, usvojena je sa 94 glasa za, 14 protiv i 74 suzdržana. "Tako velik broj suzdržanih ukazuje na to da se zemlje nužno ne slažu da Ukrajini treba dati poseban pravni tretman", rekao je za Al Jazeeru Mbengue.

Inzistiranje na uspostavi suda protiv Moskve također je naišlo na sumnju onih koji se pitaju zašto isti potez nije primijenjen na rješavanje drugih navodnih međunarodnih zločina, uključujući američko-britansku invaziju na Irak.

---

image

Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a

AFP
---

Nasuprot tome, 35 zemalja bilo je suzdržano pri glasanju o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje ruska aneksija četiri teritorija Ukrajine. Izgledi da rezolucija UN-a bude usvojena slabom većinom također bi poslali negativnu poruku o podršci međunarodne zajednice Ukrajini.

Iz tog razloga, odluka EU-a da javno podrži sud primljena je s određenim stupnjem razdraženosti nekoliko država članica UN-a, naročito među zemljama G7 koje su bile zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini stvorilo "pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera", rekao je diplomatski izvor upućen u temu.

Postoji zabrinutost i zbog presedana koji bi sud postavio. "Ako to možete učiniti Rusiji danas, mogli biste i meni sutra", dodao je izvor.

imunitet šefa države

Također postoje pitanja o pravnoj osnovi opcija koje je zacrtao EU i stvarnom učinku koji bi tribunal imao. Još uvijek nije jasno kako bi tribunal riješio pitanje imuniteta šefa države.

"To tijelo ne bi imalo podršku Vijeća sigurnosti, što znači da ne bi postojao zakonski zahtjev od drugih zemalja da surađuju", rekao je Anthony Dworkin, viši politički saradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose za ljudska prava i pravdu.

---

image

Zemlje G7 bile su zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini UN-a stvorilo ‘pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera‘. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser

Andre Pain/AFP
---

Kao rezultat toga, istraga na sudu bila bi "nešto što visi nad Putinom, ali ne nešto čega bi se morao jako bojati", dodao je Dworkin za Al Jazeeru.

Dakle, međunarodna zajednica podijeljena je u tome kako postupiti s ratnim zločinima u Ukrajini i njihovim nalogodavcima kao što je bila podijeljena i spora kada se trebalo postaviti uoči njihova počinjenja pri početku agresije na tu suverenu državu, ili pri uvođenju sankcija za nju. Dakako da je ta neodlučnost i sporost poznata Putinu i njegovom užem krugu i da su je ukalkulirali u svoje postupke koji proizvode zločine.

 ---

image

Francuska Emmanuela Macrona postala je prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku inicijativi Ukrajine

Julien De Rosa/AFP
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prespora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => prespora pravda 2 0 6837 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-08 13:08:28 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => PSD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-09 08:39:33 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-09 08:39:33 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zelenski traži poseban sud za zločine Putina i suradnika, međunarodna zajednica podijeljena, neki se pitaju zašto se SAD-u i Britaniji nije sudilo za invaziju na Irak [metakey] => rat u Ukrajini , sud za putina, ratni zločini, putin i suradnici, međunarodni sud ICC, inicijativa zelenskog, EU, UN [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23956071.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23944832.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23946639.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23951022.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23815299.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23953074.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23957006.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23957061.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/08\/23957062.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Aris Messinis\/AFP","AFP","Ludovic Marin\/AFP","Julien De Rosa\/AFP","Andre Pain\/AFP","AFP","Brendan Smialowski\/AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Tribunal bi ciljao na mali broj optu\u017eenika, uklju\u010duju\u0107i <\/strong>rusko politi\u010dko vodstvo i vi\u0161e vojne \u010delnike, koji bi vjerojatno izbjegli suo\u010davanje s pravdom na ICC-u. Ruski zlo\u010din u Bu\u010di<\/p>","

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski <\/strong>pozvao je SAD da podr\u017ei stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zlo\u010din agresije u ratu protiv Ukrajine<\/p>","

\u010celnica Europske komisije <\/strong>Ursula von der Leyen podr\u017eala je prijedlog Volodimira Zelenskoga<\/p>","

