StoryEditorOCM
SvijetNIJE DOBRO

U Njemačkoj i Austriji prvi put na izborima glasali 16-godišnjaci: ‘Ono što su zaokružili je zastrašujuće‘

Piše vijesti sd
12. lipnja 2024. - 11:59

U Austriji, Njemačkoj, Belgiji i Malti 16-godišnjaci su prvi put glasali na izborima za Europski parlament, a sve nakon što je dobna granica za birače spuštena za dvije godine. Prije su, kao i u ostatku Europe, mogli glasati 18-godišnjaci i stariji.

I za koga su glasali ti mladi u Njemačkoj?

Mnogi 16-godišnjaci u Njemačkoj dali su svoje glasove Alternativi za Njemačku (AfD), stranci krajnje desnice koja koketira s nacizmom i želi provesti krajnje desničarske politike. Na ovim izborima 16% birača u skupini od 16 do 24 godine glasalo je za AfD, što je 11% više nego prije pet godina, analizira CNN.

Napomenimo da većina tinejdžera nije glasala za krajnju desnicu, no povećanje broja onih koji jesu svejedno je alarmantno i zastrašujuće, zaključuje CNN.

Iako je AfD posljednjih mjeseci pretrpio niz skandala, od već poznatih optužbi za koketiranje s neonacizmom (jedan od vodećih kandidata rekao je da nisu svi SS-ovci bili automatski zločinci), predlaganja deportacija za njemačke građane koji nisu rođeni u Njemačkoj pa do istrage o članovima stranke koji su sudjelovali u nasilju i poticali na mržnju, AfD je svejedno dobio golem broj glasova na izborima. A vjetar u njihova leđa su i mladi... 

Trend rasta popularnosti desnice među mladima nije prisutan samo u Njemačkoj. Zabilježen je i u  Italiji, Portugalu,  Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj.

O AFD-u

Alternativa za Njemačku (Alternative für Deutschland, AfD) je njemačka konzervativna i euroskeptična politička stranka osnovana 6. veljače 2013. Stranka se zalaže za prekid suradnje s eurozonom, protivi se euru, imigraciji, širenju islamskog utjecaja i istospolnim brakovima.

Alternativa za Njemačku je najjača oporbena stranka u njemačkom parlamentu (Bundestagu), a podrška joj, zbog bavljenja iznimno aktualnim političkim pitanjima Njemačke, iz godine u godinu raste. AfD je posebno popularan u istočnom dijelu Njemačke (savezne države Brandenburg, Tiringija, Saska, Saska-Anhalt), gdje je druga najpopularnija politička opcija, piše Wiki. 

Iako AfD ima širok politički program koji pokriva veliki broj različitih oblasti, valutna politika i pogled na Euro su uglavnom bili u fokusu. U izbornom manifestu koji je prihvaćen na stranačkom kongresu u prvoj točki stoji zahtjev "organiziranog razlaza eurozone".

Umjesto toga AfD želi ponovo uvesti nacionalne valute, ili omogućiti stvaranje "manjih i stabilnijih" valutnih zona, i da se tzv. paketi pomoći posrnulim ekonomijama financiraju banke, hedgefondovi i druge privatne institucije, a ne porezni obveznici. Same banke prema njihovom programu trebaju same pokrivati svoje gubitke u slučaju krize umjesto da ih država "spašava".

Definicija braka i feminizam

Stranka se protivi istospolnim brakovima, ističući kako je brak zajednica muškarca i žene. Nakon što je u Bundestagu 2017. legalizirana istospolna bračna zajednica i omogućeno usvajanje istospolnim bračnim partnerima, čelništvo stranke zaprijetilo je ustavnom tužbom. Jednako tako su pozvali Nijemce da na predstojećim izborima odbace parlamentarce koji su glasali za legalizaciju istospolnih brakova. Politički suparnici nerijetko optužuju AfD za homofobiju, a sama stranka odbacuje takve tvrdnje jer je i jedna od čelnica stranke Alice Weidel javno deklarirana lezbijka. Weidel se također protivi istospolnoj bračnoj zajednici i smatra da su homoseksualnim osobama koje stupaju u civilno partnerstvo sva prava osigurana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 16:49