StoryEditorOCM
Svijeti u siriji

Tursku pogodio snažan potres, jačina je bila 5.9 Richtera! Građani javljaju: ‘Čulo se pucketanje, jako se osjetio‘

Piše Vijesti SD
16. listopada 2024. - 10:07

Istok Turske u srijedu u 10:46 po lokalnom vremenu pogodio je potres magnitude 6,0 po Richteru. Epicentar je bio na devet kilometara dubine - 27 kilometara od grada Baskila i 40 kilometara od grada Malatyje, koji je pogođen u seriji razornih potresa prošle godine, piše Dnevnik.hr. 

Potres se dogodio na istom rasjedu istočne Anatolije kao i potresi od 7,7 i 7,6 po Richteru u veljači 2023. godine. U tim potresima život je izgubilo više od 52 tisuće ljudi diljem regije i više od pet tisuća građana Sirije. Samo u Malatyji poginulo je 1237 ljudi, dok ih je 6444 ozlijeđeno.

Prva informacija bila je da je potres jačine 6,3, no naknadno je EMSC promijenio jačinu u 6,0. Građani su na aplikaciji EMSC ostavljali komentare o tom potresu: "Osjetio se jako. Čulo se i pucketanje", "Treslo se 30 sekundi."

Gradonačelnik gradske općine Malatya Sami Er prvi se oglasio nakon potresa. Rekao je da dosad nisu primili nikakve informacije o žrtvama. 

"Krećemo u terenske pretrage. Želimo svima brz oporavak", poručio je Er. 

Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya dao je izjavu o potresu na svom profilu na društvenim mrežama.

"Svi naši timovi iz relevantnih institucija započeli su skeniranje terena u potresu u okrugu Kale u Malatyji. Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi s potresom, koji se također osjetio u okolnim provincijama", rekao je Yerlikaya. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 11:18