StoryEditorOCM
SvijetOPASNA ESKALACIJA

Udar nuklearne sile na Iran: cure prve snimke, pakistanska vojska u ‘ekstremno‘ visokom stanju pripravnosti

Piše VIJESTI SD
18. siječnja 2024. - 11:30

Dan nakon što su iranske bespilotne letjelice pogodile islamističke borce u prekograničnim napadima dronovima, pakistanski borbeni zrakoplovi gađali su navodna skrovišta nacionalističkih separatista u susjednom Iranu.

Razmjena vatre između većinski sunitskog Pakistana i šijitskog Irana podigla je napetosti izmđu dviju strana, a regionalne sile poput Kine i Rusije su pozvale obje države na suzdržanost kako sukob ne bi dodatno eskalirao.

Peking se stoga ponudio kao posrednik u razgovorima.

"Iran i Pakistan su bliski susjedi Kine, prijateljske zemlje i zemlje s velikim utjecajem, i Kina se iskreno nada da obje strane mogu zadržati prisebnost i suzdržanost", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

"Ako postoji potreba na obje strane, voljni smo odigrati konstruktivnu ulogu kako bi smirili situaciju", dodala je.

Sjedinjene Države u srijedu su izvele nove napade na ciljeve hutista u Jemenu, rekli su američki dužnosnici Reutersu.

Izvori koji su htjeli ostati anonimni nisu otkrili o kojim ciljevima je riječ niti koliko je raketa lansirano, no američka vojska kasnije je objavila da je eliminirano 14 raketa hutista spremnih za lansiranje.

Jemenska novinska agencija Saba navodi kako su američki i britanski zrakoplovi gađali područja okruga Hodeidah, Taiz, Damar, Al Bajda i Saada.

Napadi hutista, saveznika Irana, od studenog su usporili pomorski promet između Azije i Europe. Taj pokret započeo je napade na trgovačke brodove u prosvjedu protiv izraelske ofenzive u Pojasu Gaze.

Američka vojska ranije u srijedu objavila je da je dron lansiran s područja pod kontrolom hutista pogodio brod u američkom vlasništvu kod Adenskog zaljeva. Pritom nitko nije ozlijeđen te je zabilježena manja šteta.

Paralelno s tim, ministarstvo vanjskih poslova Pakistana priopćilo je da su zračne snage te zemlje pokrenule osvetničke zračne napade u četvrtak rano ujutro na Iran navodno ciljajući položaje militanata, a u napadu je ubijeno najmanje sedmero ljudi, od kojih četiri žene i troje djece, što je dodatno podiglo napetosti između susjednih naroda.

Napad je uslijedio nakon iranskog napada u utorak na pakistansko tlo u kojem je ubijeno dvoje djece u jugozapadnoj pokrajini Baluchistan.

Iranski mediji navode da je nekoliko projektila pogodilo mjesto u pokrajini Sistan i Baludžistan koja graniči s Pakistanom, usmrtivši tri žene i četvero djece, od kojih nitko nije iranskog podrijetla.

"Nekoliko terorista smaknuto je tijekom ove operacije utemeljene na obavještajnim podacima", navodi pakistansko ministarstvo u priopćenju, opisujući je kao "niz visoko koordiniranih i specifično ciljanih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta".

"Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Irana“, dodaje ministarstvo vanjskih poslova, pojašnjavajući da je "jedini cilj današnjeg čina bilo osiguravanje pakistanske sigurnosti i nacionalni interes, koji je najvažniji i ne može biti ugrožen."

Pakistanski obavještajni izvor rekao je za Reuters da su napade izvršili vojni zrakoplovi.

"Naše su snage izvele napade na baludžistanske militante unutar Irana", rekao je dužnosnik obavještajne službe u pakistanskom glavnom gradu Islamabadu.

"Ciljani militanti pripadaju BLF-u", dodao je, misleći na Frontu za oslobođenje Baludžistana, koja traži neovisnost te pakistanske pokrajine.

Iran je u utorak rekao da je gađao baze militanata povezanih s Izraelom u Pakistanu. Pakistanske vlasti javljaju da su pogođeni civili i ubijeno dvoje djece, upozoravajući na posljedice za koje će Teheran biti odgovoran.

Islamabad je u srijedu opozvao svog veleposlanika iz Irana.

Udari najviše razine u posljednjih nekoliko godina

Pakistan i Iran su u prošlosti imali turbulentnih trenutaka u odnosima, no ovo su prekogranični udari najviše razine u posljednjih nekoliko godina i dolaze usred sve veće zabrinutosti oko nestabilnosti na Bliskom istoku od početka rata između Izraela i Hamasa 7. listopada, prenosi Reuters.

"Brojni teroristi ubijeni su tijekom operacije temeljene na obavještajnim podacima", priopćilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova, opisujući akciju kao "niz visokokoordiniranih i specifično ciljanih preciznih vojnih napada protiv terorističkih skrovišta".

"Pakistan u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Islamske Republike Iran", dodalo je ministarstvo u svom priopćenju. "Jedini cilj današnjeg čina bilo je osiguranje pakistanske vlastite sigurnosti i nacionalnog interesa, koji je najvažniji i ne smije biti ugrožen".

Pakistanska vojska je u "ekstremno" visokom stanju pripravnosti i na svaku novu sličnu akciju s iranske strane stići će snažan odgovor, rekao je za agenciju Reuters visoki pakistanski sigurnosni izvor.

U međuvremenu su se na društvenim mrežama počele su se pojavljivati snimke pakistanskog napada u Iranu u kojem je, prema posljednjim podacima agencije AFP, lkoje prenosi Guardian, poginulo najmanje devet osoba. 

Autentičnost snimki za sada se ne može neovisno potvrditi.

"Dvojica muškaraca također su ubijena u raketnom napadu jutros u jednom od pograničnih sela Saravan, čime se broj mrtvih popeo na devet", javila je službena novinska agencija IRNA, citirajući Alirezu Marhamatija, zamjenika pokrajinskog guvernera iranske pokrajine Sistan-Baludžistan. Ranije je agencija bila objavila da su u napadu ubijene tri žene i četvero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:25