StoryEditorOCM
Svijetima pet točaka

Zelenski predstavio dugoočekivani ‘plan pobjede‘: ‘Ako se ovo podrži, možemo okončati rat sljedeće godine‘

Piše D. A./JL
16. listopada 2024. - 12:30

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predstavio je dugoočekivani ukrajinski "plan pobjede", no neki su dijelovi ostali povjerljivi, javljaju ukrajinski mediji, a prenosi Jutarnji list.

Prijedlog se sastoji od pet točaka: pozivnica za članstvo u NATO-u, obrambeni aspekt, odvraćanje od ruske agresije, gospodarski rast i suradnja te poslijeratna sigurnosna arhitektura.

Plan također uključuje tri točke koje su tajne. David Arahamia, parlamentarni čelnik vladajuće stranke, rekao je da će ove tajne točke biti predstavljene čelnicima stranaka.

"Ako se plan podrži, možemo okončati rat najkasnije sljedeće godine", rekao je Zelenski u parlamentu u nazočnosti vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Oleksandra Sirskog, šefa vojne obavještajne službe Kirila Budanova, ali i zapadnih diplomata.

Poziv Ukrajini za članstvo u UN-u na vrhu je liste. Kijev je predao zahtjev za pridruživanje u rujnu 2022., no još nije stigao jasan odgovor.

- Razumijemo da je članstvo u NATO-u stvar budućnosti, a ne sadašnjosti, no pozivnica bi Putinu pokazala koliko su pogrešni njegovi geopolitički proračuni, smatra Zelenski.

Druga točka naglašava potrebu prenošenja rata na ruski teritorij kao što je bilo prilikom upada u Kursk. Ta stavka poziva na ukidanje ograničenja udara dugog dometa u Rusiji, dodatnu isporuku i potporu Zapada u obaranju ruskih projektila i dronova nad Ukrajinom.

Treća se točka odnosi na nenuklearno odvraćanje, a ta točka uključuje i tajni dio.

Četvrti se dio bavi korištenjem ukrajinskih prirodnih resursa kao što su uran, titan i litij, što je potencijal gospodarskog rasta za Kijev i EU. Ukrajina nudi poseban sporazum o zajedničkom ulaganju i korištenju tih resursa s Europskom unijom i SAD-om.

Tu je i poziv na jačanje međunarodnih sankcija protiv Rusije.

Peti se dio odnosi na ukrajinsku poslijeratnu sigurnosnu arhitekturu, prenosi Kyiv Independent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 12:30