StoryEditorOCM
SvijetARMAGEDON U NAJAVI

Stručnjaci predviđaju potres u Istanbulu koji će jačinom nadmašiti onaj od prošle godine

Piše Vijesti SD
27. veljače 2024. - 18:36

Otkako su Tursku 6. veljače prošle godine pogodila dva razorna zemljotresa, čitav svijet strahuje gdje bi se idući potres mogao dogoditi. Nakon što su potresi jačine 7,7 i 7,8 stupnjeva po Richteru napravili ogromnu štetu na jugu Turske, te odnijeli više od 37.000 života u toj zemlji i susjednoj Siriji, mnogi bi voljeli znati hoće li se dogoditi novi potres, prenosi Telegraf.rs.

Efthymios Lekkas, profesor dinamičke, tektonske i primijenjene geologije na Kapodistrijskom sveučilištu u Ateni još jednom je upozorio na veliki zemljotres u Istanbulu i dodao da su seizmolozi iz cijelog svijeta dali slične procjene.

– Rasjed (pukotina u zemlji) Sjeverne Anatolije koji počinje od Kaspijskog jezera i završava se u Egejskom moru u dužini od 1.300 kilometara, ima samo jedan dio koji nije polomljen i nije izazvao veći zemljotres, a to je onaj koji se nalazi u podmorju južno od Istanbula –  rekao je on za ERT, povodom procjena da se u Istanbulu očekuje jak zemljotres jačine do 7,5 stupnjevi Rihtera.

Istovremeno je pojasnio da nije riječ o novom rasjedu već o velikoj tektonskoj strukturi koja je ogranak sjevernoanatolskog rasjeda. Drugi krak je onaj iz Nikomedije koji prolazi kroz Bursu i razdvaja se u dva kraka, 50 kilometara južnije.

Lekkas je rekao da je alarm za Istanbul upaljen i da je grad ugrožen zbog prenaseljenosti i velikog broja objekata. Trećina kuća u Istanbulu je starogradnja, a sve je građeno prije nego što su proglašene nove građevinske regulative.

– Ali, to nam ne govori mnogo... Tek prošle godine smo vidjeli što se događa i s novogradnjom. Tu im je bio najveći problem, te strukture su prošle godine eksplodirale u toku noći. Izgradnja u novom gradu Istanbulu prema aerodromu također se pokazala nesigurnom – istakao je Lekkas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:17