Francuska Emmanuela Macrona postala je prva europska dr\u017eava koja je javno izrazila svoju podr\u0161ku inicijativi Ukrajine<\/p>","

Zemlje G7 bile su zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skup\u0161tini UN-a stvorilo \u2018pretjeranu polarizaciju izme\u0111u globalnog juga i sjevera\u2018. Njema\u010dka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser<\/p>","

Vladimir Putin i njegov naju\u017ei krug suradnika bili bi optu\u017eeni za zlo\u010din agresije, kada vodstvo zemlje nezakonito koristi vojnu silu protiv druge dr\u017eave<\/p>","

Administracija Joea Bidena izrazila je rezervu prema inicijativi Zelenskoga<\/p>","

Kako Rusija ima pravo veta u Vije\u0107u sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne \u010dlanice, glasanje bi moglo imati \u0161ansu samo u Generalnoj skup\u0161tini UN-a<\/p>","

Philippe Sands, profesor me\u0111unarodnog prava na Sveu\u010dili\u0161nom koled\u017eu u Londonu: Predvidio sam mogu\u0107nost da za tri do \u010detiri godine zavr\u0161imo u situaciji sa \u0161a\u010dicom pojedinaca ni\u017eeg ranga optu\u017eenih pred ICC-om \u2013 ali ne i onima koji su odgovorni za zlo\u010din<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_23956071_1920.jpg":"1920x1080","k_23956071_1280.jpg":"1280x1280","k_23956071_1024.jpg":"1024x1024","k_23956071_640.jpg":"640x640","k_23956071_480.jpg":"480x480","k_23956071_340.jpg":"340x340","k_23956071_220.jpg":"220x220","o_23956071_1280.jpg":"1280x851","o_23956071_1024.jpg":"1024x681","o_23956071_640.jpg":"640x425","o_23956071_480.jpg":"480x319","o_23956071_340.jpg":"340x226","o_23956071_220.jpg":"220x146","h_23956071_1280.jpg":"1280x854","h_23956071_1024.jpg":"1024x683","h_23956071_640.jpg":"640x427","h_23956071_480.jpg":"480x320","h_23956071_340.jpg":"340x227","h_23956071_220.jpg":"220x147","pp_23956071_1280.jpg":"1280x1628","pp_23956071_1024.jpg":"1024x1303","pp_23956071_640.jpg":"640x814","pp_23956071_480.jpg":"480x611","pp_23956071_340.jpg":"340x432","pp_23956071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_23944832_1920.jpg":"1920x1080","k_23944832_1280.jpg":"1280x1280","k_23944832_1024.jpg":"1024x1024","k_23944832_640.jpg":"640x640","k_23944832_480.jpg":"480x480","k_23944832_340.jpg":"340x340","k_23944832_220.jpg":"220x220","o_23944832_1280.jpg":"1280x854","o_23944832_1024.jpg":"1024x683","o_23944832_640.jpg":"640x427","o_23944832_480.jpg":"480x320","o_23944832_340.jpg":"340x226","o_23944832_220.jpg":"220x146","h_23944832_1280.jpg":"1280x854","h_23944832_1024.jpg":"1024x683","h_23944832_640.jpg":"640x427","h_23944832_480.jpg":"480x320","h_23944832_340.jpg":"340x227","h_23944832_220.jpg":"220x147","pp_23944832_1280.jpg":"1280x1628","pp_23944832_1024.jpg":"1024x1303","pp_23944832_640.jpg":"640x814","pp_23944832_480.jpg":"480x611","pp_23944832_340.jpg":"340x432","pp_23944832_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1351","hd_23946639_1920.jpg":"1920x1080","k_23946639_1280.jpg":"1280x1280","k_23946639_1024.jpg":"1024x1024","k_23946639_640.jpg":"640x640","k_23946639_480.jpg":"480x480","k_23946639_340.jpg":"340x340","k_23946639_220.jpg":"220x220","o_23946639_1280.jpg":"1280x900","o_23946639_1024.jpg":"1024x720","o_23946639_640.jpg":"640x450","o_23946639_480.jpg":"480x337","o_23946639_340.jpg":"340x239","o_23946639_220.jpg":"220x154","h_23946639_1280.jpg":"1280x854","h_23946639_1024.jpg":"1024x683","h_23946639_640.jpg":"640x427","h_23946639_480.jpg":"480x320","h_23946639_340.jpg":"340x227","h_23946639_220.jpg":"220x147","pp_23946639_1280.jpg":"1280x1628","pp_23946639_1024.jpg":"1024x1303","pp_23946639_640.jpg":"640x814","pp_23946639_480.jpg":"480x611","