StoryEditorOCM
SvijetSLONOVI, ŽIRAFE, ZEBRE...

Uznemirujuće: tisuće životinjskih trupala razasuto po afričkoj savani. Pokosila ih je neviđena suša, a isto prijeti i 26 milijuna lokalnog stanovništva

Piše PSD
6. prosinca 2021. - 12:26
Cape Buffalo corpse during the dryness Amboseli NP Kenya. Biosphoto/Michel Gunther (Photo by Michel Gunther/Biosphoto/Biosphoto via AFP)Michel Gunther

Nakon nekoliko uzastopnih loših sezona padalina na Afričkom rogu, najmanje 26 milijuna ljudi se bori da uzgoje bilo kakvu hranu. Kao da to nije dovoljno, suše su prouzrokovale i pomor životinjskog svijeta te je i meso sada sve oskudnije. Diljem savane se mogu vidjeti dehidrirana trupla žirafi, zebri i slonova.

Predviđa se da će uvjeti ekstremne suše u sjevernoj Keniji, većem dijelu Somalije i južne Etiopije potrajati barem do sredine 2022., dovodeći čitave nacije u opasnost. Situacija je već toliko loša da divljih životinje umire na stotine dnevno, a stočari prijavljuju gubitke i do 70 posto svoje stoke.

Na uznemirujućem videu kojeg je snimila ekipa BBC-a možete vidjeti potresne prizore beživotnih životinjskih tijela razasutih diljem savane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 21:21