StoryEditorOCM
SvijetBRITANSKI LORD

Umro je Jacob Rotschild, pripadnik najpoznatije europske bankarske dinastije

Piše Vijesti SD
26. veljače 2024. - 21:48

Jacob Rothschild, pripadnik čuvene bankarske obitelji židovskog porijekla preminuo je u dobi od 87 godina. “Naš otac Jacob bio je važan dio života mnogih ljudi. Bit će pokopan u skladu sa židovskim običajima na maloj obiteljskoj ceremoniji” poručila je Rothschildova obitelj u izjavi za britanske medije. Pripadnici londonske grane obitelji Rothschild nose nasljednu plemićku titulu baruna koju će sada naslijediti Jacobov sin Nathaniel, nastanjen u švicarskom gradu Zurichu.

Pokojni Jacob je započeo svoju karijeru u obiteljskoj banci, NM Rothschild & Sons, 1963. godine. Osnovao Windmill Hill Asset Management, trvtku koja je bila namijenjena filantropskom djelovanjem. Tijekom svoje karijere bio je i zamjenik predsjednika na tadašnjoj televiziji BSkyB, a bio je i predsjednik povjerenika Nacionalne galerije. Jacob je 1988. godine došao na čelo RIT Capital Partnersa, velikog britanskog investicijskog trusta, a 2019. godine je odstupio s čelne pozicije.

image

Jacob Rothschild u društvu s gradonačelnikom Pekinga Wangom Qishanom

Xie Huanchi/Xinhua Via Afp

Povijest najpoznatije europske, a možda i svjetske, bankarske obitelji počela je krajem 18. stoljeća u njemačkom gradu Frankfurtu na Majni. Mayer Amschel Rothschild, rodonačelnik obitelji postao je jedan od najuspješnijih poslovnih ljudi u Frankfurtu. Mayer je bio burzovni mešetar u službi Vojvode od Hesse-Kassela koji mu je bio glavni klijent. 

Toliko je Mayer bio uspješan da mu je njegov rodni grad postao pretijesan za sve razgranatiji posao u koji je uključio petoricu svojih sinova. Poslao ih je u tada najvažnije europske gradove kako bi podigao obiteljski posao na transnacionalnu razinu. London, Pariz, Beč i Napulj bili su gradovi u kojima su njegovi sinovi zasnovali svoje obitelji i nove bankarske kuće. Londonska i pariška grana obitelji Rothschild, čiji su rodonačelnici Mayerovi sinovi Nathan i Jakob, postale su najpoznatije i najuspješnije, dok su se ostale, napuljska, bečka i frankfurtska, s vremenom ugasile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 07:20