StoryEditor
SvijetPOPIS DRŽAVA

Velike razlike među nacijama: dok se s nekim putovnicama može slobodno putovati svijetom, za druge postoje veća ograničenja. Evo kako stoji Hrvatska

Piše PSD
11. siječnja 2022. - 13:42

'Henley Passport Index' je projekt tvrtke Henley & Partners, koja godinama provodi istraživanje o putovnicama s kojima je najlakše i najteže putovati.

Najnoviji rezultati projekta pokazuju rekordne razine slobode putovanja za najbolje rangirane nacije, ali i najveći zabilježeni jaz u globalnoj mobilnosti od osnutka indeksa prije 17 godina, prenosi HAK.

Najbolja je situacija u Japanu i Singapuru. Vlasnici putovnica iz tih država mogu bez viza ući u 192 destinacije diljem svijeta, što je 166 više od Afganistana, koji se nalazi na samom dnu indeksa.

Ova podjela u međunarodnoj mobilnosti između bogatijih i siromašnijih zemalja bila je u oštrom fokusu krajem prošle godine pojavom omikrona. Naišla je na niz kaznenih ograničenja protiv uglavnom afričkih zemalja, koje je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres opisano kao putnički apartheid. Ipak, HAK podsjeća na činjenicu da se tijekom posljednjih desetljeća i pol ukupna razina slobode putovanja značajno povećala.

Naime, prema povijesnim podacima Henley Passport Indexa, koji rangira sve putovnice svijeta prema broju odredišta kojima njihovi nositelji mogu pristupiti bez prethodne vize, pojedinac bi mogao, u prosjeku, posjetiti 57 zemalja 2006. bez potrebe za dobivanjem vize unaprijed. Danas se taj broj popeo na 107.

Naravno, ne treba dopustiti da to povećanje potpuno zasjeni rastući nesrazmjer između zemalja na sjeveru i onih na jugu Zemlje, s državljanima zemalja poput Švedske i SAD-a koji mogu posjetiti više od 180 odredišta bez vize, dok vlasnici putovnica iz Angole, Kameruna i Laosa mogu ući samo u njih pedesetak.

Ostatak ljestvice prenosimo u nastavku.

Još treba napomenuti kako se Hrvatska našla na vrlo dobrom 17. mjestu sa 173 države za koje nije potrebna viza, piše HAK.

image
Screenshot/Henley Global
image
Screenshot/Henley Global
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2022 01:08