pp_23946639_340.jpg":"340x432","pp_23946639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23951022_1920.jpg":"1920x1080","k_23951022_1280.jpg":"1280x1280","k_23951022_1024.jpg":"1024x1024","k_23951022_640.jpg":"640x640","k_23951022_480.jpg":"480x480","k_23951022_340.jpg":"340x340","k_23951022_220.jpg":"220x220","o_23951022_1280.jpg":"1280x853","o_23951022_1024.jpg":"1024x682","o_23951022_640.jpg":"640x426","o_23951022_480.jpg":"480x320","o_23951022_340.jpg":"340x226","o_23951022_220.jpg":"220x146","h_23951022_1280.jpg":"1280x854","h_23951022_1024.jpg":"1024x683","h_23951022_640.jpg":"640x427","h_23951022_480.jpg":"480x320","h_23951022_340.jpg":"340x227","h_23951022_220.jpg":"220x147","pp_23951022_1280.jpg":"1280x1628","pp_23951022_1024.jpg":"1024x1303","pp_23951022_640.jpg":"640x814","pp_23951022_480.jpg":"480x611","pp_23951022_340.jpg":"340x432","pp_23951022_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_23815299_1920.jpg":"1920x1080","k_23815299_1280.jpg":"1280x1280","k_23815299_1024.jpg":"1024x1024","k_23815299_640.jpg":"640x640","k_23815299_480.jpg":"480x480","k_23815299_340.jpg":"340x340","k_23815299_220.jpg":"220x220","o_23815299_1280.jpg":"1280x848","o_23815299_1024.jpg":"1024x678","o_23815299_640.jpg":"640x424","o_23815299_480.jpg":"480x318","o_23815299_340.jpg":"340x225","o_23815299_220.jpg":"220x145","h_23815299_1280.jpg":"1280x854","h_23815299_1024.jpg":"1024x683","h_23815299_640.jpg":"640x427","h_23815299_480.jpg":"480x320","h_23815299_340.jpg":"340x227","h_23815299_220.jpg":"220x147","pp_23815299_1280.jpg":"1280x1628","pp_23815299_1024.jpg":"1024x1303","pp_23815299_640.jpg":"640x814","pp_23815299_480.jpg":"480x611","pp_23815299_340.jpg":"340x432","pp_23815299_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1267","hd_23953074_1920.jpg":"1920x1080","k_23953074_1280.jpg":"1280x1280","k_23953074_1024.jpg":"1024x1024","k_23953074_640.jpg":"640x640","k_23953074_480.jpg":"480x480","k_23953074_340.jpg":"340x340","k_23953074_220.jpg":"220x220","o_23953074_1280.jpg":"1280x844","o_23953074_1024.jpg":"1024x675","o_23953074_640.jpg":"640x422","o_23953074_480.jpg":"480x316","o_23953074_340.jpg":"340x224","o_23953074_220.jpg":"220x145","h_23953074_1280.jpg":"1280x854","h_23953074_1024.jpg":"1024x683","h_23953074_640.jpg":"640x427","h_23953074_480.jpg":"480x320","h_23953074_340.jpg":"340x227","h_23953074_220.jpg":"220x147","pp_23953074_1280.jpg":"1280x1628","pp_23953074_1024.jpg":"1024x1303","pp_23953074_640.jpg":"640x814","pp_23953074_480.jpg":"480x611","pp_23953074_340.jpg":"340x432","pp_23953074_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1241","hd_23957006_1920.jpg":"1920x1080","k_23957006_1280.jpg":"1280x1280","k_23957006_1024.jpg":"1024x1024","k_23957006_640.jpg":"640x640","k_23957006_480.jpg":"480x480","k_23957006_340.jpg":"340x340","k_23957006_220.jpg":"220x220","o_23957006_1280.jpg":"1280x827","o_23957006_1024.jpg":"1024x661","o_23957006_640.jpg":"640x413","o_23957006_480.jpg":"480x310","o_23957006_340.jpg":"340x219","o_23957006_220.jpg":"220x142","h_23957006_1280.jpg":"1280x854","h_23957006_1024.jpg":"1024x683","h_23957006_640.jpg":"640x427","h_23957006_480.jpg":"480x320","h_23957006_340.jpg":"340x227","h_23957006_220.jpg":"220x147","pp_23957006_1280.jpg":"1280x1628","pp_23957006_1024.jpg":"1024x1303","pp_23957006_640.jpg":"640x814","pp_23957006_480.jpg":"480x611","pp_23957006_340.jpg":"340x432","pp_23957006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x683","hd_23957061_1920.jpg":"1920x1080","k_23957061_1280.jpg":"1280x1280","k_23957061_1024.jpg":"1024x1024","k_23957061_640.jpg":"640x640","k_23957061_480.jpg":"480x480","k_23957061_340