StoryEditorOCM
Svijetjužna osovina

Ukrajinski tenkovi približavaju se Mariupolju. Elitne snage Kijeva ušle su u ruske utvrde u Urožajnu. I ne kane stati

12. kolovoza 2023. - 13:20

Prolazeći kroz raketne i topničke baraže te nadirući pravo preko ruskih rovova, avangarda ukrajinskih snaga na čelu s marincima ušla je u petak u Urožajne u južnoj Donjeckoj oblasti. To je velika vijest, jer je ovo naselje s oko tisuću predratnih stanovnika prva karika u lancu pruženom kroz dolinu rijeke Mokri Jali na čijem se kraju nalazi Mariupolj, ukrajinska inačica okupiranog Vukovara.

Put do Mariupolja još je jako dug i Ukrajince od grada na morskoj obali što se grčevito branio pred agresorima dijeli još gotovo 80 okupiranih kilometara. No, činjenica da su ukrajinske snage veličine divizije, odnosno 20-ak tisuća vojnika, osvojile prvu postaju na tom putu i da su njihovi tenkovi od Mariupolja na sat vožnje itekako je važna. Makar donedavno napredovali puževom brzinom od nekoliko stotina metara ili oko kilometar tjedno, ukrajinska protuofenziva se ipak nezaustavljivo kreće.

Video snimak dronom koji je počeo kružiti internetom u petak prikazuje najmanje tri tenka 35. brigade ukrajinskog mornaričkog korpusa kako kod Urožajna pucaju u pokretu dok se kotrljaju prema dalje prema jugu. Zapovjednik lokalnih proruskih separatista Aleksandar Khodakovski je ranije javio o ukrajinskom “granatiranju sa svih strana kao da ishod cijelog rata zavisi od ovog nesretnog sela”. Jurišne ukrajinske jedinice su po prvi put imale i zavidnu zračnu potporu, javlja Forbes. Ukrajinske zračne snage modificirale su neke od svojih lovaca MiG-29 za nošenje GPS-om navođenih bombi produženog dometa. Leteći nisko iznad tla, a zatim pod kutom točno prije ispuštanja projektila, pilot MiG-a može tako izbjeći rano otkrivanje od strane ruske protuzračne obrane i proširiti ukrajinski vatreni doseg. No, čak ni ova tehnika bombardiranja ne može ni približno eliminirati ekstremnu opasnost s kojom se ukrajinski piloti suočavaju svaki put kad lete prema prvoj crti bojišnice. To što su kijevske zračne snage odlučile riskirati svoje dragocjene letjelice za ovu priliku samo govori o iznimnoj važnosti borbi za Urožajne.

Cijeli ukrajinski korpus marinaca, kojega čine četiri brigade, koncentrirao se na prvoj crti ove fronte od oko 15-ak kilometara kako bi ojačao pritisak niz dolinu rijeke Mokri Jali. Ta dolina zapravo je dugački ulaz u Mariupolj i ukrajinski izlaz na obalu Crnog mora. No, ruska su utvrđenja najdeblja baš oko Urožajne i oko Georgijevke, 8 kilometara južnije. Za Kijev je velika koncentracija snaga na ovom potezu istodobno i prilika i rizik. Ukrajinske mornaričke brigade neke su od njenih najsposobnijih i najagresivnijih jedinica: miješajući tenkove i oklopne kamione u brzim kolonama, marinci su osovinu napredovanja koritom rijeke Mokri Jali i dosad učinili jednim od uspješnijih krakova ukrajinske protuofenzive što je počela još 4. lipnja.

Raspoređivanjem tisuća marinaca u samo jednom uskom sektoru ukrajinski glavni stožer povećava svoje šanse za postizanje velikih proboja, no čak i najjača i najvitalnija brigada kad-tad treba odmor. Nakon što se četiri brigade marinaca umore i potroše, ukrajinska bi protuofenziva dolinom rijeke prema jugu lako mogla izgubiti zamah. Zasad im ide dobro: Urožajne i okolica su gotovo cijeli očišćeni od 60. motostreljačke brigade ruske vojske. Ako žele osloboditi Mariupolj, Ukrajinci nakon Urožajna moraju marširati kroz oblast Staromlinivka i desetak drugih naselja. Moraju uskoro osloboditi ili zaobići Robotine, a potom nastaviti do Tokmaka. Na oko 40 kilometara dalje čeka ih Melitopolj, gotovo pa predvorje Krima. Tih 70-ak kilometara do obale pred njima sad izgleda jako zastrašujuće, no i najgori put počinje s prvim stotinama metara, a ukrajinski skauti već su ih prevalili. Urožajne je samo prva stanica na početku kampanje za istjerivanje Rusa iz Mariupolja, ali i prvi preduvjet toga napora.

O cijeni koju su Ukrajinci platili za Urožajne zasad kolaju samo škrte naznake. Čini se da su tri oklopnjaka morali napustiti pri ulasku u sjevernu periferiju naselja zbog jake ruske protuvatre, no taj fragment je prilično nebitan u kontekstu naleta 5000 ili više marinaca s priključenim vojskama, te stotinama tenkova i drugih borbenih vozila. Prema procjenama analitičara, marinci u zaletu sigurno će pokušati nastaviti prodor i nakon uspjeha bitke za Urožajne vjerojatno odmah pokušati izvršiti napad na Zavitne Bažanju, sljedeće okupirano naselje na pravcu prema jugu. Ukrajinske bespilotne letjelice i artiljerija, naime, već dva tjedna ciljaju ruske konvoje, sisteme za elektronsko ratovanje i minobacačke posade oko Zavitne Bažanje, što je gotovo pa sigurna uvertira u novi ratni ples.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 12:47