StoryEditorOCM
Svijetprobni baloni ili?

Tko će od demokrata zamijeniti senilnog Bidena? U ‘igri‘ su dvije bivše prve dame, ali sad se spominju i ova imena...

Piše JL
28. veljače 2024. - 13:49

Krenule su vrlo stidljive, zamalo pa kodirane, javne spekulacije o tome tko je potencijalni kandidat Demokratske stranke za predsjednika Sjedinjenih Država umjesto Joea Bidena. Čak je pomalo opskurno u kojoj mjeri se u državi koja se desetljećima na međunarodnoj sceni deklarirala kao simbol demokracije uglednici Demokratske stranke sustežu javno konkurirati Joeu Bidenu, iako je sve očiglednije da sve više njihovih birača smatra da je aktualni predsjednik ne samo prestar za izbornu utrku 2024. godine, nego senilna osoba koja nije na kognitivnoj razini dostatnoj za ozbiljnije radne izazove.

Nije li pomalo nevjerojatno da stranka koja se naziva demokratskom i pored očiglednih javnih sumnji u sposobnosti Joea Bidena izbjegava kroz klasični demokratski proces pronaći dovoljno kvalitetnu osobu za obračun s Donaldom Trumpom. Štoviše, intrigantno je da demokrati sudski pokušavaju spriječiti Donalda Trumpa da sudjeluje na unutarstranačkim izborima Republikanske stranke, što izaziva ogorčenje republikanskih birača jer smatraju da im demokrati nedemokratski onemogućavaju izbor kandidata kojeg žele, sve zbog toga jer smatraju da su republikanske ideje grozne.

Ipak, u nekoliko posljednjih dana izašle su informacije o aktivnostima pojedinih istaknutih demokrata, koje se doimaju kao previše oprezno ispitivanje terena tko će se nominirati za predsjednika Sjedinjenih Država. Imena guvernerke Michigana, Gretchen Whitmer, i guvernera Kalifornije, Gavina Newsoma, počinju se profilirati kao favorite umjesto Bidena. Pri tome je bizarno da se oboje ponašaju kao da su još uvijek Bidenovi politički vojnici odnosno kao da je još uvijek previše osjetljivo pitanje u demokratskoj državi natjecati se u vlastitoj stranci za najistaknutiju poziciju. Podsjetimo da se uz svu pomoć suradnika Biden nije mogao sjetiti pravog imena supruge Navalnoga, ruskog oporbenog aktivista kojeg je Putin najvjerojatnije naložio usmrtiti.

Los Angeles Times objavio je da je Gavin Newsom u nedjelju pokrenuo kampanju u više (!) saveznih država kako bi spriječio namjeru republikanaca da zabrane putovanja na pobačaje u druge savezne države, prenosi Jutarnji list.  Radi se o vrlo značajnom ulaganju u kampanju koja uključuje vrlo skupo TV oglašavanje, kao i precizno targetiranje. Dojam je da Newsom želi osigurati vidljivost iako se i dalje zaklinje na vjernost Bidenu. Zašto bi guverner Kalifornije trošio novac u drugim saveznim državama, osim ako nema više ambicije?

image

Guverner Kalifornije Gavin Newsom (desno) razgovara s ministrom domovinske sigurnosti Alejandrom Mayorkasom (lijevo) tijekom zimskog sastanka Nacionalne udruge guvernera u istočnoj sobi Bijele kuće u Washingtonu, DC, 23. veljače 2024. (Photo by SAUL LOEB/AFP)

AFP

Newsom ima tri problema - bijelac je, heteroseksualac i klijent SVB banke

Može se reći da je Newsom očekivani ‘sumnjivac‘. Ugledni The Hill pisao je nedavno kako je Newsom otputovao u Kinu u prikrivenoj kampanji za američkog predsjednika, ali samo ‘za svaki slučaj‘, ako se pokaže da se Biden ipak mora suočiti s realnošću svojih godina.

Nejasno je kada bi se Biden trebao suočiti s padom osobnih intelektualnih kapaciteta, ili mu to netko mora reći, ili ga pak pobijediti na unutarstranačkim izborima, što se čini najlogičnijim.

Problem Newsoma jest što je dio upravo onog establishmenta Demokratske stranke prema kojem značajni dio neodlučnih birača ne gaji simpatije. Dva najveća problema su mu, cinično primjećuje The Hill, to što je bijelac-heteroseksualac, što je za dio biračke baze kao crvena krpa upozorenja. Treći mu je problem to što je rođen bogat, a trenutačno bogatstvo procjenjuje mu se na 42 milijuna dolara. Ime mu se često spominjalo nakon kolapsa SVB banke, koja je kreditirala biznis Newsomovih bajkovitih kalifornijskih vinograda. Podsjetimo da je Bijela kuća donijela odluku jamčiti za sve, pa i neosigurane depozite SVB banke, a Newsom je šutio o tome da je vrlo važan klijent.