.jpg":"340x340","k_23957061_220.jpg":"220x220","o_23957061_1280.jpg":"1280x853","o_23957061_1024.jpg":"1024x683","o_23957061_640.jpg":"640x426","o_23957061_480.jpg":"480x320","o_23957061_340.jpg":"340x226","o_23957061_220.jpg":"220x146","h_23957061_1280.jpg":"1280x854","h_23957061_1024.jpg":"1024x683","h_23957061_640.jpg":"640x427","h_23957061_480.jpg":"480x320","h_23957061_340.jpg":"340x227","h_23957061_220.jpg":"220x147","pp_23957061_1280.jpg":"1280x1628","pp_23957061_1024.jpg":"1024x1303","pp_23957061_640.jpg":"640x814","pp_23957061_480.jpg":"480x611","pp_23957061_340.jpg":"340x432","pp_23957061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_23957062_1920.jpg":"1920x1080","k_23957062_1280.jpg":"1280x1280","k_23957062_1024.jpg":"1024x1024","k_23957062_640.jpg":"640x640","k_23957062_480.jpg":"480x480","k_23957062_340.jpg":"340x340","k_23957062_220.jpg":"220x220","o_23957062_1280.jpg":"1280x852","o_23957062_1024.jpg":"1024x682","o_23957062_640.jpg":"640x426","o_23957062_480.jpg":"480x319","o_23957062_340.jpg":"340x226","o_23957062_220.jpg":"220x146","h_23957062_1280.jpg":"1280x854","h_23957062_1024.jpg":"1024x683","h_23957062_640.jpg":"640x427","h_23957062_480.jpg":"480x320","h_23957062_340.jpg":"340x227","h_23957062_220.jpg":"220x147","pp_23957062_1280.jpg":"1280x1628","pp_23957062_1024.jpg":"1024x1303","pp_23957062_640.jpg":"640x814","pp_23957062_480.jpg":"480x611","pp_23957062_340.jpg":"340x432","pp_23957062_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7894935 Threads: 3 Questions: 1648199548 Slow queries: 4899334 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111711549 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/zelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak-1247434 [printLink] => /vijesti/svijet/zelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak-1247434?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [1] => stdClass Object ( [id] => 699537 [name] => sud za putina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 09:39:54 [main_article_id] => 0 [alias] => sud-za-putina [link] => /tag/sud-za-putina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 518392 [name] => ratni zločini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ratni-zlocini [link] => /tag/ratni-zlocini ) [3] => stdClass Object ( [id] => 699538 [name] => putin i suradnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 09:39:54 [main_article_id] => 0 [alias] => putin-i-suradnici [link] => /tag/putin-i-suradnici ) [4] => stdClass Object ( [id] => 699539 [name] => međunarodni sud ICC [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 09:39:54 [main_article_id] => 0 [alias] => medunarodni-sud-icc [link] => /tag/medunarodni-sud-icc ) [5] => stdClass Object ( [id] => 699540 [name] => inicijativa zelenskog [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 09:39:54 [main_article_id] => 0 [alias] => inicijativa-zelenskog [link] => /tag/inicijativa-zelenskog ) [6] => stdClass Object ( [id] => 308037 [name] => EU [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eu [link] => /tag/eu ) [7] => stdClass Object ( [id] => 600599 [name] => UN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => un [link] => /tag/un ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prespora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zelenski traži poseban sud za zločine Putina i suradnika, međunarodna zajednica podijeljena, neki se pitaju zašto se SAD-u i Britaniji nije sudilo za invaziju na Irak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23956071.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Aris Messinis/AFP [mainImageDesc] =>

Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u. Ruski zločin u Buči

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23956071.jpg [title] => Aris Messinis/AFP

Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u. Ruski zločin u Buči

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23944832.jpg [title] => AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23946639.jpg [title] => Ludovic Marin/AFP

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je prijedlog Volodimira Zelenskoga

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23951022.jpg [title] => Julien De Rosa/AFP

Francuska Emmanuela Macrona postala je prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku inicijativi Ukrajine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23815299.jpg [title] => Andre Pain/AFP

Zemlje G7 bile su zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini UN-a stvorilo ‘pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera‘. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23953074.jpg [title] => AFP

Vladimir Putin i njegov najuži krug suradnika bili bi optuženi za zločin agresije, kada vodstvo zemlje nezakonito koristi vojnu silu protiv druge države

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23957006.jpg [title] => Brendan Smialowski/AFP

Administracija Joea Bidena izrazila je rezervu prema inicijativi Zelenskoga

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23957061.jpg [title] => AFP

Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/08/23957062.jpg [title] => AFP

Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu: Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Već se deset mjeseci u svijetu s užasom i zaprepaštenjem gledaju razaranja i zločini u Ukrajini koji je ratom pokrenula i provodi ruska vojska. Ubojstva vojnika i civila, golema razaranja gradova i baštine, prekid opskrbe hrane i energenata, prijetnje nukleranim oružjem ostaju bez adekvatnog odgovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine.

"Mir je nemoguć bez pravde, a pravda je nemoguća bez pravilnog pravnog postupka", rekao je Zelenski u poruci koju je prenio Andrij Jermak, šef predsjedničkog kabineta, na događaju koji je u srijedu organizirao Institut za mir SAD-a.

---

image

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine

AFP
---

"Zbog toga je neophodno za ovu mirovnu formulu uspostaviti poseban tribunal za zločin ruske agresije počinjene protiv Ukrajine", dodao je Jermak.

Apel Zelenskog uslijedio je nakon višemjesečnog nastojanja ukrajinskih predstavnika da lobiraju u europskim zemljama i SAD-u za formiranje posebnog tribunala, piše Virginia Pietromarchi za Al Jazeeru.

rezerva SAD-a, Njemačke i Velike Britanije

Često nazivan "majkom svih zločina", zločin agresije je počinjen kada vodstvo zemlje nezakonito koristi vojnu silu protiv druge države. U ovom slučaju, optuženi bi bili ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov najuži krug suradnika.

Međunarodni kazneni sud (ICC) ne može procesuirati državljane zemlje koje nisu njegove članice, a Rusija nije potpisnica. Umjesto toga, ICC istražuje ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene u Ukrajini, koje je teško direktno povezati sa zapovijedima iz Kremlja.

Međutim, neki stručnjaci izrazili su sumnju u zakonitost posebnog tribunala i zabrinutost o pitanju selektivne pravde. Pritisak na poseban sud dobio je zamah prošli tjedan nakon što je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala prijedlog. Ubrzo nakon toga, Francuska je postala prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku. Baltičke države i Nizozemska navodno zastupaju isti stav, no SAD, Njemačka i Velika Britanija izražavaju rezervu.

---

image

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je prijedlog Volodimira Zelenskoga

Ludovic Marin/AFP
---

Von der Leyen je rekla da se posebni tribunal može formirati samo uz podršku Ujedinjenih naroda. Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a. Kremlj je oštro odbacio prijedlog, rekavši da ne bi imao legitimitet.

