StoryEditorOCM
Svijetpreslagivanje

Zapad samo fingira da ga se sukob u Rusiji ne tiče: ‘Amerika ovu priliku ne bi smjela propustiti!‘

Piše vijesti sd
26. lipnja 2023. - 09:18

Iako su zapadne zemlje poručile da je sukob vođe zloglasnog Wagnera s ruskim vojnim i državnim vrhom unutarnja stvar Rusije, naravno da je ta situacija itekako zabrinula zapadne obavještajne službe i diplomaciju.

U Americi se tako već uvelike razmatra što službeni Washington treba poduzeti jer su pripadnici Wagnera, osim u Ukrajini, bili prisutni i u još nekim svjetskim kriznim žarištima. Od Sirije i Sudana do Venecuele. Također, Wagner je "produžena ruka" ruske vanjske politike i u Maliju, Sudanu, Srednjoafričkoj Republici, što Moskvi olakšava ublažavanje posljedica sankcija.

"Budući da Kina također prodire u Afriku, ovo je prilika koju Sjedinjene Države ne bi trebale propustiti", piše analitičar Colin P. Clarke za Politico

"Ako se Wagner povuče iz tih zemalja, kao što mnogi sada očekuju, Putin i njegov najuži krug bi mogli pokušati rasporediti drugu privatnu vojnu tvrtku umjesto Wagnera. Ali to bi vjerojatno potrajalo. U međuvremenu, zaostatak će teroristima i drugim pobunjenicima ponuditi priliku da krenu u ofenzivu, što će dovesti do daljnje nestabilnosti. Čak i ako se SAD radije odmaknu od protuterorizma i usmjere prema natjecanju s velikim silama, ne mogu si dopustiti da situacija u pobrojanim područjima postane manje stabilna i opasnija jer povlačenje Wagnera omogućuje Islamskoj državi i podružnicama Al-Qaide da pojačaju vlastite aktivnosti", tvrdi Clarke.

‘Ako SAD ne zakorači u to područje, drugi ‘igrači‘ će to sigurno učiniti", uvjeren je analitičar portala Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. lipanj 2024 19:47