StoryEditorOCM
Svijetnajviša razina

Rusija odlučila ukloniti talibane s liste terorista; Putin: ‘Oni su saveznik u borbi protiv terorizma‘

Piše hina
4. listopada 2024. - 15:33

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak da je odluka o uklanjanju talibana s popisa terorističkih organizacija "donesena na najvišoj razini", izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Odluku je potrebno popratiti zakonskim procedurama kako bi postala valjana, rekao je Zamir Kabulov, posebni predstavnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan.

Putin je u srpnju izjavio da Rusija afganistanski talibanski pokret smatra saveznikom u borbi protiv terorizma.

image

 Vladimir Putinje u srpnju izjavio da Rusija afganistanski talibanski pokret smatra saveznikom u borbi protiv terorizma

Afp

Rusija polako gradi veze s talibanima otkako su preuzeli vlast u Afganistanu u kolovozu 2021., nakon što su se snage predvođene SAD-om povukle poslije 20 godina rata, ali pokret je još uvijek službeno zabranjen u Rusiji.

Nijedna država nije formalno priznala talibane kao legitimno vodstvo zemlje, iako Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati jesu prihvatili njihove veleposlanike.

Rusija je talibane na svoj popis terorističkih organizacija dodala 2003. godine. Njihovo uklanjanje bio bi važan korak Moskve prema normalizaciji odnosa s Afganistanom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je Moskva uvjerena u potrebu održavanja "pragmatičnog dijaloga" sa sadašnjom afganistanskom vladom.

image

 Sergej Lavrov pohvalio je sadašnje afganistansko vodstvo za napore u suzbijanju proizvodnje droge i borbu protiv Islamske države

Afp

"Očito je da je nemoguće riješiti probleme, a čak ni razgovarati o afganistanskom rješenju bez Kabula", rekao je Lavrov.

"Moskva će nastaviti svoj smjer razvoja političkih, trgovinskih i gospodarskih veza s Kabulom", dodao je, govoreći u Moskvi na sastanku sa svojim afganistanskim kolegom Amirom Hanom Mutakijem i predstavnicima susjednih zemalja.

Iako ne spomenuvši talibane otvoreno, pohvalio je sadašnje afganistansko vodstvo za napore u suzbijanju proizvodnje droge i borbu protiv Islamske države, koja je u Rusiji zabranjena.

Rekao je da bi Sjedinjene Države trebale vratiti zaplijenjenu imovinu u Afganistan i da bi Zapad trebao priznati odgovornost za obnovu zemlje u vrijeme nakon kraja konflikata.

Lavrov je također pozvao na povećanje humanitarne pomoći Afganistanu i najavio da će Rusija nastaviti slati hranu i nužnu robu.

Rusija ima problematičnu povijest s Afganistanom, gdje je sovjetska vojska izvršila invaziju 1979. kako bi podržala promoskovsku vladu, ali se povukla 10 godina kasnije nakon što je podnijela teške gubitke koje su joj nanijeli mudžahedinski borci.

Rusija i njeni postsovjetski susjedi bili su izloženi stalnim napadima islamističkih militantnih skupina povezanih s Afganistanom, i to posljednji put u ožujku ove godine, kada je 145 ljudi ubijeno u napadu na koncertnu dvoranu u blizini Moskve, za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

image

Rusija polako gradi veze s talibanima otkako su preuzeli vlast u Afganistanu u kolovozu 2021.

Alexander Nemenov/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 15:33