Komisija je predložila dvije mogućnosti – samostalni međunarodni tribunal temeljen na multilateralnom ugovoru ili "hibridni sud" integriran u nacionalni pravosudni sistem s međunarodnim sucima. U oba slučaja, blagoslov UN-a "bio bi ključan", stoji u dokumentu Komisije objavljenom 30. studenoga.

velike ribe izvan optužnice

Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u, rekao je Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu, koji je prvi predložio stvaranje posebnog suda.

"Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin", rekao je Sands za Al Jazeeru.

Nakon što je iznio ideju o tribunalu u članku u Financial Timesu, Sands je rekao da je neočekivano primio gomilu poziva od stručnjaka i vođa, uključujući bivšeg britanskog premijera Gordona Browna.

---

image

Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu: Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin

AFP
---

Iako su šanse da se Putin i drugi visoki ruski dužnosnici pojave pred međunarodnim sudom trenutno male, Sands vjeruje da bi to moglo utjecati na one iz Putinovog kruga.

"Za mene je ideja o posebnom tribunalu sredstvo za postizanje cilja, a ne cilj sam po sebi", rekao je.

Protivnici posebnog tribunala kažu da bi to preusmjerilo sredstva od ICC-a i potkopalo njegov rad. Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan usprotivio se ideji tribunala, rekavši da se, iako ICC ne može procesuirati Putina, njegovim visokim dužnosnicima može suditi. "Trebali bismo izbjeći fragmentaciju i umjesto toga raditi na konsolidaciji", rekao je Khan na godišnjem sastanku nadzornog tijela ICC-a u ponedjeljak.

američko-britanska invazija na Irak bez optužnice

Tribunal bi također zahtijevao velike napore EU-a da pridobije podršku među zemljama globalnog juga koje bi ga mogle vidjeti kao prikaz selektivne pravde, rekao je Makane Moise Mbengue, profesor međunarodnog prava na Sveučilištu u Ženevi.

Rezolucija UN-a sredinom studenoga, kojom se Rusija poziva na plaćanje ratne odštete Ukrajini, usvojena je sa 94 glasa za, 14 protiv i 74 suzdržana. "Tako velik broj suzdržanih ukazuje na to da se zemlje nužno ne slažu da Ukrajini treba dati poseban pravni tretman", rekao je za Al Jazeeru Mbengue.

Inzistiranje na uspostavi suda protiv Moskve također je naišlo na sumnju onih koji se pitaju zašto isti potez nije primijenjen na rješavanje drugih navodnih međunarodnih zločina, uključujući američko-britansku invaziju na Irak.

---

image

Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a

AFP
---

Nasuprot tome, 35 zemalja bilo je suzdržano pri glasanju o rezoluciji UN-a kojom se osuđuje ruska aneksija četiri teritorija Ukrajine. Izgledi da rezolucija UN-a bude usvojena slabom većinom također bi poslali negativnu poruku o podršci međunarodne zajednice Ukrajini.

Iz tog razloga, odluka EU-a da javno podrži sud primljena je s određenim stupnjem razdraženosti nekoliko država članica UN-a, naročito među zemljama G7 koje su bile zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini stvorilo "pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera", rekao je diplomatski izvor upućen u temu.

Postoji zabrinutost i zbog presedana koji bi sud postavio. "Ako to možete učiniti Rusiji danas, mogli biste i meni sutra", dodao je izvor.

imunitet šefa države

Također postoje pitanja o pravnoj osnovi opcija koje je zacrtao EU i stvarnom učinku koji bi tribunal imao. Još uvijek nije jasno kako bi tribunal riješio pitanje imuniteta šefa države.

"To tijelo ne bi imalo podršku Vijeća sigurnosti, što znači da ne bi postojao zakonski zahtjev od drugih zemalja da surađuju", rekao je Anthony Dworkin, viši politički saradnik pri Europskom vijeću za vanjske odnose za ljudska prava i pravdu.

---

image

Zemlje G7 bile su zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini UN-a stvorilo ‘pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera‘. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser

Andre Pain/AFP
---

Kao rezultat toga, istraga na sudu bila bi "nešto što visi nad Putinom, ali ne nešto čega bi se morao jako bojati", dodao je Dworkin za Al Jazeeru.

