StoryEditorOCM
Svijetgađaju i špijuniraju

Ukrajinci priznali svoju slabu točku: ‘Iranski dronovi nam zadaju glavobolje, teško ih je srušiti iz dva razloga‘

Piše vijesti sd
11. lipnja 2023. - 16:53

Bespilotne letjelice iranske proizvodnje koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu i dalje stvaraju velike probleme ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu. Izjavio je to glasnogovornik ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Jurij Ihnat u intervju za Ukrajinu Pravdu.

"Dronovi iranske proizvodnje nam zadaju prave glavobolje! I dalje ih je jako teško srušiti. Kada se dosta njih lansira, svi lete različitim rutama, držeći se blizu zemlje, tako da ih je teško gađati iz aviona. Brzina drona je 150 km/h, dok borbeni avion leti minimalno 400 km/h", kazao je Ihnat.

Dodao je da Ukrajina ne može srušiti dronove tijekom noći koristeći opremu kopnene protuzračne obrane ili mobilne grupe za gađanje.

image
-/Afp

Istakao je i kako Rusija namjerno raspoređuje ove dronove noću kako bi "istrošila" ukrajinsku protuzračnu obranu, s ciljem da ukrajinske obrambene snage što više troše protuzračne rakete u obaranju dronova.

Ovo omogućava ruskim snagama da odrede gdje se nalaze ukrajinski sistemi protuzračne obrane i da to uzmu u obzir tijekom raketnih udara zrak-zemlja ili mornarice.

Ukrajinske snage oborile su šest bespilotnih letelica iranske proizvodnje Shahed u noći između 10. i 11. juna. Nejasno je koliko je dronova Rusija lansirala.

image
-/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 02:17