StoryEditorOCM
SvijetBROJČANIK SMRTI

Rat koji ne staje: ne treba pristajti ni uz jednu stranu, jedni druge oduvijek hvataju za vratove...

Piše Damir Tolj
21. rujna 2024. - 14:52

Kažu da je to bio sjajan grad, pomalo drugačiji od drugih na Levantu, mješavina kultura i rado nazivan Parizom Bliskog istoka. Pa i zvuči ponešto mističnije, zanimljivije, zavodljivije - Bejrut! Čega se sve njegovi stanovnici nisu nagledali kroz tisućljeća, a od desetljećima da i ne govorimo...

Šteta, ponovno ga razaraju granate...

Agencije javljaju: broj poginulih u izraelskom napadu na južna predgrađa Bejruta, uporište proiranskog pokreta Hezbollah, porastao je na 31, priopćile su vlasti u subotu. Ozlijeđenih je najmanje 68. Među poginulima je troje djece i sedam žena, rekao je libanonski ministar zdravstva Firas Abiad na konferenciji za novinare.

image
-/Afp

Taj crni brojčanik, najtraženija medijska mjera ratnih stradavanja, ne prestaje se nikada vrtjeti, iako nikada ne otkriva stvarni jad stvarnih ljudi. Više dođe poput onih Excelovih tablica u modernim korporacijama, omiljenog alata nabrijanih menadžera.

Vijeće džihada

U Libanonu - suverenoj, ali nejakoj državi nastaloj na području koje su nekoć Feničani nazivali svojim domom - žive različite etničke i vjerske skupine: katolički Maroniti, kršćanski Armenci, arapski Druzi, sunitski i šijitski muslimani, izbjegli Palestinci, a baš u Bejrutu je sjedište moćnog šijitskog Hezbollaha, koji Zapad naziva terorističkom organizacijom, čiji pokrovitelji su u jednako šijitskom Iranu.

Mrtvi lete s krovova

Djelovlao je potpuno nadrealno i svi su se pitali zar su izraelski vojnici zbilja spremni na takvo što: bacati tijela ubijenih Palestinaca s krova tijekom racije na okupiranoj Zapadnoj obali, teritoriju koji ime duguje biblijskoj rijeci Jordan?! Istoj onoj u čijim je vodama, po kršćanskoj tradiciji Ivan krstio Krista. Pa to rade samo ubojice, kriminalci najgore vrste, odvratni teroristi i njima sličan polusvijet!

Vojska Davidove države i zvijezde ipak je, prenose strane agencije, pokrenula istragu, budući da su njezini vojnici snimljeni kako bacaju tri mrtva Palestinca s tog nesretnog krova. Video je nastao u sjevernom gradu Qabatiyi (Qabatiya), u blizini poznatijeg Jenina. Idući kadrovi, kako se čini, prikazuju izraelski vojni buldožer kako podiže i uklanja tijela. Slike su izazvale opće zgražanje. Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su, javlja BBC, da se radi o "ozbiljnom incidentu" koji nije "u skladu" s njihovim vrijednostima i onim što se očekuje od njihovih snaga.

Lokalni palestinski dužnosnici kažu da su izraelske snage ubile najmanje sedam ljudi u Qabatiji. A Izraelci da se radilo o teroristima. I da je jedan od ubijenih u Qabatiji bio Shadi Zakarneh, "odgovoran za usmjeravanje i izvođenje napada u sjevernom području Zapadne obale". Rečeno je da je on "šef terorističke organizacije", ali ne i koje.

Onda valjda nema veze...

Za razliku od sunitskog palestinskog Hamasa protiv kojeg se Izrael bori u Gazi, također ga nazivajući terorističkim. Osobito nakon odvratnog Hamasova lanjskog upada u Izrael i brutalnog pokolja 1200 civila, podcrtanog iživljavanjima.

Kažu da je Hezbollah, odnosno "Božja partija", moćniji i od libanonske države. Osobito na jugu zemlje, odakle odavno ratuje s Izraelom ispaljujući tisuće raketa na Davidovu zemlju.

Taj Hezbollah izvijestio je da je u izraelskom napadu do sada poginulo 15 njegovih  članova, uključujući Ibrahima Aqila, visokog vojnog dužnosnika, druge zapovjednike. Taj Aqil da je bio jedan od osnivača Hezbollaha i snaga Radvan. Glavom je platio i Ahmed Wahbi, zapovjednik donedavno odgovoran za vojne Radvanove operacije u Gazi.

image
-/Afp

Ipak, Aquil je važnija zvijerka: bio je tražen zbog dvaju bombaških napada na američke ciljeve u Bejrutu 1983. godine u kojim je poginulo više od 300 ljudi. Spirala užasa u tim se divnim krajevima na obali Sredozemnog mora, kolijevci civilizacije, nikada ne prestaje. Život mu je bio ucijenjen na sedam milijuna dolara. Ubijen je u zračnom napadu Izraelaca. Bio je drugi glavni član Vijeća džihada, Hezbollahova vojnog krila.

Berači skorupa

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari, prenosi BBC, rekao je da su Aqil i družina bili "okupljeni pod zemljom ispod stambene zgrade u srcu bejrutske južne četvrti Dahiyah, skrivajući se među libanonskim civilima i koristeći ih kao živi štit".

Navodno su planirali operaciju "Osvoji Galileju", tijekom koje bi se "Hezbollahovi borci infiltrirali u izraelske zajednice i ubijali civile".

image
-/Afp

Budući da se Izrael i Hezbollah dugo loptaju prekograničnim napadima, treba reći i da su šijitski borci u petak ispalili 140 raketa na navodno vojne lokacije u sjevernom Izraelu. Većinu ili gotovo sve da je oborila protuzračna obrana. A taj raketni udar uslijedio je kao odgovor na prethodni izraelski zračni napad na južni Libanon, odnosno na položaje preko sto Hezbollahovih raketnih bacača.

I sve tako unatrag možete odmatati koliko god dugo želite. Ne pristajući ni uz jednu stranu jer obje jedna drugu hvataju za vratove. Mnoge su sile još od praskozorja čovječanstva obirale skorup pustošeći te biblijske krajeve u ime slobode.

Povratak u mračni Srednji vijek

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdalah Bou Habib optužio je Izrael za izvođenje napada i poručio Vijeću sigurnosti UN-a: "Nitko na ovom svijetu više nije siguran."

"Ili će ovo Vijeće prisiliti Izrael da zaustavi svoju agresiju... ili ćemo biti nijemi svjedoci velike eksplozije koja se danas nazire na horizontu", rekao je. "Prije nego što bude prekasno, morate shvatiti da ova eksplozija neće poštedjeti ni istok ni zapad te će nas vratiti u mračni Srednji vijek."

image
-/Afp
image
Anwar Amro/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2024 14:53