StoryEditorOCM
SvijetKreće li ofenziva?

Tko je Sirski? Odlikovani heroj koji spava samo 4 i pol sata, evo zašto ga nazivaju ‘najvećim generalom stoljeća‘

Piše Mario Matana
8. veljače 2024. - 22:31
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i general pukovnik Oleksandr Sirski u posjetu zapovjednom mjestu ukrajinske vojske u Kupiansku, u regiji KharkivHandout/Afp

Kad momčad ne ide ili je potrebno trgnuti ih iz letargije, praktički jedini potez je smjena trenera – Volodimir Zelenski, čini se, poslužio se tom sportskom analogijom i dvije godine nakon početka ruske invazije odlučio je imenovati novog čovjeka zapovjednikom ukrajinskih oružanih snaga.

image

General Zalužni i predsjednik Zelenski

Screenshot/x/

Smijenio je tako generala Valerija Zalužnog, karizmatičnog stratega o kojem smo već pisali, te je na čelo ukrajinske obrane postavio jednako genijalnog generala Oleksandra Sirskog. Smjenu je objavio i na Twitteru odnosno X-u, a čini se da je sve završilo izuzetno srdačno, prijateljski. Zelenski je ponudio smijenjenom generalu da ostane u najužem timu vojnih zapovjednika.

Sirski je od ranije višestruko odlikovan, prošao je najbolje ruske vojne škole, kao jedan od glavnih zapovjednika u bitci kod Debaljceva 2015. godine (tada su se ukrajinske snage borile protiv proruskih separatista, nedugo nakon aneksije Krima) zaslužio je Orden Bogdana Hmjelnickog III stupnja, da bi kasnije ovancirao u čin general-potpukovnika.

Jedini aktivni general-pukovnik

Od 2019. godine je komandant Kopnene vojske Ukrajine, prije toga je bio zapovjednik Operacije združenih snaga. Zapovijedao je obranom Kijeva na početku rata – kada su ruski specijalci krenuli zauzimati kijevski aerodrom – da bi u rujnu 2022. godine zapovijedao uspješnom kontra-ofenzivom na području Harkova, akcijom koju je isplanirao od početka do kraja.

Koncem 2020. godine je dobio čin general-pukovnika i tako ostao jedini aktivni časnik u ukrajinskoj vojsci s tim činom. Prije imenovanja kod Zelenskog, Sirski je bio šef vojnih operacija u istočnoj Ukrajini.

image

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i general-pukovnik Oleksandr Sirski u posjetu brigadama angažiranim u ofenzivnim operacijama u sektoru Bakhmut, u regiji Donetsk

Handout/Afp

Opisuju ga kao najuspješnijeg generala ovog stoljeća, kolege i podređeni ga vole i oduševljeni su njegovoj posvećenosti borbi protiv napadača, kao i lukavstvu u taktici, i do sada su mnogi smatrali da je upravo Sirski mozak ukrajinske obrane. Vježba svaki dan, a kažu da spava samo četiri i pol sata. Ovaj 68-godišnjak rođen u Vladimiru pored Moskve u travnju 2022. godine odlikovan je ordenom Heroj Ukrajine.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:23