StoryEditorOCM
Svijetfeminističko viđenje

Skulptura Gospe koja rađa Isusa šokirala vjernike u Linzu: ‘Bogohuljenju nije mjesto u katedrali, žurno je uklonite‘

Piše VIJESTI SD
1. srpnja 2024. - 16:36

Skulptura Blažene Djevice Marije kako rađa Isusa postavljena prije tri tjedna u katedrali Mariendomu u Linzu izazvala je revolt katoličkih vjernika.  

Oni su na inicijativu Iliasa Martinovića, koju je podržala građanska inicijativa CitizenGO, pokrenuli peticiju te uputili zamolbu katedralnom svećeniku dr. Maksimilijanu Strasseru i biskupu dr. Manfredu Scheueru iz Linza za žurno uklanjanje postavljene skulpture.

Kako stoji u pokrenutoj peticiji, skulptura pod nazivom "Krunidba" postavljena u kapeli zapadnog tornja katedrale sv. Marije u Linzu iz feminističke perspektive prikazuje Majku Božju Mariju kako rađa malog Isusa. Postavljenom skulpturom se svjesno nameće "feminističko – poganski kontekst shvaćanja", piše Fenix-magazin.

‘napad na trajno djevičanstvo naše Blažene Majke Marije‘

- Takav prikaz nije namijenjen javnosti i nikada ga nije bilo u našoj kulturi – svako rođenje, a posebno Boga našega Isusa Krista, smatramo svetim. Ne biste u takvoj situaciji fotografirali drugu ženu i to javno pokazali, a kamoli izložili njezinu skulpturu svima! Nadalje, ovdje se izravno napada trajno djevičanstvo naše Blažene Majke Marije, čime se u velikoj mjeri povrijeđuju vjerski osjećaji praktičnih katolika. Stoga iskreno tražimo da se ova skulptura odmah ukloni iz katedrale Sv. Marije. Bogohuljenju nije mjesto u katedrali te molimo da zaštitimo našu Blaženu Majku od takvih napada! Ona je majka svih nas!, navodi se u peticiji koja se na potpis šalje vjernicima.

image

 Vjernici su pokrenuli peticiju te uputili zamolbu katedralnom svećenikui biskupu iz Linza za žurno uklanjanje postavljene skulpture (ilustracija)

Sergei Gapon/Afp

- Skulptura "Krunidba" ruši našu svetost i nema joj mjesta u sakralnim prostorima. Molimo vas da hitno prekinete sa svjesnim rušenjem tabua i vrijeđanjem vjerskih osjećaja vjernika feminističko – poganskom skulpturom "Krunidba" i uklonite istu iz katedrale u Linzu, stoji u pismu potpisnika upućenu crkvenim dužnosnicima Crkve u Linzu.

Vijesti o postavljanju skulpture najprije je objavljena u OÖ-Nachrichten, čiji je fotoreporter napravio snimke skulpture iz kojih je razvidno kako skulptura prikazuje Mariju kako rađa Isusa u trudovima raširenih nogu, pri čemu je vidljiva glava djeteta Isusa.

Fotografija skulpture može se vidjeti OVDJE

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 16:52