Dakle, međunarodna zajednica podijeljena je u tome kako postupiti s ratnim zločinima u Ukrajini i njihovim nalogodavcima kao što je bila podijeljena i spora kada se trebalo postaviti uoči njihova počinjenja pri početku agresije na tu suverenu državu, ili pri uvođenju sankcija za nju. Dakako da je ta neodlučnost i sporost poznata Putinu i njegovom užem krugu i da su je ukalkulirali u svoje postupke koji proizvode zločine.

 ---

image

Francuska Emmanuela Macrona postala je prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku inicijativi Ukrajine

Julien De Rosa/AFP
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Aris Messinis/AFP AFP Ludovic Marin/AFP Julien De Rosa/AFP Andre Pain/AFP AFP Brendan Smialowski/AFP AFP AFP
Aris Messinis/AFP

Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u. Ruski zločin u Buči

AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine

Ludovic Marin/AFP

Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen podržala je prijedlog Volodimira Zelenskoga

Julien De Rosa/AFP

Francuska Emmanuela Macrona postala je prva europska država koja je javno izrazila svoju podršku inicijativi Ukrajine

Andre Pain/AFP

Zemlje G7 bile su zabrinute da bi glasanje na Generalnoj skupštini UN-a stvorilo ‘pretjeranu polarizaciju između globalnog juga i sjevera‘. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser

AFP

Vladimir Putin i njegov najuži krug suradnika bili bi optuženi za zločin agresije, kada vodstvo zemlje nezakonito koristi vojnu silu protiv druge države

Brendan Smialowski/AFP

Administracija Joea Bidena izrazila je rezervu prema inicijativi Zelenskoga

AFP

Kako Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti UN-a zbog svog statusa stalne članice, glasanje bi moglo imati šansu samo u Generalnoj skupštini UN-a

AFP

Philippe Sands, profesor međunarodnog prava na Sveučilišnom koledžu u Londonu: Predvidio sam mogućnost da za tri do četiri godine završimo u situaciji sa šačicom pojedinaca nižeg ranga optuženih pred ICC-om – ali ne i onima koji su odgovorni za zločin

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/zelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak-1247434 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=37519e493475257d9436c22a9d32dc2d2a277638 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zelenski+tra%C5%BEi+poseban+sud+za+zlo%C4%8Dine+Putina+i+suradnika%2C+me%C4%91unarodna+zajednica+podijeljena%2C+neki+se+pitaju+za%C5%A1to+se+SAD-u+i+Britaniji+nije+sudilo+za+invaziju+na+Irak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak-1247434 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Fzelenski-trazi-poseban-sud-za-zlocine-putina-i-suradnika-medunarodna-zajednica-podijeljena-neki-se-pitaju-zasto-se-sad-u-i-britaniji-nije-sudilo-za-invaziju-na-irak-1247434 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => prespora pravda [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Svijetprespora pravda

Zelenski traži poseban sud za zločine Putina i suradnika, međunarodna zajednica podijeljena, neki se pitaju zašto se SAD-u i Britaniji nije sudilo za invaziju na Irak

Piše PSD
9. prosinca 2022. - 09:39
Tribunal bi ciljao na mali broj optuženika, uključujući rusko političko vodstvo i više vojne čelnike, koji bi vjerojatno izbjegli suočavanje s pravdom na ICC-u. Ruski zločin u BučiAris Messinis/AFP

Već se deset mjeseci u svijetu s užasom i zaprepaštenjem gledaju razaranja i zločini u Ukrajini koji je ratom pokrenula i provodi ruska vojska. Ubojstva vojnika i civila, golema razaranja gradova i baštine, prekid opskrbe hrane i energenata, prijetnje nukleranim oružjem ostaju bez adekvatnog odgovora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je SAD da podrži stvaranje posebnog tribunala koji bi sudio ruskom vodstvu za zločin agresije u ratu protiv Ukrajine.

"Mir je nemoguć bez pravde, a pravda je nemoguća bez pravilnog pravnog postupka", rekao je Zelenski u poruci koju je prenio Andrij Jermak, šef predsjedničkog kabineta, na događaju koji je u srijedu organizirao Institut za mir SAD-a.

"Zbog toga je neophodno za ovu mirovnu formulu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:52