StoryEditorOCM
Svijetpogled stručnjaka

Rusi će se uskoro naći pred bolnim izborom, ostati u Ukrajini bez desne ili lijeve ruke? Neće moći zadržati obje

28. kolovoza 2023. - 13:19

Kremlj žurno šalje pojačanja u južnu ukrajinsku Zaporišku oblast. Riječ je o očajničkim pokušajima da se spriječi veliki ukrajinski prodor duž jedne od kritičnih osi protuofenzive.

Pojačanja tamošnjim ruskim snagama dolaze iz 76. gardijske zračno-jurišne (padobranske) divizije, jedne među elitnijima od onih koje Rusija još ima. „To je uvjerljivo najbolja ruska divizija i još je relativno svježa", smatra Rob Lee, američki analitičar s Instituta za vanjskopolitička istraživanja u Philadelphiji. Postrojba je donedavno uglavnom napadala oko Kremine, gdje još od početka ove godine održavaju ograničenu ofenzivu.

image

Ukrajinci s RPG-ovima

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Vijest da Rusi premještaju 76. gardijsku govori o rastućem zamahu ukrajinske protuofenzive koja je u lipnju započela prilično neobećavajuće, istodobnim oklopnim napadima duž nekoliko pravaca u južnoj i istočnoj Ukrajini. No, u samo nekoliko posljednjih tjedana ukrajinska vojska i samostalne padobranske, zračno-jurišne snage Kijeva, oslobodile su strateški važno Robotino u Zaporižju, dok je ukrajinski marinski korpus stotinjak kilometara istočnije izbacio ruske trupe iz sela Urožajne, u dolini rijeke Mokri Jali.

Dvostruke ukrajinske pobjede dovode snage Ukrajine znatno bliže njihovim dvama glavnim ciljevima u južnoj Ukrajini. Ukrajinci ne kriju da kane uskoro osloboditi velike gradove Melitopolj i Mariupolj od ruskih okupatora, te izbiti na Azovsko more. Rusi, s druge strane, nastoje zadržati kontrolu nad širim prostorom ovih gradova kako bi zaštitili kopnene opskrbne rute prema Krimu.

image

Kamuflaža glavu čuva

Ercin Erturk/Anadolu Agency Via Afp

Ishod bi uskoro moglo odlučiti to koja će od zaraćenih strana najbolje iskoristiti svoje jedinice u pričuvi, zaključuje Forbes. Kako bi postiglo svoj proboj oko Robotina, ukrajinsko južno zapovjedništvo rasporedilo je na ovoj fronti jednu od svojih boljih pričuvnih formacija: 82. zračno-jurišnu brigadu. Kao u partiji krvavog šaha, sad Kremlj odgovara na taj potez raspoređivanjem u istoj zoni jedne od svojih boljih rezervnih formacija. No, Kijev je u ovoj partiji zbog jedne stvari ipak u puno boljem položaju od Moskve.

Ukrajinski pričuvni časnik koji tweeta pod imenom @Tatarigami_UA među prvima je primijetio preraspodjelu ruske 76. gardijske padobranske iz sektora Kremine sa sjeveroistoka Ukrajine na pravac Robotino-Tokmak-Melitopolj. "Prema ruskoj vojnoj doktrini, barem na papiru, 76. divizija dio je njihovih strateških rezervi, što posebno naglašava ozbiljnost ovoga poteza",napisao je ovaj ukrajinski vojni znalac. Časnik Kijeva je naglasio da je 76. ruska divizija rezervna postrojba na papiru zato što je ova jedinica, sastavljena od tri pješačke pukovnije od kojih svaka broji po nekoliko tisuća vojnika, uglavnom bila na prvoj crti u Ukrajini od samog početka 18-mjesečne invazije, ili makar veći dio toga vremena.

image

Tenkist oko Donjecka

Anatolii Stepanov/Afp

Divizija se najprije u prvim tjednima rata borila oko Kijeva, a navodno je sudjelovala i u masakru ukrajinskih civila u Buči u rano proljeće 2022. Nakon povlačenja iz sjeverne i središnje Ukrajine, divizija se sa svojim tenkovima T-90 i T- 72 te borbenim vozilima pješaštva BMP-2 i BMD premjestila na istok. Lanjskoga kolovoza, 76. gardijska privremeno je prebacila nekoliko bataljuna u južnoukrajinsku Hersonsku oblast, nastojeći zaustaviti tadašnju protuofenzivu snaga Kijeva. Nije joj pošlo za rukom spriječiti Ukrajince da oslobode velik dio južne Ukrajine sjeverno od rijeke Dnjipro prošle jeseni, ali su Ukrajinci i tada skupo plaćali svaki osvojeni kilometar tla. Krajem listopada 2022. topnici 76. ruske divizije razorili su, primjerice, kolonu ukrajinske 35. brigade marinaca izvan Kostromke, 20 milja sjeverno od Dnjepra.

Obvezujući 76. diviziju sada da zaustavi ukrajinski napad u južnoj Ukrajini, po drugi put u godinu dana, Kremlj ulazi u svjestan golemi rizik. "S jedne strane to jača ruske operativne kapacitete", napisao je ukrajinski časnik @Tatarigami_UA na Twitteru, „no s druge njihov neuspjeh kritično će utjecati na borbeno spremne pričuve za brzo raspoređivanje."

image

Ukrajinski tenk u naletu

Anatolii Stepanov/Afp

Ono na što želi upozoriti ukrajinski strateg je činjenica da bi svaki budući napor da se ojača ruska obrana u jednom sektoru mogao bi doći na naplatu ruskoj obrani u drugom sektoru. Na to je nedavno upozorio i Institut za proučavanje rata u Washingtonu: “Nedostatak značajnih operativnih rezervi prisiliti će rusko zapovjedništvo na daljnje bočne preraspodjele i zapravo na donošenje trijažnih odluka o tome kojim sektorima na prednjoj strani moraju dati prioritet.”

Izbor koji će se pred njima u tom slučaju naći biti će prilično nepopularan. Ako Ukrajinci uspiju održati svoj zamah na jugu, mogli bi natjerati Ruse da biraju hoće li pokušati očuvati svoje položaje na jugu ili na istoku zemlje. Vjerojatno neće moći zadržati oboje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 10:14