"Demokrati mogu oklijevati, ali ne zbog Newsomovih stvarnih nedostataka. Imaju svakakve isprike za njegov rad na dužnosti, koji se uglavnom sastojao od tjeranja srednje klase iz njegove države — broj stanovnika Kalifornije smanjio se za više od 665 000 od dana kada je preuzeo dužnost u siječnju 2019. Također im ne smeta što je prevario svoju prvu ženu sa ženom voditelja kampanje — barem ne dovoljno da izbjegne imenovanje i izbor guvernera dva puta", piše The Hill. Naime, Kalifornija je poznata kao država koja je pod vlastima progresivnih demokrata nametnula cijeli niz skupih pravila te podigla ukupni porezni teret, što je za veliki broj nedovoljno imućnih bilo previše.

"U Kini je Newsom potpisivao besmislene, simbolične sporazume o klimatskim promjenama s kolegama koji ih vjerojatno ne namjeravaju poštovati. Njegovo putovanje mala je propagandna pobjeda za najvećeg zagađivača ugljikom na svijetu. Kineska vladajuća Komunistička partija, uostalom, već gradi više od 100 novih elektrana na ugljen, a svakog tjedna navodno odobrava dozvole za još dvije nove. Dakle, Newsomovo putovanje u Kinu savršen je simbol gorljive predanosti njegove države u pretvaranju da poduzimaju nešto u vezi s onim što on naziva ‘klimatskom krizom‘", opisuje The Hill.

Whitmer - spasiteljica Bidena u Michigenu ili kandidatkinja?

New York Times je pak također stidljivo pustio kao glavni u digitalnom izdanju članak o Gretchen Whitmer, u kojem se raspravlja kako će ta prepoznatljiva demokratkinja igrati vrlo važnu ulogu u Michigenu, ali za Joea Bidena, prenosi Jutarnji list.  Radi se o pomalo smiješnoj tezi jer to što bi Whitmer pomagala Bidenu u Michigenu sigurno nije tema za naslovnicu, ako nema njezinu osobnu ambiciju kao pozadinu. Razmišljanje je novinara NYT-a kako je Whitmer vrlo značajna za vraćanje povjerenja mlađih birača, koje je zgrozila Bidenova politika pune podrške Izraelu jer je rezultirala s 30-ak tisuća pobijenih Palestinaca.

Whitmer je i ranije glasila kao političarka s predsjedničkim potencijalima ili barem ambicijama. "Ako gospođa Whitmer pomogne u isporuci Michigana gospodinu Bidenu u studenom, to bi dodatno učvrstilo njezin status demokratkinje u usponu koja je, sa svoje 52 godine, kvalificirana kao mlada u domeni nacionalne politike. A ako, kao što mnogi sumnjaju, ona sama ima buduće predsjedničke ambicije, vođenje agresivne kampanje za gospodina Bidena i pokazivanje da svojoj stranci može pružiti vrlo veliku, vrlo važnu promjenu stanj,a mogao bi biti najbolji način da se izgradi taj životopis. Politička alternativa je oštra: ako se gospodin Trump vrati u Bijelu kuću, ona će biti guverner s ograničenim mandatom pod predsjednikom čiju je retoriku nekoć krivila za poticanje zavjere za njezinu otmicu. Kandidiranje za više funkcije u budućnosti ne bi bilo isključeno, ali bi postalo kompliciranije", piše NYT.

image

Guvernerica Michigana Gretchen Whitmer nazoči večeri s crnom kravatom za američke guvernere i njihove supružnike nakon sastanaka Nacionalne udruge guvernera u Državnoj blagovaonici Bijele kuće u Washingtonu, DC, 24. veljače 2024. (Photo by SAUL LOEB/AFP)

AFP

Kao preostali mogući protukandidati Bidenu spominju se još nekoliko imena, uključivši suprugu Baracka Obame, Michele, ali i ženu koja je već jednom izgubila od Trumpa tj. Hilary Clinton. Zadnja informacija čini se vrlo neobičnom, osim ako se iza nje ne skrivaju specifični interesi stranačke nomenklature.

Koliko je visoka razina averzije dijela Demokratske stranke prema demokratskim izborima kao najbezbolnijoj i najpravednijoj metodi donošenja odluka o liderima, puno govori i atmosfera u Republikanskoj stranci, koja dobiva sve više simpatizera upravo zbog toga jer su prepoznali upravo takav trend kod Demokratske stranke.

Poučan govor na temu pokušaja sprečavanja donošenja odluka kroz izborni proces donijela je republikanka Tulsi Gabbard u 18-minutnom govoru. Ona je upozorila, između ostalog, da se demokrati pod svaku cijenu pokušavaju umiješati u unutarstranačke izbore republikanaca kroz inzistiranje na sudskim odlukama koje sprečavaju Trumpa u sudjelovanju na predizborima na razini saveznih država, iako još nije blizu presude za organiziranje pobune. Isto tako, upozorila je da protiv Trumpa podnesena 91 kaznena prijava, među kojima je i presuda viša od 350 milijuna dolara zbog toga jer je Trump precijenio vrijednost vlastite imovine kad je tražio zajam Deutsche banke.

Problem tako visoke kazne jest činjenica da u tom poslu nisu oštećeni niti Trump, niti Deutsche banka, a nejasno je koliko vrijedi prezime Trump kod procjene tržišne vrijednosti nekretnina. Tako visoka kazna vrlo je neobična za slučaj u kojem niti jedna od strana u poslu ne vidi ništa sporno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:54