StoryEditor
Svijetdošao, vidio, dodijelio

Sergej Šojgu prvi put od početka rata stigao u Ukrajinu, podijelio odlikovanja za ‘junaštvo i nesebičnost‘, ali pravi razlog posjeta otkriva obavještajni bilten

Piše PSD
26. lipnja 2022. - 10:48

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu prvi put od početka "specijalne vojne operacije", kako službena Moskva naziva svoju invaziju na Ukrajinu, osobno je posjetio ukrajinsku bojišnicu, objavilo je u nedjelju rusko Ministarstvo obrane, prenosi Jutarnji list.

Kako donosi list Kommersant, Šojgu je obavio "inspekciju zapovjednih položaja" prilikom koje su mu zapovjednici na terenu dali informacije o trenutnoj situaciji i operacijama koje provodi ruska vojska. Nije rečeno kada je točno Šojgu obavio posjet kao ni na kojoj je točno lokaciji u Ukrajini bio.

image

Navodno je smijenjen general Aleksandr Dvornikov, u sredini, glavni operativac u invaziji

AFP

U priopćenju je objavljeno da je dodijelio nekoliko državnih odlikovanja vojnicima koji su "pokazali junaštvo i nesebičnost u obavljanju borbenih zadataka", no nisu navedena imena tih ljudi.

Ruska strana nije navela nijedan novi podatak o broju žrtava među svojim vojnicima, a Kommersant podsjeća da je zadnji put takav podatak iznesen još 25. ožujka kada je rečeno da je poginuo 1.351 vojnik, a da ih je 3.825 ozlijeđeno.

image

Sergej Surovikin, lijevo, navodno je novi glavni zapovjednik ruske invazije

AFP

Informacija o Šojguovom obilasku bojišnice stiže dan nakon što su Britanci u svojem redovitom obavještajnom biltenu objavili da je na terenu došlo do velikih preslagivanja u zapovjednom lancu te da je među smijenjenim generalima i Aleksandr Dvornikov, koji je svojedobno bio postavljen za glavnog operativca u invaziji, dok je za novog glavnog zapovjednika navodno postavljen Sergej Surovikin. Zasad nije jasno je li posjet ministra obrane izravno povezan s tim navodnim smjenama, piše Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. kolovoz 2022 06:55